Διπλό «χτύπημα» στο κομμάτι των τεχνολογικών hubs, με στόχο να αντλήσει ανθρώπινο δυναμικό για την επίτευξη του αναπτυξιακού της πλάνου, ετοιμάζει η Uni Systems. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η δημιουργία ενός τεχνολογικού hub στην Πάτρα, ενώ «τρέχει» παράλληλα, μελέτη, η οποία έχει ανατεθεί στην Deloitte, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη ακόμη ενός hub στο εξωτερικό.

«Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τη δημιουργία hub στην Πάτρα, ενώ εξετάζουμε τις δυνατότητες να κάνουμε κάτι παρόμοιο είτε στην Ευρώπη, είτε και σε άλλες περιοχές, που έχουν σταθερή οικονομία και πλεονάζον προσωπικό», ανέφερε ο κ. Λουμάκης. Tα hubs, σε πρώτη φάση, θα δημιουργηθούν ώστε να συμβάλουν στην αύξηση του προσωπικού. Θα παίζουν, δηλαδή, το ρόλο «staff augmentation» στις τεχνικές διευθύνσεις της εταιρείας, ενώ σε δεύτερο χρόνο ενδεχομένως να λειτουργήσουν και ως κέντρα αριστείας. Στόχος είναι τα τεχνολογικά αυτά hubs να λειτουργούν ως «δεξαμενή» για την άντληση περίπου 200-300 ατόμων τη χρονιά.

Όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρείας την επόμενη πενταετία, όπως την περιέγραψε ο κ. Λουμάκης, αυτή περιλαμβάνει:

  • Την ανάπτυξη λύσεων ψηφιακού μετασχηματισμού προς τους πελάτες σε τεχνολογικές περιοχές όπως cloud, analytics, cybersecurity, managed services και customer experience
  • Την επικέντρωση στις αγορές του εξωτερικού και σε λύσεις που προσφέρουν μεγαλύτερο περιθώριο κέδρους, όπως είναι το consulting
  • Τα μεγάλα έργα του δημοσίου τομέα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάπτυξης
  • Την εξαγωγή τεχνογνωσίας στο κομμάτι των τραπεζών, όπου διαθέτει μεγάλη εμπειρία.

Η διοίκηση της εταιρείας εξέπεμψε την αισιοδοξία της για διατήρηση των διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης- που κινούνται ετησίως στο 17%- και τα επόμενα χρόνια. Με «προίκα» το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων που ανέρχεται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, ο κ. Λουμάκης εκτίμησε ότι ο τζίρος της εταιρείας θα ανέλθει φέτος σε πάνω από 190 εκατ. ευρώ (από 176 εκατ. το 2022), ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κύκλος εργασιών το 2026 θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η ανόργανη ανάπτυξη.

«Είμαστε μια εταιρεία που έχει υγιή ανάπτυξη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 48% των εσόδων μας προέρχεται από το εξωτερικό, το 29% από τον τραπεζικό τομέα και το 15% από το δημόσιο. Δεν είμαστε μια κρατικοδίαιτη εταιρεία. Το δημόσιο είναι ένα ‘’κερασάκι’’ το οποίο μπορεί να μας δώσει περαιτέρω ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Λουμάκης. Πάντως ο ίδιος επισήμανε τις καθυστερήσεις που είναι πραγματικότητα στα δημόσια έργα και το «bottleneck» αποδίδοντας τα στις πολλές (αργές γραφειοκρατικές) διαδικασίες και στην έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού από την πλευρά του κράτους. «Έχουμε ένα τεράστιο βουνό μπροστά μας και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα σημαντικά έργα του δημοσίου που έχει συμβασιοποιήσει η εταιρεία περιλαμβάνονται το νέο ERP σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου, το νέο CRMS, το e-Justice, η ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, το Next Gen G-Cloud κλπ.

Στον ιδιωτικό τομέα ξεχωρίζουν έργα όπως είναι η επταετής ανανέωση της σύμβασης για τα core συστήματα της Alpha Bank, ενώ η εταιρεία έκλεισε, εσχάτως, ένα μεγάλο έργο στο εξωτερικό, που αφορά στην αλλαγή κεντρικού συστήματος τράπεζας, με χρήση της πλατφόρμας της Finastra. Επίσης η Uni Systems ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των καταστημάτων της ΔΕΗ και την ανανέωση του corporate website του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.