Τρεις σημαντικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 850.000 €, σε αντίστοιχες startup που εντάχθηκαν πρόσφατα στη «δύναμή» του, από τη δεξαμενή των 600+ υποψηφίων για τις οποίες συγκέντρωσε αναλυτικά στοιχεία τον τελευταίο χρόνο, ανακοίνωσε χθες το Uni.Fund, VC που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Equifund.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση, η partner Κατερίνα Πραματάρη, καθώς μέσα στους δυο επόμενους μήνες το Uni.Fund θα ανακοινώσει άλλες οκτώ επενδύσεις, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμφωνίας, από τους χώρους του e-business, της υγείας και της ενέργειας, μεταξύ των οποίων και τρεις εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο της έρευνας. Οι εταίροι του ελληνικού VC -που έχει στη διάθεσή του επενδυτικό κεφάλαιο 30 εκατ. ευρώ και εστιάζει κυρίως στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα- χαιρέτισαν με φανερή ικανοποίηση, αλλά και αισιοδοξία τον μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αξιόλογων προτάσεων για χρηματοδότηση, που έχουν δεχτεί, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζουν πλέον την περίπτωση νέας χρηματοδότησης, προκειμένου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, η οποία ξεκίνησε πριν από μόλις 15 μήνες.

Οι τρεις νέες εταιρίες του Uni.Fund είναι οι Neoplasma (τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», του οποίου ο πρόεδρος Γ. Νούνεσης ήταν χθες παρών και καμάρωνε την ομάδα, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή καινοτόμων βιοαναλυτικών μικρο-εργαστηρίων [lab-on-a-chip] με εφαρμογή στην ανίχνευση βακτηρίων/βιομορίων και τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας), AllCanCode (εταιρία ανάπτυξης λογισμικού, η οποία αυτοματοποιεί τη διαδικασία παραγωγής Web και mobile εφαρμογών, με τεχνολογία που επιτρέπει ακόμη και σε μη-ειδικούς να δημιουργούν εφαρμογές μια φορά για πολλές πλατφόρμες (mobile και web) ταυτόχρονα, περιορίζοντας σημαντικά τον απαιτούμενο χρόνο υλοποίησης, καθώς συγκεκριμένες εφαρμογές και ιστοσελίδες μπορούν να δημιουργηθούν μέσα σε λίγες ώρες, όταν με τις παραδοσιακές μεθόδους χρειάζονται μέρες) και BibeCoffee (νεοφυής που αξιοποιεί τεχνολογίες ΙοΤ και ΑΙ προκειμένου να μετατρέψει όλες τις επαγγελματικές μηχανές καφέ, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και παλαιότητας, σε έξυπνα τερματικά ακριβείας με στόχο την παρακολούθηση και διαχείριση της ποιότητας στο στάδιο της κατανάλωσης, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος από απώλεια εσόδων και φήμης, τόσο στις εταιρίες παραγωγής όσο και στις αλυσίδες καταστημάτων).

Τα ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί εκάστη, είναι 150.000, 300.000 και 400.000 ευρώ, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της συνάντησης και σε όλους τους τόνους εκφράσθηκαν αφενός η μεγάλη, αλλά κρυμμένη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αφετέρου η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των ομάδων, εκ μέρους του fund, με εξατομικευμένο training, αξιοποίηση του δικτύου του και ενεργή συμμετοχή στην επίτευξη των milestones για καθεμία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της στήριξης, η Κ. Πραματάρη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ειδικού εργαστηρίου στις 11 Απριλίου στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, με θέμα «Entrepreneurship in Higher Education & Research Commercialization» σε συνεργασία με το HEInnovate, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για τη στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα Πανεπιστήμια.