Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε κερδοφορία, αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος υπηρεσιών Πληροφορικής του ομίλου Quest τη χρονιά που διανύουμε, με «αιχμή του δόρατος» τη Uni Systems. Βασικό στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί, σύμφωνα με τα όσα είπαν, χτες, τα στελέχη του ομίλου στο πλαίσιο ενημέρωσης των θεσμικών αναλυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το συνολικό συμβολαιοποιημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται από τα μεγάλα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί πως η εταιρεία, πέρα από το ανεκτέλεστο, διεκδικεί αυτή τη στιγμή συνολικά έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα παρουσίασε ανάπτυξη 28%, χωρίς να έχει εγγράψει κανένα από τα μεγάλα έργα του RRF.
«Οι προοπτικές και η ζήτηση στον κλάδο της Πληροφορικής παραμένουν ισχυρές, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη στην Πληροφορική θα είναι μεγαλύτερη από τους άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος, στα όρια διψήφιου ποσοστού», σημείωσε ο Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος της Quest Holdings. Όπως επισήμανε η διοίκηση του ομίλου, μπορεί τα έσοδα από τις υπηρεσίες Πληροφορικής να αντανακλούν ένα μικρό ποσοστό επί του συνολικού τζίρου της Quest (ο οποίος «έσπασε» το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την περσινή χρήση), ωστόσο δίνουν μεγαλύτερη αύξηση κερδοφορίας ή περιθώριο κερδοφορίας, κάτι που οφείλεται και στη συνεισφορά της Intelli Solutions (5,5 εκατ. έσοδα, και 1,7 εκατ. EBITDA για το 2022). Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, ο όμιλος Quest έχει προγραμματίσει για το τρέχον έτος επενδύσεις της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/3 θα αφορά σε εξαγορές μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κομμάτι της Πληροφορικής.
Οι επιδόσεις της Uni Systems το 2022
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Uni Systems αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 14% σε σχέση με το 2021 (από 154,3 εκατ. ευρώ σε 175,9 εκατ. ). Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από τις αγορές του εξωτερικού ενισχύθηκαν κατά 10% (από 76,6 εκατ. το 2021 σε 84,2 εκατ. το 2021) και πλέον αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνολικού τζίρου της εταιρείας. Κύρια αγορά του εξωτερικού είναι οι Οργανισμοί και τα Ινστιτούτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά το 2022, η Uni Systems είχε παρουσία με έργα σε περίπου 30 χώρες και σε πάνω από 65 διαφορετικούς οργανισμούς. Επιπλέον, διεκδίκησε νέα μεγάλα συμβόλαια και έκλεισε νέες ή ανανέωσε παλαιότερες συμβάσεις άνω των 70 εκατ. σε οργανισμούς όπως DG CLIMA, ECDC, ENISA, EASO, EPPO κλπ. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταγράφηκε αύξηση κατά 18% (από 77,6 εκατ. σε 91,6 εκατ.) η οποία προήλθε κυρίως από τον κλάδο των τραπεζών και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήδη η εταιρεία έχει συμβασιοποιήσει ή αναμένει τη συμβασιοποίηση μεγάλων έργων όπως είναι το νέο ERP σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου, το νέο CRMS, ΟΣΔΔΥ ΔΔ, e-Justice, ψηφιοποίηση κτηματολογίου, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, Next Gen G- Cloud κλπ. Επίσης μέσα στο 2023 τρέχει ή θα τρέξει και νέος κύκλος έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, όπου η εταιρεία θεωρεί ότι είναι βασικός διεκδικητής. Σημαντική συμβολή επίσης αναμένεται και από μεγάλα έργα υλοποίησης στο εξωτερικό στον Τραπεζικό τομέα από τη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με τη Finastra στους τομείς του Core Banking, Payments και Treasury.