Τα στοιχήματα πολλοί εμίσησαν, όμως τα κέρδη από αυτά ουδείς! Πολύ περισσότερο, αν πρόκειται για ένα δισεκατομμύριο γουάν (κάτι περισσότερο από 132 εκατ. €).

Η ιστορία ξεκίνησε το 2013, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο πλαίσιο των κινεζικών βραβείων “Economic Figures of the Year”, όταν ο Lei Jun, ιδρυτής της κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων Xiaomi, και η Dong Mingzhu, πρόεδρος της κινεζικής κρατικής βιομηχανίας παραγωγής κλιματιστικών Gree, στοιχημάτισαν ότι, σε ορίζοντα πενταετίας, ο κύκλος εργασιών της δεύτερης θα παρέμενε μεγαλύτερος εκείνου της πρώτης. Στην περίπτωση που ο Lei Jun έχανε, θα κατέβαλε 1 δις γουάν στην Dong Mingzhu. Φέτος, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κίνας περίμενε με αγωνία τα αποτελέσματα των δυο εταιριών. Τον Μάρτιο ανακοινώθηκαν πρώτα τα αποτελέσματα της Xiaomi – κύκλος εργασιών για το 2018, 175 δις γουάν… Τα αποτελέσματα της Gree ανακοινώθηκαν στις 28 Απριλίου – κύκλος εργασιών 200 δις. Το στοίχημα-ρίσκο δεν ήταν τελικά υπέρ της Xiaomi, καθώς τα έσοδά της παρέμειναν κατώτερα εκείνων της Gree. Ωστόσο, μία πιο προσεκτική συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων των δύο εταιρειών ανά έτος δείχνει μία ολίγον διαφορετική πραγματικότητα, καθώς το μεταξύ τους «οικονομικό χάσμα», με την πάροδο του χρόνου, σταδιακά μειώνεται, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό, την «αντίθετη πορεία» των δύο εταιρειών: καθώς, η Xiaomi εδραιώνεται στον χώρο της και η τιμή των μετοχών της σταδιακά ανεβαίνει, η Gree δείχνει να αντιμετωπίζει οξύ ανταγωνισμό, ακόμη και εντός συνόρων, από νέους μνηστήρες. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς μπορείς να βάζεις (και να πληρώνεις) ένα τόσο μεγάλο στοίχημα στην Κίνα, όπου -ως γνωστόν- τα στοιχήματα απαγορεύονται…

Η αθέατη πλευρά της τεχνολογίας
Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα διαφωνούσαν με την άποψη ότι η Κίνα είναι μία από τις πλέον (εμφανώς ή αφανώς) αστυνομοκρατούμενες χώρες, παγκοσμίως. Τώρα, όμως, αρχίζουν να βγαίνουν και εκτός συνόρων πληροφορίες για το ποιος βρίσκεται πίσω από το ιδιαιτέρως προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό, που χρησιμοποιείται στην παρακολούθηση των κατοίκων της. Γιατί, ναι, καλά το μαντέψατε, πρόκειται για κάποιες πολύ γνωστές εταιρείες-κολοσσούς. Σημείο εκκίνησης για την αποκάλυψη του μεγέθους της εμπλοκής τους, αποτέλεσε μια εφαρμογή μαζικής παρακολούθησης μέσω κινητών τηλεφώνων σε χρήση από την κινεζική αστυνομία, στην επαρχία Ξινζιάνγκ.

Η εφαρμογή, που δημιούργησε μια εταιρεία ελεγχόμενη από την Alibaba Group Holding και βασίζεται σε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, προχωρεί επίσης σε διασταύρωση στοιχείων, στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων. Ακολουθεί ταξινόμηση βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις, οι εφαρμογές κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί συχνότερα κ.ά., με τη βοήθεια της ειδικής πλατφόρμας Integrated Joint Operations Platform ή IJOP, την οποία χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές, με επίσημη δικαιολογία τη πρόληψη και τον περιορισμό της τρομοκρατίας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με την ονομασία Face++, δημιουργήθηκε από την εταιρία Megvii, στο μετοχολόγιο της οποίας εμφανίζονται γνωστά ονόματα, όπως η Alibaba Group Holding με τη θυγατρική της, Ant Financial Services, η Sinovation Ventures και η Foxconn Technology Group. Η πλατφόρμα IJOP παρέχει, επίσης, και δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω ηχητικών μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνικών κλήσεων, ενώ, επιπλέον -μέσω της χρήσης του Baidu (της πασίγνωστης μηχανής αναζήτησης, στην Κίνα)- επιτρέπει τον γεωγραφικό εντοπισμό, αλλά και την αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με συγκεκριμένα άτομα.