Το desktop virtualization έχει την ικανότητα να μειώσει τις δαπάνες, να απλοποιήσει τις πολύπλοκες αλλαγές λογισμικού, να βελτιώσει την ασφάλεια, να ενισχύσει τη διαχείριση της συμμόρφωσης και να ενεργοποιήσει την επιχειρηματική ευκινησία.

Το «υπολογιστικό τοπίο» του τελικού χρήστη εξελίσσεται/μετασχηματίζεται από ένα περιβάλλον που βασίζεται πρωτίστως σε προσωπικούς Η/Υ που τρέχουν εφαρμογές Windows σε ένα περιβάλλον όπου οι χρήστες:

  • Μετακινούνται άνετα μεταξύ endpoint συσκευών κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας (υπολογιστές desktop, laptops, tablets και κινητά τηλέφωνα).
  • Αναμένουν να μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένοι στα επαγγελματικά και προσωπικά τους δίκτυα μέσω φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
  • Θέλουν τα δεδομένα τους και τις εφαρμογές τους διαθέσιμες από οποιαδήποτε συσκευή επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν.

Σε αυτό το mobile user-and-device-centric περιβάλλον, το IT πρέπει να προστατεύσει τα δεδομένα της ασφάλειας και ταυτόχρονα να ελέγχει την πρόσβαση των χρηστών, καθώς διαχειρίζεται την γκάμα των εφαρμογών και συσκευών για όλους τους χρήστες. Πλέον το ένα και μοναδικό λειτουργικό σύστημα και η μία και μοναδική συσκευή που αναλογούν στον κάθε χρήστη ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με έρευνες, άλλωστε, περισσότερο από το 75% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων προχωρούν μπροστά υιοθετώντας το desktop virtualization.

Και ενώ το desktop virtualization (DV) φαίνεται να είναι «στο μυαλό» των περισσότερων επιχειρήσεων, υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να υιοθετηθεί με επιτυχία το virtual desktop. Μία ρεαλιστική προσέγγιση είναι να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το ποια πλατφόρμα θα δώσει στην εκάστοτε επιχείρηση τις μεγαλύτερες πιθανότητες για επιτυχία.

Σημεία αξιολόγησης
Ενας σωστός τρόπος για να ξεκινήσει η αξιολόγηση είναι να καταγραφούν τα βασικά οφέλη και οι προκλήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην υιοθέτηση του DV και έπειτα να αναζητηθεί η πλατφόρμα που αποδίδει τα μεγαλύτερα οφέλη. Βάσει ερευνών τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται απαραίτητα είναι:

1. Μείωση της πολυπλοκότητας. Με το DV υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης του ελέγχου σε διαμοιρασμένα desktops. Με τη σωστή πλατφόρμα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα κεντρικό σημείο ελέγχου για τη διαχείριση και παροχή των virtual desktops (VD), δυναμική ισορρόπηση του φόρτου εργασίας και απλοποίηση των κύκλων ανανέωσης των διαφόρων τεχνολογιών.

2. Μείωση δαπανών. Η μείωση του κόστους αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα κατά τη διαδικασία επιλογής μιας πλατφόρμας VD. Η επιχείρηση μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους μέσω εκτεταμένων κύκλων ζωής του hardware ή μέσω πολύ χαμηλότερων τρεχόντων εξόδων συντήρησης. Ερευνα της Forrester υπολογίζει ότι μέσω της υιοθέτησης μιας πλατφόρμας VD επιτυγχάνεται 60% μείωση στα κόστη συντήρησης και 40% μείωση στις κλήσεις τεχνικής υποστήριξης. Η αποθήκευση είναι ένας ακόμη τομέας όπου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση κόστους αν επιλεγεί ή η κατάλληλη πλατφόρμα.

3. Παροχή μέγιστης ευελιξίας στον τελικό χρήστη. Είναι σημαντικό να επιλεγεί μια πλατφόρμα που θα διανείμει στους τελικούς χρήστες την ευρύτερη γκάμα υποστήριξης και φορητότητας. Η υποστήριξη των τελικών χρηστών μπορεί να κρίνει το μέλλον της εφαρμογής και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής θα μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση σε εφαρμογές bring-your-own-device (BYOD) – χωρίς να θυσιάζει είτε τον έλεγχό του είτε την ασφάλεια της επιχείρησης.

