Μπορεί να μετράει λίγα χρόνια στην ελληνική αγορά, ωστόσο η Cloudrock δίνει δυναμικό «παρών» στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αξιοποιώντας τη δυναμική που της διασφαλίζει το ιδιόκτητο data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής, την τεχνογνωσία των ανθρώπων της καθώς και τεχνολογίες Internet of Things και Artificial Intelligence.

Ο Βασίλης Καραβασίλης, Γενικός Διευθυντής, Όμιλος ADAPTIT, εξηγεί πώς οι νέες τεχνολογίες αλλά και η επένδυση στους ανθρώπους οδηγούν σε καινοτόμες και έξυπνες λύσεις και υπηρεσίες, κάτι που αποτελεί άλλωστε και βασικό σκοπό και όραμα της Cloudrock.

netweek: Η Cloudrock είναι μία σχετικά νέα εταιρεία στην ελληνική αγορά. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν και την μέχρι τώρα πορεία σας…

Βασίλης Καραβασίλης: Η Cloudrock είναι μια νέα εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019, 100% ελληνικών συμφερόντων, με Ιδιόκτητο Κέντρο Δεδομένων στον Άγιο Στέφανο Αττικής, στελεχωμένη από προσωπικό με εμπειρία στα data centers, στις τηλεπικοινωνίες, στην ολοκλήρωση συστημάτων και την ανάπτυξη λογισμικού.

Ποια είναι η προσέγγιση της Cloudrock στο χώρο των κέντρων δεδομένων;

Σκοπός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών data center με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών όπως ΙοΤ και ΑΙ, που βοηθούν ριζικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Συνοδοιπόρος στο όραμα μας είναι η ADAPTIT που με την τεχνογνωσία που διαθέτει σε αυτούς τους τομείς μας δίνει την πολυτέλεια να ξεχωρίζουμε σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά των Data Center.

Με ποιους τρόπους αξιοποιούνται οι τεχνολογίες αιχμής όπως το IoT και το AI και ποια τα οφέλη που προσδίδουν στις επιχειρήσεις;

Οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το Internet of Things (IoT) και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), μπορούν να αξιοποιηθούν σε πολλούς τρόπους για τη βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αναφέρω μερικούς από τους τρόπους αξιοποίησης και τα οφέλη που προσφέρουν:

Βελτιωμένη Αυτοματοποίηση Και Παραγωγικότητα: Η χρήση συσκευών IoT στην παραγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ανθρώπινου λάθους και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Βελτιωμένη Πρόβλεψη και Συντήρηση: Οι αισθητήρες ΙοΤ μπορούν να επιτηρούν την κατάσταση των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων, ενώ η χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) μπορεί να προβλέψει πότε χρειάζεται συντήρηση, μειώνοντας τις απρογραμμάτιστες διακοπές.

Βελτιωμένη Εξυπηρέτηση Πελατών: Η χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσαρμόσει την εξυπηρέτηση πελατών σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες, ενώ οι αισθητήρες IoT μπορούν να συλλέξουν δεδομένα για τις προτιμήσεις των πελατών.

Βελτιωμένη Ασφάλεια: Οι αισθητήρες IoT και η χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και την πρόληψη κινδύνων, όπως πυρκαγιές, εισβολές ή ανωμαλίες σε δίκτυα.

Βελτιωμένο Marketing και Ανάλυση Δεδομένων: Η χρήση Τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) μπορεί να αναλύσει μεγάλα σύνολα δεδομένων για την κατανόηση των προτιμήσεων των πελατών και την προσαρμογή των προσφορών.

Τι περιλαμβάνουν οι υπηρεσίες της Cloudrock και ποια είναι η προστιθέμενη αξία που προσθέτουν;

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε στην Cloudrock είναι οι εξής:

Colocation & Internet Access: Υπηρεσίες συνεγκατάστασης εξοπλισμού εντός του Κέντρου

Επιχειρησιακή Συνέχεια: Υπηρεσίες ολοκληρωμένων θέσεων εργασίας για ανάκαμψη από οποιοδήποτε καταστροφικό γεγονός

Υπηρεσίες Cloud: Παροχή πόρων για δημιουργία εικονικών μηχανών και επιφανειών εργασίας

Υπηρεσίες ΙοΤ, Data Αnalytics & AI: Χρήση νέων τεχνολογιών για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των εταιρικών δεδομένων και τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων

H ψηφιακή ασφάλεια είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του επιχειρείν. Ποια είναι η πρόταση και η εξειδίκευση της Cloudrock σε αυτό τον τομέα;

Και εμείς στην Cloudrock θεωρούμε το Cyber Security σαν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Για αυτόν τον λόγο και σε συνεργασία με το τμήμα Cyber Security της ADAPTIT που έχει συνάψει συνεργασίες με τους παγκόσμιους κολοσσούς του κλάδου, όπως οι NOZOMI Networks και ARBOR/NETSCOUT με εξειδίκευση στην Βιομηχανική Κυβερνοασφάλεια (OT & IoT Security) και στην προστασία από κυβερνοεπιθέσεις DDoS αντίστοιχα, διαρκώς εμπλουτίζουμε τη γνώση μας και τις παρεχόμενες λύσεις με προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ψηφιακών δεδομένων και την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών των πελατών μας.

