Τέσσερις ώριμες ψηφιακές λύσεις άμεσης εφαρμογής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ψηφιακής καινοτομίας ενάντια στον κορoνοϊό, του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης #GreeceVsVirus, δημιούργησε το οικοσύστημα συνεργατών Internet of Things της Uni Systems.

Μία εκ των λύσεων επιλέχθηκε προς εξέταση για άμεση χρηματοδότηση, υλοποίηση και διάθεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Ελληνική Κοινότητα. Πρόκειται για τη λύση Medi-Drone, ένα πρότυπο μοντέλο προγραμματισμέ νης και έκτακτης μεταφοράς ιατρικών δειγμάτων, φαρμάκων και δειγμάτων βιολογικού υλικού σε απομακρυσμένα σημεία μέσω μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών (drones).

Για την ολοκλήρωση της λύσης θα αξιοποιηθεί τεχνολογία Drone, Artificial Intelligence, Internet of Things και εξειδικευμένο λογισμικό. Ο συνεργάτης της Uni Systems σε αυτήν τη λύση είναι η ProboTEK. Οι συνολικά τέσσερις ώριμες και καινοτόμες λύσεις έχουν τη δυνατότητα άμεσης ολοκλήρωσης και διάθεσης.

Οι εν λόγω προτάσεις προκρίθηκαν στη διαδικασία μέσα από συνολικά 260 που κατατέθηκαν και έφθασαν στην τελική φάση διάκρισης των 55 που θα κληθούν να υποστηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υπόλοιπες τρεις διακριθείσες λύσεις συνοπτικά αφορούν:

Α) Σύστημα παρακολούθησης υγιεινής των χεριών 2H. Πρόκειται για ολιστικό  σύστημα με βάση τις τεχνολογίες Internet of Things (IoT), το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της υγιεινής των χεριών εντός των νοσοκομειακών δομών.

Β) Σύστημα ελέγχου Πλήθους CCC (Citizen Crowd Control). Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει το επίπεδο συνωστισμού εντός συγκεκριμένων χώρων παράγοντας σημαντικά δεδομένα που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αναγκών πολιτών/ επισκεπτών, διαχειριστών των χώρων και δημόσιων αρχών.  Το σύστημα θα υλοποιηθεί με τεχνολογίες Internet of Things, Artificial Intelligence, Data Analysis και ψηφιακής σήμανσης.

Γ) Πλατφόρμα λογισμικού CovIDPass που επιτρέπει την ασφαλή μετακίνηση επιβατών στην εποχή μετά την άρση των περιορισμών κυκλοφορίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ενός επόμενου κύματος της πανδημίας.