4. Εμπλουτίστε την εμπειρία του τελικού χρήστη. Η εφαρμογή μιας πλατφόρμας VD δεν αφορά μόνο την υποστήριξη του τελικού χρήστη σε πολλαπλές συσκευές και σε διαφορετικά σημεία, αλλά και την παροχή μιας πλήρους εμπειρίας και υψηλού επιπέδου απόδοσης στο οποίο έχουν συνηθίσει. Αυτό σημαίνει υποστήριξη για rich media, χωρίς υποβάθμιση της απόδοσης και τη μέγιστη εμπειρία πιστότητας για τους χρήστες που χρειάζονται εφαρμογές, ενοποιημένες επικοινωνίες και γραφικά 3D ως μέρος της καθημερινής τους εργασίας.

5. Βελτίωση της ασφάλειας. Η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει μια λύση VD που διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία ελέγχου, όπως κρυπτογραφημένες συνδέσεις, καθώς και την τελευταία γενιά εξελιγμένων λύσεων anti- virus. Επίσης, η λύση θα μπορέσει έτσι να προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για συσκευές κρυπτογράφησης, απομακρύνοντας από το σύστημα και τις endpoint συσκευές τα μη- απαραίτητα δεδομένα. Τέλος, μια λύση VD μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους απώλειας και κλοπής δεδομένων, συγκεντρώνοντάς τα σε ένα κέντρο δεδομένων που τα κρατάει ασφαλή και υιοθετώντας μια τέτοια λύση με τα σωστά εργαλεία ελέγχου, η επιχείρηση μπορεί να μειώσει δραματικά τους κινδύνους στη διαδικασία προστασίας των δεδομένων σε απομακρυσμένες ή φορητές συσκευές.

6. Ενσωματωμένο scalability και αξιοπιστία. Σε ένα περιβάλλον VD είναι δυνατή η άμεση «φροντίδα» για νέους τελικούς χρήστες, εισάγοντας νέες εφαρμογές από μία κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης. Σχεδόν το 75% των επιχειρήσεων που έχουν υιοθετήσει λύσεις VD έχουν μειώσει το χρόνο που απαιτείται για τη λειτουργία των συστημάτων και αναβαθμίσεις των εφαρμογών, σύμφωνα με έρευνες.

7. Παροχή σύνθετης ενσωμάτωσης. Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μείζονος σημασίας στην υιοθέτηση μιας λύσης VD που παρέχει τη μέγιστη ολοκλήρωση με τα υπάρχοντα περιβάλλοντα servers. Αυτό θα απλοποιήσει τη διαδικασία υιοθέτησης των εφαρμογών σε όλο το φάσμα των servers και των περιβαλλόντων desktop. Έτσι, χαρακτηριστικά και λειτουργίες όπως το disaster recovery και η υψηλή διαθεσιμότητα μεγιστοποιούνται μέσα σε ολόκληρο το virtualized περιβάλλον από τους servers μέχρι τα desktop και, όταν κρίνεται απαραίτητο, στο cloud.

8. Επιτρέψτε τη μετάβαση στο cloud. Η ύπαρξη της κατάλληλης λύσης VD μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος οποιασδήποτε πρωτοβουλίας cloud, μετασχηματίζοντας τα υπάρχοντα φυσικά desktops σε ένα desktop προσβάσιμο από παντού. Με το VD η επιχείρηση μπορεί να διανείμει το desktop ως υπηρεσία από μία και μόνο ολοκληρωμένη πλατφόρμα ως μέρος της συνολικής πρωτοβουλίας cloud. Διανέμοντας το desktop ως υπηρεσία, δημιουργούνται τα θεμέλια για το IT-as-a-service. Το cloud computing αναπόφευκτα θα φτάσει στο desktop: η επιλογή της σωστής λύσης θα βοηθήσει να προσπεραστούν τα εμπόδια και θα απλοποιήσει την υιοθέτηση εξελιγμένων υπηρεσιών cloud στο μέλλον.


Πότε πρέπει να υιοθετηθεί μία λύση VD
Η βασική ερώτηση είναι: πώς γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να υιοθετήσουμε μία λύση VD; Υπάρχουν 7 σημεία-κλειδιά που καταδεικνύουν ότι ένας οργανισμός είναι έτοιμος να «επωμιστεί» τα οφέλη του VD.

1. Οι χρήστες, ολοένα και περισσότερο, υιοθετούν το BYOD, δουλεύοντας από απομακρυσμένες τοποθεσίες και απαιτώντας απομακρυσμένη διαχείριση στα δεδομένα του οργανισμού. Από τα smartphones μέχρι τα tablets, οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και περισσότερο «φορητοί» και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν συνδεδεμένοι στα εργασιακά τους δεδομένα. Παρέχοντας στους χρήστες το δικό τους VD εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά που τους χρειάζονται για να είναι παραγωγικοί.

2. Η επιχείρηση ανησυχεί για την ασφάλεια. Κάθε laptop ή desktop αποτελεί πιθανό κίνδυνο όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων. Ενώ τα laptops επιτρέπουν στους χρήστες να δουλεύουν remotely, ταυτόχρονα η φορητότητά τους αυτή καθιστά την επιχείρηση ευάλωτη σε κλοπές ή απώλειες. Ακόμη και τα συστήματα desktop που βρίσκονται εντός της επιχείρησης μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο από άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα του οργανισμού.

Οι οργανισμοί δαπανούν πολλά χρήματα και καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την αποφυγή απώλειας δεδομένων από endpoint συσκευές. Επενδύουν σε τεχνολογίες, όπως είναι η κρυπτογράφηση σκληρών δίσκων, λογισμικό αποφυγής απώλειας δεδομένων και άλλα. Σε ένα περιβάλλον VD, τα σημαντικά δεδομένα βρίσκονται σε servers και συστήματα αποθήκευσης σε ένα ασφαλές κέντρο δεδομένων και όχι στις ίδιες τις συσκευές. Η προσέγγιση αυτή παρέχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα.

3. Κοινή εμπειρία desktop. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργούν και τα εργαλεία που οι εργαζόμενοι χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η τυποποίηση είναι συχνά το κλειδί για την εξασφάλιση της ποιότητας ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας. Ανεξάρτητα με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται, οι χρήστες, μέσω της λύσης VD, λαμβάνουν μια κοινή εμπειρία. Το VD εξασφαλίζει ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση στις εφαρμογές, τα προγράμματα και τα δεδομένα που υπαγορεύουν οι εταιρικές πολιτικές.

Η κοινή αυτή εμπειρία μπορεί, επίσης, να αυξήσει την παραγωγικότητα. Ανεξάρτητα από το σημείο πρόσβασης του χρήστη μέσω του VD, η εμπειρία παραμένει η ίδια. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τους οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς το φόβο, για παράδειγμα, να ξεχάσουν να στείλουν ένα αρχείο στη δουλειά από το σημείο όπου εργάζονται.

4. Αντιμέτωποι με απαιτήσεις συμμόρφωσης. Οι αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις ισχύουν για ορισμένα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα ιατρικά αρχεία. Επειδή οι λύσεις VD συγκεντρώνουν τα δεδομένα σε ένα κέντρο, είναι πολύ πιο εύκολο να βεβαιωθούμε ότι τα δεδομένα συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να κάνουμε αλλαγές που απαιτούν τα θεσμικά όργανα. Εφαρμόζοντας ασφαλή VD, οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν αλλαγές άμεσα. Οι διαφορετικές endpoint συσκευές έχουν αποδειχθεί, επίσης, δύσκολες και χρονοβόρες στη διαχείρισή τους. Τα VD μπορούν να μειώσουν το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης παρέχοντας στους διαχειριστές έναν απλούστερο και πιο ακριβή τρόπο να εντοπιστούν οι πληροφορίες που χρειάζονται.

5. Μέγιστη ευελιξία και επιχειρησιακή συνέχεια. Οι endpoint συσκευές μπορεί να παρουσιάσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή να σταματήσουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα την αποτυχία στο endpoint (που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή). Αν χαθεί ή κλαπεί ένα laptop ή ένα tablet το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στην εργασία του από τη συσκευή αυτή. Ακόμη και σε περιπτώσεις που το σύστημα τελικά επανέλθει, το downtime μπορεί να «αποδιοργανώσει» πλήρως ένα project και να απασχολήσει το προσωπικό του IT για αρκετό χρόνο.

Με ένα VD, οι χρήστες μπορούν να συνεχίζουν να δουλεύουν εκεί που σταμάτησαν και να συνεχίζουν την εργασία τους από μία άλλη συσκευή, χωρίς να χάσουν τα δεδομένα τους. Από την πρόσθεση νέων εργαζομένων σε ένα έργο μέχρι τη διαχείριση εξαγορών και συγχωνεύσεων, οι λύσεις VD επιτρέπουν την αναβάθμιση και την υποβάθμιση στις απαιτήσεις, την αφαίρεση μεγάλων και ακριβών διαδικασιών προμήθειας που συνηθίζονται στα παραδοσιακά μοντέλα διαχείρισης των endpoint συσκευών.

6. Απλοποίηση διαχείρισης του desktop. Με τις λύσεις VD, η διαχείριση του desktop απλοποιείται όσο ποτέ πριν. Σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, το προσωπικό του IT είτε θα έπρεπε να είχε φυσική πρόσβαση σε κάθε endpoint συσκευή, είτε να δουλεύει με πολύπλοκα λογισμικά για να διαχειρίζεται τις αναβαθμίσεις απομακρυσμένα. Σε μεγάλη κλίμακα, η προσπάθεια αυτή δεν μονοπωλεί απλά τον χρόνο του προσωπικού, αλλά μειώνει και την παραγωγικότητα των χρηστών καθώς γίνονται οι αναβαθμίσεις. Οι λύσεις VD μειώνουν τις αναβαθμίσεις των endpoint συσκευών και το χρόνο συντήρησης, καθώς το προσωπικό μπορεί χωρίς να διαταράξει την εργασία των χρηστών να αναβαθμίσει τις εφαρμογές στα VD από το ίδιο το κέντρο δεδομένων.

7. Συνεχώς μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι δεν είναι οι μοναδικοί που χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα δεδομένα και τους πόρους της εταιρείας. Οι ασκούμενοι, οι συμβασιούχοι και άλλοι προσωρινοί εργαζόμενοι μπορεί να χρειαστούν πρόσβαση σε κάποια από τα δεδομένα αυτά, ωστόσο δεν χρειάζονται πλήρη πρόσβαση σε όλα τα ευαίσθητα δεδομένα. Οι λύσεις VD δίνουν στο προσωπικό του IT εύκολο έλεγχο στο ποιος έχει πρόσβαση, σε τι και πότε. Καθώς το εργατικό δυναμικό αυξάνεται και μειώνεται, οι διαχειριστές μπορούν γρήγορα και εύκολα να δημιουργήσουν νέα desktops και να τα κάνουν διαθέσιμα ανάλογα με το πώς αλλάζουν οι απαιτήσεις.

Η ώρα του VDI είναι τώρα
Αν οποιαδήποτε από αυτές τις ενδείξεις είναι «παρούσα» στον οργανισμό σας, είναι ώρα να εξετάσετε πιο σοβαρά τις λύσεις VD. Τα παραδοσιακά περιβάλλοντα endpoint συσκευών μπορεί να είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους και μπορεί να παρουσιάσουν έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων για την ασφάλεια στους οποίους ο οργανισμός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Οι λύσεις VD θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ασφαλίσει και να διαχειριστεί τις συσκευές των χρηστών, καθώς το BYOD εξαπλώνεται, να διανείμουν μια κοινή εμπειρία desktop σε όλους τους τελικούς χρήστες, να αυξήσουν την ασφάλεια και να ενισχύσουν την κανονιστική συμμόρφωση, να μεγιστοποιήσουν την ευελιξία και την επιχειρησιακή συνέχεια, να διευκολύνουν τη διαχείριση του desktop και να φιλοξενήσουν με τον βέλτιστο τρόπο όλους τους χρήστες που περιλαμβάνονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εργατικό δυναμικό.


Ευχρηστία και οικονομία στο desktop

O Γιάννης Νικολαΐδης, Υποδιευθυντής Υπηρεσιών Συστημάτων Δικτύου της OTEGlobe, μιλάει στο netweek για τα οφέλη των virtual desktops και αποκαλύπτει τα μυστικά για την επιτυχημένη υλοποίηση ενός έργου VDI

netweek: Γιατί πρέπει μια Διεύθυνση Πληροφορικής να λάβει σοβαρά υπόψη τα virtual desktops; Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη που προσφέρουν τα virtual desktops στον οργανισμό σας;

Γιάννης Νικολαΐδης: Μια εταιρεία, όπως η OTEGLOBE, πρέπει να βρίσκει λύσεις προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας της, αντιλαμβανόμενη το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της. Παράλληλα, πρέπει να παραμένει ανταγωνιστική, παρέχοντας υψηλές ποιοτικά υπηρεσίες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες λειτουργίας της. Θα έλεγα πως τα οφέλη από τη χρήση των virtual desktops για ένα οργανισμό είναι πρωτίστως οικονομικά.

