Οι μεγάλες δυνατότητες τόνωσης του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας ανάπτυξης από το ηλεκτρονικό εμπόριο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριήμερης συνάντησης «Εμπόριο 2030» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που έλαβε χώρα στη Γενεύη και ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D Printing και άλλες σημαντικές εξελίξεις θα αλλάξουν θεμελιωδώς το παγκόσμιο εμπόριο, όπως δήλωσε ο Ρόμπερτ Ασεβέντο, γενικός γραμματέας του ΠΟΕ κατά την παρουσίαση έκθεσης του οργανισμού. Η αξία των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου εκτιμάται στα 27,7 τρισ. δολάρια το 2016, από τα οποία τα 23,9 τρισ. αφορούσαν συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, όπως αναφέρει η έκθεση.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba, της μεγαλύτερης κινέζικης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου: «Το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα βγουν κερδισμένες από το ηλεκτρονικό εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση. Σε μερικά χρόνια δεν θα λέμε πια made in China, made in America, made in Switzerland ή made in Geneva, αλλά made in Ιnternet…Το 85% των επιχειρήσεων θα δραστηριοποιούνται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου».