Μετά από μια δύσκολη χρονιά το παγκόσμιο ΙΤ -και μαζί του και το netweek- μισοκλείνει τα μάτια και προσπαθεί να αναγνωρίσει το σχήμα του μέλλοντος όπως αυτό διαγράφεται στον ορίζοντα του 2023.
Με το παγκόσμιο ΙΤ να ετοιμάζεται να γιορτάσει άλλη μία περιστροφή γύρω από τον ήλιο, το netweek τηρεί το έθιμο και προσπαθεί να μαντέψει τις κυριότερες τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας για τη χρονιά που έρχεται. Αυτή τη φορά με τη βοήθεια «διάμεσων», όπως της Forrester με το «Tech Leadership Predictions Report», αλλά και της Gartner με το «Top 10 Technology Trends» που ανακοινώθηκε στο Gartner IT Symposium/Xpo 2022 στο Ορλάντο.

Ήδη από το 2020 η Forrester προέβλεπε ότι οι οικονομίες και οι οργανισμοί που θα άντεχαν στο χτύπημα της πανδημίας θα ήταν αυτοί που είχαν το μεγαλύτερο «future tech spent», όπως ανέφερε σε τότε έκθεση της η οποία δικαιώθηκε. Σήμερα, με τον πόλεμο, τον πληθωρισμό, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την γενικότερη ανασφάλεια να αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης, η Forrester ξανά προβλέπει τον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας να αναπτύσσεται, διαφοροποιούμενος. Καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στρέφεται σε αυτόν για λύσεις στα όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, αναγνωρίζει ότι θα υπάρξουν μεγάλα ποσοστά οργανισμών που θα περιορίσουν τις tech δαπάνες τους λόγω του κλίματος ανασφάλειας, προτού αντιληφθούν ότι δημιουργούν ένα χρέος «εξέλιξης» τους και μαζί με όσες επενδύουν στην τεχνολογία για να διατηρήσουν την ανάπτυξη στους δύσκολους καιρούς ξαναστραφούν στην τεχνολογική εξέλιξη.

Συγκεκριμένα οι έρευνες της δείχνουν ότι στο επόμενο διάστημα το 80% των οργανισμών θα στρέψει τις τεχνολογικές επενδύσεις του από την δημιουργικότητα και την καινοτομία, στην ασφάλεια και την επιχειρησιακή αντοχή. Αυτό αναμένεται να αφήσει κενά στην αξία και την εμπειρία πελάτη, αφού το βάρος της καινοτομίας θα πέσει στην αυτοματοποίηση διαδικασιών, το supply risk management και την εκπαίδευση υπαλλήλων σε νέα workflows. Ιδιαίτερα στο τελευταίο αφού όπως εξηγεί η Forrester η έλλειψη εξειδικευμένου tech προσωπικού θα αναγκάσει έναν στους τρεις tech executives στην επόμενη χρονιά να στραφεί σε πρακτικές λύσεις για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε εξειδικευμένο προσωπικό. Οι «παραχωρήσεις» που θα αναγκαστούν να κάνουν πιθανότατα θα δοκιμάσουν την εμπιστοσύνη του κοινού ειδικά για τις μεγαλύτερες των επιχειρήσεων, σε μια χρονιά που αναμένεται δύσκολη από όλους.

Tα Tech Buzzwords του 2023
Σε μια κλασσικότερη για την εποχή προσέγγιση, η Gartner «μετρά» σε 10 buzzwords τα πιο καυτά trends της τεχνολογίας για τη χρονιά που έρχεται: Digital immune system / Applied observability / AI trust, risk, and security management (AI TRiSM) / Industry cloud platforms / Platform engineering / Wireless-value realization / Superapps / Adaptive AI / Metaverse / Sustainable technology. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

Digital Immune System
Ένας βελτιωμένος συνδυασμός από πολλαπλές software engineering στρατηγικές θα υιοθετείται για να ενισχύσει την πελατειακή εμπειρία και να ελαχιστοποιηθούν τα ζητήματα ασφάλειας, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο uptime και καλύτερο UX.