Αρκεί να σκεφτούμε την οικονομία που επιτυγχάνουμε μακροπρόθεσμα από τις προμήθειες νέων συστημάτων χρηστών, καθώς τα υφιστάμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα μπορούν να βρίσκονται σε λειτουργία. Οι πόροι για την εργασία του εκάστοτε χρήστη παρέχονται από servers. Με τη χρήση των Thin Clients μπορεί να επιτευχθεί ακόμα μεγαλύτερη οικονομία σε πάγια, αλλά και λειτουργικά έξοδα.

Η Διεύθυνση Πληροφορικής μπορεί να έχει πολλά οφέλη από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Κάποια ενδεικτικά πλεονεκτήματα είναι: η κεντρική διαχείριση των συστημάτων των χρηστών, τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας που περιλαμβάνει μια τέτοια λύση, η άμεση αποκατάσταση των υπηρεσιών κάθε χρήστη και, τέλος, η έλλειψη αναγκαιότητας για αντικατάσταση ή αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων εργασίας.

netweek: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να προσέξει μια Διεύθυνση Πληροφορικής κατά την υλοποίηση μιας λύσης virtual desktops;

Γιάννης Νικολαΐδης: Σε μια υλοποίηση ενός έργου VDI το πιο σημαντικό, όπως και σε όλα τα έργα Πληροφορικής, είναι η ανάλυση των δεδομένων. Πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την υφιστάμενη κατάσταση και πώς αυτή θα μπορέσει να μετασχηματιστεί σε ένα νέο περιβάλλον. Η ανάλυση γίνεται σε τεχνικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε τεχνικό επίπεδο σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο αριθμός και η σύνθεση των servers που θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των virtual συστημάτων, η δικτυακή υποδομή, ιδιαίτερα αν ένας οργανισμός διαθέτει πολλά sites και, τέλος, ο αποθηκευτικός χώρος που απαιτείται για τα δεδομένα των χρηστών. Στην OTEGLOBE δώσαμε μεγάλη σημασία στην παροχή ενός φιλικού περιβάλλοντος για τον χρήστη, το οποίο θα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο το υφιστάμενο (Full Desktop Experience).

Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε τον επιπρόσθετο αριθμό πόρων που θα χρειαστούν για τη διασφάλιση της μελλοντικής αύξησης των απαιτήσεων. Σε οικονομικό επίπεδο, πέραν από το βραχυπρόθεσμο κόστος κτήσης της προαναφερθείσας τεχνικής υποδομής, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε με αρκετή ακρίβεια το κόστος συντήρησης αυτής σε σχέση με το κόστος της υφιστάμενης λύσης.

netweek: Με ποιο τρόπο διασφαλίζετε στον οργανισμό σας την άρτια εμπειρία χρήσης στα virtual desktops;

Γιάννης Νικολαΐδης: Η υποδομή του έργου σχεδιάστηκε με γνώμονα την ταχύτητα και την απρόσκοπτη λειτουργία των προσφερόμενων υπηρεσιών. Οι servers που το υποστηρίζουν βρίσκονται σε συστοιχία cluster, προσφέροντας δυναμικό διαμοιρασμό των απαιτούμενων υπηρεσιών και υψηλή διαθεσιμότητα σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ενός συστήματος.

Την ίδια λογική ακολουθούμε και στη δικτυακή υποδομή, με διπλές γραμμές υψηλών ταχυτήτων μέχρι τον τελικό χρήστη. Τέλος, με τη χρήση διαχειριστικών και ελεγκτικών εργαλείων, έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας κάθε υποσυστήματος και να ενεργούμε προληπτικά όπου απαιτηθεί.

netweek: Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε/βελτιώσετε τη λύση virtual desktops που χρησιμοποιείτε ήδη;

