Αγαπητοί αναγνώστες, φίλες και φίλοι,
Ημερολογιακά και εντελώς τυπικά βρισκόμαστε στα τέλη της άνοιξης, ωστόσο το καλοκαίρι φαίνεται πως έχει… εγκατασταθεί για τα καλά στην χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό.

Το ζήτημα είναι αυτή η αίσθηση… παραλίας να μην εγκατασταθεί για τα καλά στα μυαλά των ιθυνόντων, καθώς -τότε- καλά… Χριστούγεννα! Βέβαια, από την άλλη πλευρά είναι πραγματικά να αναρωτιέσαι εάν θέλεις να σκέφτονται και λειτουργούν οι κρατούντες, καθώς σε αυτή την περίπτωση “κατεβάζουν” μια σειρά από ιδέες “διαστημικής” εμπνεύσεως!

Δυστυχώς, στο σύνολό τους εδράζονται σε ένα και μόνο στοιχείο, το οποίο όλως τυχαίως είναι πανομοιότυπο σε κάθε πτυχή και topic που καλούνται να σχεδιάσουν, πραγματευτούν και εφαρμόσουν: Φόροι is the name of the game! Βέβαια, δείχνουν να τους διαφεύγει από το νου η λαϊκή ρήση: “Η στάμνα πολλές φορές θα πάει στην βρύση, μια φορά θα σπάσει!”

Παραφράζοντας δε, (ελαφρώς, είναι αλήθεια) τους στίχους ενός γνωστού άσματος, άδουμε:

  Όταν κοιτάς από ψηλά
  μοιάζει η Ελλάδα με ζωγραφιά
  και συ θαρρείς πως γνώση έχεις πλεριά
  και απαντήσεις στη σειρά!
  Μοιάζουν τα σπίτια με σπιρτόκουτα
  μοιάζουν μυρμήγκια οι ανθρώποι
  το μεγαλύτερο ανάκτορο μοιάζει μ’ ένα μικρούλι τόπι
  Κι όλοι αυτοί που σε πικράνανε
  από ψηλά αν τους κοιτάξεις θα σου φανούν τόσο
  ασήμαντοι που στη στιγμή θα τούς ξεχάσεις…

Καλές οι παράτες και οι πανηγυρισμοί, ακόμη καλύτερες οι δεξιώσεις, ενδεχομένως χρήσιμες οι δημόσιες σχέσεις, ωστόσο όταν από την μια πλευρά σε κοροϊδεύουν -περίπου- ξεδιάντροπα, τότε σίγουρα δεν αποτελεί τιμή να κάθεσαι και να αποδέχεσαι “αμάσητα” τα όσα λέγονται. Κάθε άλλο!

Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται όχι να κάνει κάποιος πίσω ούτε να… σφυρίζει αδιάφορα, αλλά να ορθώσει το ανάστημά του και να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, να ΖΗΤΗΣΕΙ, να ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ, να ΘΕΣΕΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ, να ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΠΙΡΡΟΗ, να προβεί σε LOBBYING, ισχυρό-ξεκάθαρο, όσο και διαρκές, και το κυριότερο, να ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ την μεμψίμοιρη ΘΕΣΗ που ως άλλος επαίτης έχει ΕΝΔΥΘΕΙ.

Είναι -περίπου- νομοτελειακά αποδεδειγμένο πως στην περίπτωση κατά την οποία λαμβάνεις από μόνος και εκ των προτέρων μια… αμυντική, στα όρια του επαίτη, στάση τότε είναι βέβαιο πως κατ’ αυτόν τον τρόπο και με αυτά τα… μάτια θα σε αντιμετωπίζουν και ουσιαστικά περιθωριοποιείς τον κλάδο ή την αγορά που αντιπροσωπεύεις και για τα δικαιώματα του οποίου αγωνίζεσαι!

Εάν δε, θεωρείς πως λέγοντας καμιά-δυο “άβολες” αλήθειες ή πραγματικότητες θα… χαλάσεις το (ανύπαρκτο, ούτως ή άλλως και από πάσης απόψεως) “προξενιό”, τότε μόνο κέρδη έχεις να προσποριστείς για τον ίδιο τον κλάδο. Εδώ και καιρό θα έπρεπε να υιοθετήσετε μια λογική της μορφής του “No more Mr. Nice guy!”, μήπως πάψουν να σας αντιμετωπίζουν ως ιθαγενείς που αρκούνται σε καθρεφτάκια και πολύχρωμες χάντρες…

Ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ισχυριζόταν: “Κανείς δεν μπορεί να ανέβει στην πλάτη σου, εκτός κι εάν πρωτύτερα σκύψεις”. Ε;

Κινητικότητα, και δη έντονη, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα (εντελώς) Βόρεια Προάστεια του μεγάλου μας άστεως, όπου γνωστά στελέχη που κατέχουν μεσαίες προς μεγάλες θέσεις σε μια σειρά από ΙΤ επιχειρήσεις, διαβαίνουν το κατώφλι της οικίας-στρατηγείου “μαικήνα” του κλάδου.

Σκοπός; Κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για… τσάι και συμπάθεια! Αντιθέτως, στο τραπέζι βρίσκεται η δραστηριοποίηση σε startup περιβάλλον και Internet of Things πτυχή.

Μάλιστα, τα πράγματα δείχνουν προχωρημένα, σε σημείο που να επίκεται “απόβαση” και εκτός των συνόρων!
Stay tuned…