Σε τι είδους εταιρείες απευθύνεται η Cloudrock (κλάδοι/ μέγεθος). Μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια επιτυχημένα case studies;

Η Cloudrock προσδιορίζεται σαν πάροχος Edge Data Center προσφέροντας όλα τα πλεονεκτήματα των Edge Data Center ( Latency, Bandwidth, Operating Cost, Security) σε συνδυασμό με υπηρεσίες IoT & ΑΙ σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, επιλέγοντας έναν πάροχο κέντρου δεδομένων με τεχνογνωσία και σύγχρονες υπηρεσίες που μας φέρνουν πιο κοντά στο μέλλον της ψηφιοποίησης. Την Cloudrock την έχουν εμπιστευτεί σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι της χώρας, ελληνικές εταιρείες παροχής ICT υπηρεσιών ενώ πλέον έχουμε κεντρίσει το ενδιαφέρον και εταιρειών εκτός συνόρων, αποτέλεσμα της εξωστρέφειας και της συμμετοχής μας σε διεθνή event που αφορούν την αγορά Data Center.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πώς κρίνετε τις «επιδόσεις» των ελληνικών εταιρειών και της ελληνικής αγοράς;

Αναμφίβολα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται με μεγαλύτερες ταχύτητες από τις προσδοκώμενες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αναβάθμισης των υποδομών (δικτυακές και ενεργειακές ) και του ενδιαφέροντος που δείχνουν εταιρικοί κολοσσοί για την ελληνική αγορά Data Center. Κατά την άποψη μας οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι:

Διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity): Η αύξηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων δημιουργεί νέες ευκαιρίες για κυβερνοεπιθέσεις. Η προστασία των δεδομένων και των υποδομών είναι κρίσιμη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα των επιχειρήσεων.

Επαρκής υποδομή και συνδεσιμότητα (Digital Infrastructure): Η εξασφάλιση γρήγορης και αξιόπιστης σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι σημαντική. Σε ορισμένες περιοχές, μπορεί να απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιακή υποδομή και βλέπουμε να γίνονται συλλογικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεξιότητες και εκπαίδευση (Digital Skills): Ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί επαρκείς δεξιότητες από τους εργαζομένους. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι κρίσιμες για την επιτυχία.

Νομοθετικά ζητήματα (Regulatory Challenges): Οι νομοθετικοί κανονισμοί σχετικοί με την προστασία των δεδομένων, την ανταγωνιστικότητα και την πνευματική ιδιοκτησία μπορούν να επηρεάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών και της ελληνικής αγοράς, η αξιολόγηση αυτών των επιδόσεων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τομέας ενδιαφέροντος τους, οι πόροι και η στρατηγική κάθε εταιρείας. Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να έχουν επιτύχει σημαντικές προόδους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ άλλες μπορεί να υστερούν.
Είναι σημαντικό για τις ελληνικές εταιρείες να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις και να επενδύσουν στην ψηφιακή καινοτομία για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Τα τελευταία δύο τρία χρόνια βλέπουμε μεγάλους τεχνολογικούς παίκτες να επενδύουν στην Ελλάδα, με κινήσεις όπως για παράδειγμα η απόφαση της Microsoft για δημιουργία Data Center Region στην Αττική… Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική αγορά αλλά και για τις εταιρείες πληροφορικής της χώρας;

Αν αναλογιστούμε πως στην έκθεση της κορυφαίας εταιρείας παροχής συμβουλών Real Estate, Cushman & Wakefield, η Αθήνα τοποθετείται μεταξύ των 10 πόλεων παγκοσμίως που χαρακτηρίζονται ανερχόμενοι προορισμοί για την ανάπτυξη data centers, είναι κατανοητό πως το μέλλον για την ελληνική αγορά είναι λαμπρό προσφέροντας:

Οικονομική Ανάπτυξη: Η επένδυση από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσφέρει σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Τεχνολογική Ανάπτυξη: Η παρουσία Data Center Region στην Ελλάδα σημαίνει πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες και υποδομές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές εταιρείες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενίσχυση του Τομέα της Πληροφορικής: Η παρουσία μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών μπορεί να ενισχύσει τον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα, προσφέροντας ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Βελτίωση Υποδομών: Η κατασκευή Data Center Region συνεπάγεται βελτίωση της ψηφιακής υποδομής στη χώρα, πράγμα που μπορεί κατ’ επέκταση να βελτιώσει και την ποιότητα των υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Ελκυστικότητα για Επενδύσεις: Η επένδυση της Microsoft και παρόμοιων εταιρειών καθιστά την Ελλάδα πιο ελκυστική για ξένες εταιρείες τεχνολογίας που μπορεί να εξετάζουν τον ελληνικό χώρο για επενδύσεις.

Συνολικά, αυτές οι επενδύσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα αναδύεται ως σημαντικός παίκτης στον χώρο της τεχνολογίας και δημιουργεί ευκαιρίες για την οικονομία και τις εταιρείες της χώρας να επωφεληθούν από την ψηφιακή εξέλιξη και την αυξημένη προσβασιμότητα σε προηγμένες τεχνολογίες.

Πώς διαμορφώνεται η στρατηγική και το όραμα της εταιρείας για το μέλλον;

Η Cloudrock, πιστή στο όραμα για συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών της και για βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης των υποδομών της, επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της, έτσι ώστε όχι απλά να είμαστε παρόντες στο αύριο, αλλά πρωταγωνιστές.