Applied observability
Η λήψη αποφάσεων βάση των data θα εξελιχθεί από την απλή υποδοχή, παρατήρηση τους και αντίδραση σε αυτά προς την ενορχηστρωμένη και proactive σύνθεση τους για γρηγορότερες αποφάσεις και σχεδιασμό, ώστε να γίνουν τα data συγκριτικό πλεονέκτημα.

AI Trust, Risk and Security Management (AI TRiSM)
Καθώς η δυνατότητες και τα πεδία εφαρμογής του ΑΙ αυξάνουν ραγδαία, οι οργανισμοί καλούνται ήδη να θέσουν τις προϋποθέσεις με βάση της οποίες θα μπορούν να εμπιστευθούν αλγόριθμους που συχνά δεν κατανοούν -και κατά συνέπεια δεν ελέγχουν- πλήρως.

Industry cloud platforms
Όλο και περισσότεροι οργανισμοί θα στραφούν σε industry specific cloud platforms για να αυξήσουν την ευελιξία, την καινοτομία και την παραγωγή αξίας μέσω cloud. Αυτές οι πλατφόρμες θα προσφέρουν πακέτα cloud εργαλείων διαφορετικών για κάθε industry, προσαρμοσμένων στις εξειδικευμένες ανάγκες τους.

Platform Engineering
Με τις αρχιτεκτονικές software να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και την απαίτηση για πρόσβαση σε αυτές από μη εξειδικευμένο σε αυτές προσωπικό, οι πλατφόρμες καλούνται να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» ανάμεσα στους τελικούς χρήστες και τους developers, όπου όλοι θα μπορούν να δουλεύουν σε κοινή βάση χωρίς να θυσιάζεται η φιλικότητα, η προσβασιμότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων.

Wireless-Value Realization
Ως το 2025 κατά την Gartner το 50% των οργανισμών θα χρησιμοποιεί wireless endpoints και υπηρεσίες δικτύωσης με δυνατότητες πέραν της απλής επικοινωνίας, στο location tracking, το radar sensing, το ultra low power harvesting και άλλα.

Superapps
Με την πρώτη γενιά που βίωσε τα πάντα πρώτα από το κινητό της να ενηλικιώνεται, οι οργανισμοί είναι διαρκώς στο κυνήγι εκείνων των app που θα ενοποιήσουν όλες της επιχειρησιακές λειτουργίες τους σε ένα superapp.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη πάνω από ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα χρησιμοποιεί τέτοια superapps το 2027.

Adaptive AI
Το ΑΙ υπόσχεται ότι θα μπορεί μόνο του να προσαρμόζεται σε αλλαγές στην παραγωγή ή σε αλλαγές που αισθάνεται στο data -feed του, σε πραγματικό χρόνο. Η ταχύτητα αυτή θα μεταφερθεί και στις επιχειρηματικές στρατηγικές ως στοιχείο ανταγωνισμού.

Metaverse
Μια «διαλειτουργική» καινοτομία για την Gartner που ενοποιεί διαφορετικά κομμάτια της τεχνολογίας σε μία νέα εικονική εμπειρία, αναμένεται να ενισχύσει την εργασιακή εμπειρία και την συνεργασία.
Η Gartner δεν παραλείπει να προειδοποιήσει ότι το εγχείρημα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, αλλά ίσως ως το 2027 θα δούμε μεγάλους οργανισμούς να αντλούν αξία από metaverse based projects.

Sustainable Technology
H ESG στρατηγική των εταιρειών περνάει και στο ΙΤ και τα συστήματα αναμένεται να αρχίσουν να προϋπολογίζουν το κόστος σε ενέργεια και υλικά στην σχεδίαση και λειτουργία τους, αλλά και στον τρόπο που προϊόντα και υπηρεσίες δίνουν ανάλογες δυνατότητες εξοικονόμησης τους στους τελικούς πελάτες τους.
Η πρόβλεψη μάλιστα θέλει το 50% των CIO να εμπεριέχουν την βιωσιμότητα στα performance metrics τους.