Διανύουμε ήδη την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που πλέον είναι Ψηφιακή Επανάσταση με την Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του μέλλοντος συνδυαστικά με τα big data, το IoT και τη ρομποτική.
Ειδικότερα, η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) είναι αυτή που θα αλλάξει όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τον τρόπο που λειτουργούν αλλά και τον κόσμο γύρω μας όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Η επίδραση αυτής της ανακάλυψης θα είναι τόσο καταλυτική για την ανθρωπότητα που συχνά η Τεχνητή Νοημοσύνη χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Μέσω αυτής δημιουργείται ένα σύμπαν απεριορίστων δυνατοτήτων για τους οργανισμούς όλων των κλάδων, καθώς το βασικό πλεονέκτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ότι “ξεκλειδώνει” εφαρμογές αυξημένης αυτοματοποίησης. Επί παραδείγματι με την άνοδο των chatbot και των ψηφιακών βοηθών, οι εταιρείες μπορούν να βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να χειρίζονται συνομιλίες με τους πελάτες τους.
Ταυτόχρονα, η ικανότητα του AI να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να μετατρέπει τα συμπεράσματά του σε πολύτιμα ευρήματα μπορεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στους οργανισμούς. Η Ηγεσία δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει χρόνο για να αναλύσει τα δεδομένα, καθώς θα έχει στη διάθεσή της όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να πορευτεί στρατηγικά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η σύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το ESG, καθότι αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Με αυτές τις τεχνολογίες στην υπηρεσία τους, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο αποτελεσματικές, επιλέγοντας συγκεκριμένες διαδικασίες με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Ως εταιρείες αλλά και ως άτομα δεν πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η αρνητική της πλευρά που φέρνει φόβους για παραπληροφόρηση, απώλεια προσωπικών δεδομένων και παραβίαση της ιδιωτικότητας ή κυριαρχίας των μηχανών πάνω στο ανθρώπινο είδος δεν συνδέεται με την ίδια την τεχνολογία per se αλλά με τη μη ορθή χρήση της. Ακουσα στο πρόσφατο συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ τον Mike Walsh, Futurist, Συγγραφέα και ομιλητή σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης να περιγράφει ακριβώς τον τρόπο που πρέπει να την προσεγγίσουμε, τονίζοντας ότι για να κατανοήσουμε το μέλλον πρέπει να κατανοήσουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά. Συνεπώς, η ενσωμάτωση των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης γεννά την ανάγκη να επανεκπαιδεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας. Αντί να εστιάζουμε στο φόβο για την απώλεια θέσεων εργασίας, πρέπει να εστιάζουμε στην αλλαγή mindset: οι τεχνολογίες αυτές επισπεύδουν τις προσπάθειες αναβάθμισης δεξιοτήτων τόσο σε εταιρικό επίπεδο όσο και σε ατομικό, όταν σκεφτόμαστε πχ έναν Διευθύνοντα Σύμβουλο.