Μέχρι σήμερα, οι ναυαγοσώστες επαφίεντο αποκλειστικά στην όρασή τους και τα τυχόν κιάλια που χρησιμοποιούσαν έτσι ώστε να εποπτεύουν τον -συνήθως απέραντο- χώρο ευθύνης τους. Όχι, πλέον! Η τεχνολογία οπτικής ευφυίας της Sightbit φιλοδοξεί να αποτελέσει… σωσίβιο ζωής για τους λουομένους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο πνιγμός αποτελεί την 3η πιο συνήθη αιτία ακούσιου θανάτου, αντιπροσωπεύοντας συνολικά το 7% τέτοιων περιστατικών, ενώ ταυτόχρονα εντάσσεται στο top 5 αιτιών θανάτου για παιδιά ηλικίας από 1 έως και 14 ετών σε 48 από τις 85 όπου υπάρχουν αξιοποιήσιμα δεδομένα! Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο πνίγονται περί τα 370.000 άτομα σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, αξίζει να σημειωθεί πως βρίσκεται στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 39η παγκοσμίως, σε θανάτους από πνιγμούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Πέρυσι, μόνο, το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, έχασαν την ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες συνολικά 149 κολυμβητές.

Κρίνεται -περίπου- ως αδύνατο για τους ναυαγοσώστες να μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα και σε διαρκές επίπεδο αναφορικά με δεκάδες, εκατοντάδες, ου μην και χιλιάδες λουόμενους που βρίσκονται διάσπαρτοι κατά μήκος και πλάτος μιας παραλίας. Πόσο, μάλλον, όταν περιστοιχίζονται από επικίνδυνες περιοχές, ισχυρά ρεύματα, στιγμιαίες μεταβολές των καιρικών συνθηκών, καθώς επίσης και μια σειρά από έκτακτες καταστάσεις, όπως λ.χ. την ύπαρξη μιας κράμπας.

Αναμφίβολα, λοιπόν, μπορεί ο ρόλος τους να ανάγεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου, οι αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν χαρακτηρίζονται ως ανυπέρβλητες, ενώ και οι δυνατότητες τους θεωρούνται ως αρκούντως περιορισμένες.

«Πάντρεμα» ΑΙ και τεχνολογίας αναγνώρισης εικόνας
Το Sightbit αποτελεί ένα διεθνές project που επιχειρεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα και την δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), αλλά και της τεχνολογίας αναγνώρισης εικόνας προκειμένου να αποτρέψουνε τον πνιγμό των λουόμενων στην θάλασσα και κατ’επέκταση την αποτροπή της απώλειας ανθρώπινων ζωών.

Η τεχνολογία οπτικής ευφυίας της Sightbit εξασφαλίζει στους ναυαγοσώστες την τρέχουσα εικόνα σχετικά με το που βρίσκονται οι κολυμβητές, καθώς επίσης και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με την μεταβολή των ανέμων, τον κυματισμό και των εν γένει κινδύνων που παραμονεύουν. Αποτέλεσμα; Να τους δίνεται η δυνατότητα να δράσουν ταχύτατα και δη σε αποτρεπτικό ρόλο, αποφεύγοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να χρειαστεί να ενδυθούν τον ρόλο του διασώστη.

Γεννησιουργός αιτία για την ανάπτυξη του Sightbiit αποτέλεσε μια συνηθισμένη επίσκεψη που πραγματοποίησαν μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα του 2017 οι τέσσερις συνιδρυτές της εταιρείας στην παραλία. Ενόσω βρίσκονταν εκεί οι Minna Shezaf, Netanel Eliav, Gadi Kolver και Adam Bismut, ένας ναυαγοσώστης χρειάστηκε να παρατηρήσει καλύτερα κάτι που του κίνησε την περιέργεια, οπότε αναγκάστηκε να καταφύγει στην λύση των κιαλιών του. Τότε απόρησαν και αναρωτήθηκαν πως γίνεται στον 21ο αιώνα να χρησιμοποιείται εξοπλισμός που ανήκει στον 19ο αιώνα προκειμένου να καταφέρνουν να διατηρούν ασφαλείς δεκάδες χιλιάδες λουόμενους!

Ξεκίνησαν, λοιπόν, το 2018 να αναπτύσσουν ένα «έξυπνο» σύστημα ναυαγοσωστικής που αποτρέπει τα περιστατικά πνιγμού, μετατρέποντας αυτομάτως σε περισσότερο ασφαλείς τις ακτές και εν γένει περιοχές κολύμβησης, κάνοντάς τις πιο αποτελεσματικές στην διαχείρισή τους. Όσο για το «μυστικό» λειτουργίας του Sightbit δεν βρίσκεται στον εξοπλισμό και δη τις κάμερες, αλλά αντιθέτως «κρύβεται» στο λογισμικό.

Ο ρόλος του deep learning
Σύμφωνα με τον Gadi Kovler, Chief Technology Officer και εις εκ των 4 συνολικά συνιδρυτών της της εταιρείας: «Οι αλγόριθμοί του επιτρέπουν την αυτόνομη ή ημιαυτόνομη παρακολούθηση, επίβλεψη και διαχείριση των εν γένει υδρόβιων περιοχών. Οι βασικές δυνατότητές του Sightbit βασίζονται στην πρωτοποριακή τεχνολογία deep learning. Αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία computer vision, χρησιμοποιούμε ελικοειδείς αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων για την ανίχνευση αντικειμένων, εξαγωγή χαρακτηριστικών, αλλά και predictive analytics. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο! Χάρη στην ΑΙ πτυχή του Sightbit, όλοι οι κολυμβητές και τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο παρακολουθούνται συνεχώς και με ακρίβεια!

