O Ιωάννης Φλετούρης, IT Manager, Leroy Merlin Greece & Cyprus, μιλάει στο netweek για το πώς ένα μεγάλος οργανισμός από το χώρο του retail αξιοποιεί το enterprise printing, παραθέτοντας, παράλληλα τις κυριότερες προκλήσεις που δημιουργεί η υλοποίηση ενός έργου MPS.

netweek: Ποιο μοντέλο αξιοποίησης των enterprise printers ακολουθείτε στην εταιρεία σας;

Ι. Φλετούρης: Στην εταιρεία μας αξιοποιούμε τόσο τα MPS όσο και μικρά αυτόνομα εκτυπωτικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες των καταστημάτων μας. Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, τρέχουμε ένα έργο MPS για το νέο κατάστημά μας στο Μαρούσι, το οποίο θα ανοίξει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το έργο περιλαμβάνει περίπου 50 εκτυπωτικά συστήματα (μικροί εκτυπωτές της OKI και ένα φωτοτυπικό της Sharp), τα οποία θα καλύψουν τις εκτυπωτικές ανάγκες του νέου καταστήματος (ταμεία, info-points, γραφεία). Έχει υπογραφεί, ήδη, η σχετική σύμβαση γι’ αυτό το έργο, ενώ η παράδοση και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

nw: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις αυτού του έργου;

Ι. Φλετούρης: Oι κυριότερες προκλήσεις δεν είναι τεχνικής φύσεως, αλλά έχουν να κάνουν, κυρίως, με το σωστό «πάντρεμα» αναγκών και μοντέλων εκτυπωτών. Όταν υλοποιείς για πρώτη φορά ένα έργο MPS δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς την κατανάλωση χαρτιού και αναλωσίμων σε κάθε σταθμό εργασίας ή ταμείο, οπότε είναι δύσκολο να κάνεις μια σωστή επιλογή των εκτυπωτικών συστημάτων που θα χρειαστείς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρκετή προεργασία πριν την υλοποίηση του έργου MPS.

nw: Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των printers που θα συνθέσουν τον εκτυπωτικό στόλο της εταιρείας σας;

Ι. Φλετούρης: To πρώτο κριτήριο είναι τεχνικής φύσεως και έχει να κάνει με τις εφαρμογές που ήδη χρησιμοποιούμε και με ποιους εκτυπωτές μπορούν να συνεργαστούν αυτές. Το δεύτερο κριτήριο, αν ο εκτυπωτής πληροί τα προαπαιτούμενα, έχει να κάνει καθαρά με το κόστος εκτύπωσης.

nw: Πόσοι ικανοποιημένοι είστε με τον vendor MPS με τον οποίο συνεργάζεστε;

Ι. Φλετούρης: Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι. Καλύπτει τις ανάγκες μας, μας συμφέρει από πλευράς κόστους, ενώ μας εγγυάται και μια αδιάλειπτη λειτουργία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό – όποτε έχουμε πρόβλημα με τους εκτυπωτές, αυτό επιλύεται το πολύ μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα.

nw: Τα MPS τηρούν τις υποσχέσεις τους;

Ι. Φλετούρης: Στο, σχεδόν, ενάμιση χρόνο που αξιοποιούμε τα MPS στα κεντρικά μας γραφεία είμαστε ικανοποιημένοι – μάλιστα, είδαμε διαφορά μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες μετά την υλοποίησή τους. Άλλωστε, οι χρήστες χρειάζονται χρόνο μέχρι να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα MPS σωστά, ενώ και εμείς χρειαστήκαμε χρόνο εσωτερικά για να συλλέξουμε χρήσιμα στοιχεία για το πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε βέλτιστα. Συνολικά τα MPS μάς οδήγησαν στην εξοικονόμηση χρημάτων, γιατί δεν χρειάστηκε να προβούμε στην αγορά νέων συσκευών, αλλά μόνο στην εκμίσθωσή τους (leasing).

Συν τις άλλοις, το κόστος εκτύπωσης είναι πλέον γνωστό και για τον τελικό χρήστη, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς το πόσο κοστίζει η σελίδα και μπορεί να αποφασίσει αν πρέπει να την εκτυπώσει ή όχι – κάτι που δεν γνώριζε πριν. Φυσικά, δεν είναι μόνο η μείωση του κόστους εκτύπωσης που μπορεί να οδηγήσει μια εταιρεία στην υιοθέτηση μιας λύσης MPS, αλλά και οι ευκολίες που προσφέρει στη Διεύθυνση Πληροφορικής, επιτρέποντάς της να απελευθερώσει πόρους της, διοχετεύοντάς τους σε πιο παραγωγικά έργα.

Unified Printing
Στα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin έχει υλοποιηθεί, σε συνεργασία, με την CPI μια λύση Unified Printing. Μέσω αυτής της λύσης οι χρήστες βλέπουν μια συστοιχία εκτυπωτών ως έναν. Οι χρήστες στέλνουν τις εκτυπώσεις τους και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το badge τους (με το RFID της κάρτας εισόδου τους), μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκτυπωτή της συστοιχίας και να τυπώσουν αυτό που θέλουν. Με αυτόν τον τρόπο η Leroy Merlin εξασφαλίζει ένα ασφαλές και ενοποιημένο printing.