Αυτομάτως, οι περιοχές γίνονται ολοένα και πιο προστατευμένες, δίχως να απαιτείται αύξηση του κόστους. Την ίδια στιγμή, οι ομάδες διαχείρισης θα αποκτήσουν πληροφορίες που ξεπερνούν κατά πολύ ότι φαντάζονταν μέχρι σήμερα, όπως λ.χ. ανάλυση κινδύνων, αξιολόγηση του πλήθους, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και πρόβλεψη θαλάσσιας κατάστασης».

Ο κ. Kovler έχει σπουδάσει βιοϊατρικός μηχανικός, έχοντας εκτενή εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη και την επεξεργασία σήματος, ασχολείται προς το παρόν με τους τομείς της έρευνας και ανάπτυξης, το ΑΙ και το machine learning. Όπως δηλώνει, ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας έχει ως εξής: «Το σύνολο των βίντεο feedback που προέρχονται από τις κάμερες συγκλίνουν σε μία ροή δεδομένων μέσω ενός δρομολογητή στην κύρια GPU / CPU της εταιρείας. Στη συνέχεια, οι αλγόριθμοι αναλύουν το βίντεο, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να «οδηγείται» προς μια οθόνη πολλαπλών παραθύρων που βρίσκεται εγκατεστημένη στον πύργο κάθε ναυαγοσώστη, οι οποίες και ελέγχονται από τους ίδιους.

Αυτοί, με την σειρά τους, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση, ελέγχοντας την διεπαφή του χρήστη. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν αμφίδρομο τρόπο επικοινωνίας, πόσο μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία ο ναυαγοσώστης ελέγχει τις ειδοποιήσεις που βλέπει. Η πλατφόρμα παρέχει ξεχωριστά κουμπιά αναφορικά με παιδιά (σε επικίνδυνες περιοχές), σκάφη (βάρκες, φουσκωτά, τζετ σκι κ.ά.) και ισχυρά ρεύματα.

Οι ναυαγοσώστες μπορούν να επιλέξουν να ενεργοποιήσουν τις εν λόγω λειτουργίες προκειμένου να λάβουν σχετικές ειδοποιήσεις με αυτές. Μόλις ο ναυαγοσώστης κάνει κλικ σε μια από τις επιλογές, και αυτό εν συνεχεία αποστέλλεται εκ νέου στην CPU. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι ειδοποιήσεις, ο ναυαγοσώστης μπορεί να το επιλέξει και έπειτα το πρόγραμμα με αυτοματοποιημένο τρόπο κάνει zoom και εστιάζει στο σημείο πού βρίσκεται και αφορά το alert».

Αξιόπιστο, και πολύτιμο εργαλείο για τους ναυαγοσώστες
Επιπροσθέτως, η πλατφόρμα εμφανίζει στατιστικά στοιχεία σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα ελέγχου που με την σειρά του καταδεικνύει τις καιρικές συνθήκες, όπως λ.χ. θερμοκρασία, ποσοστά υγρασίας, ημερομηνία, ώρα, ταχύτητα ανέμου, πλήθος ατόμων που βρίσκονται σε μια παραλία, καθώς επίσης το επίπεδο του κινδύνου, αλλά και μια σύσταση σχετικά με το πόσοι ναυαγοσώστες απαιτείται να υπάρχουν και λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Στις άμεσες προθέσεις της εταιρείας είναι η επέκταση της λύσης σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που έχει ήδη «καρποφορήσει», καθώς έχει δεχτεί προσκλήσεις από παραλίες σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να «τρέξει» πιλοτικά έργα. Από τις ΗΠΑ μέχρι τα Βαλκάνια και την Σκανδιναβία! Αρκεί να υπογραμμιστεί πως μόνο στην Βόρειο Αμερική υπάρχουν περισσότερες από 5.000 παράκτιες παραλίες, 4.000 παράκτιες πόλεις, 70.000 παραλίμνιες παραλίες, 12.000 μαρίνες σκαφών, και κάτι παραπάνω από 300.000 δημόσιες πισίνες.

Γίνεται, εύκολα, αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης, μα και της ευκαιρίας ανάπτυξης ταυτόχρονα για την τεχνολογία της Sightbit. Σύμφωνα με τον CTO της εταιρείας, «Κάθε άλλο παρά βρίσκεται στις προθέσεις μας να αντικαταστήσουμε τους φυσικούς ναυαγοσώστες! Αντιθέτως, επιδιώκουμε το Sightbit να αποτελέσει ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό, όσο και πολύτιμο εργαλείο που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν οι ίδιοι οι ναυαγοσώστες.

Επιπροσθέτως, θεωρούμε πως μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας της πλατφόρμας μας θα προκύψουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων, πολλαπλασιασμός των παραλιών και εν γένει ακτών που θα εποπτεύονται, ευφυέστερη διαχείριση των παραλιών, αλλά και δραστική βελτίωση της ασφάλειας των κολυμβητών».