Γιάννης Νικολαΐδης: Oι βελτιώσεις στην προσφερόμενη λύση είναι συνεχείς, τόσο στο ίδιο το λογισμικό όσο και στην υποδομή των servers. Οι νεότερες εκδόσεις μας παρέχουν νέες επιλογές όπως είναι η επιτάχυνση γραφικών και εν πολλοίς βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις, ώστε να δίνεται στον χρήστη η εντύπωση πως το VDI δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα κλασικό σταθμό εργασίας. Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική συμβολή των χρηστών στην υλοποίηση του VDI, καθώς χωρίς τις δικές τους προτάσεις δεν θα είχαμε επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


H καλύτερη λύση για τις συγχωνεύσεις

O Νίκος Πετρόπουλος, Deputy Director, Group IT Operations του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς-Αγροτικής Τράπεζας, μιλάει στο netweek για τα σημαντικά οφέλη των virtual desktops και για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν στα μεγάλα migrations που έκανε πρόσφατα ο όμιλος.

netweek: Tι οφέλη προσφέρει μια λύση virtual desktops σε ένα μεγάλο οργανισμό όπως είναι ο δικός σας; Πόσο βοηθάει ειδικότερα σε περιπτώσεις μεγάλων συγχωνεύσεων, όπως αυτές που έλαβαν χώρα πρόσφατα στον οργανισμό σας;

Νίκος Πετρόπουλος: Ξεκινήσαμε αρκετά χρόνια πριν με το virtualization. Συγκεκριμένα, πριν δέκα χρόνια είχαμε αρχίσει με το application virtualization, σε ειδικές περιπτώσεις όπου υπήρχαν προβλήματα με το bandwidth. Βλέποντας ότι αυτό το μοντέλο δούλευε καλά, αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε ευρύτερα, καθώς ένα επιπλέον όφελος που μας προσέφερε ήταν ότι μας επέτρεπε να αναπτύσσουμε νέες εφαρμογές με παλιό hardware. Το αποτέλεσμα ήταν, βέβαια, μια σημαντική μείωση του κόστους. Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν ότι «σηκώσαμε» ένα πλήρες περιβάλλον virtualization σε δύο θυγατρικές μας τράπεζες.

Ετσι, καταφέραμε να βασίσουμε τη λειτουργία μιας ολόκληρης τράπεζας πάνω στο virtualization, αποκτώντας εκτός από το όφελος της οικονομίας και το κέρδος της ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι υλοποιούμε καινούργια πράγματα πολύ γρήγορα, κάνουμε deploy εφαρμογών στο δίκτυο μέσα σε μόλις μια ημέρα (χωρίς να χρειάζεται να μεταβούμε στους επιμέρους σταθμούς εργασίας για να κάνουμε τοπικά τις εγκαταστάσεις εφαρμογών), μπορούμε να χρησιμοποιούμε παράλληλα διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας εφαρμογής κ.λπ.

Το virtualization, άλλωστε, μας έλυσε τα χέρια στα τρία μεγάλα migrations που κάναμε πρόσφατα ένεκα των συγχωνεύσεων. Η μετάβαση από το παλιό περιβάλλον στο νέο γίνεται μέσα σε μια μόνο ημέρα, κάτι που θα ήταν αδύνατο να το κάνεις αν δεν είχες αυτή την τεχνολογία. Πλέον, πάνω από 1.000 υποκαταστήματα κι ένα μεγάλο κομμάτι των κεντρικών υπηρεσιών μας, δηλαδή 13.000 χρήστες περίπου (η μεγαλύτερη εγκατάσταση στην Ελλάδα) θα λειτουργούν πλήρως με virtual desktops και virtual applications στο desktop.

netweek: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κυριότερα πράγματα που θα πρέπει να προσέξει μια Διεύθυνση Πληροφορικής κατά την επιλογή μιας λύσης virtual desktop;

Νίκος Πετρόπουλος: Δεν θα αναφερθώ σε μικρές επιχειρήσεις, όπου υπάρχουν πολλές και διάφορες λύσεις, αλλά σε μεγάλους οργανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή όταν βασίζουν λειτουργίες τους πάνω σε τέτοιες τεχνολογίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουν πολύ στην επιλογή του συνεργάτη τους, ο οποίος θα πρέπει να προσφέρει πολύ καλή τεχνική υποστήριξη και θα πρέπει να είναι έτοιμος, ώστε να λύσει άμεσα τα προβλήματα όταν εμφανιστούν. Διότι το downtime σε ένα μεγάλο οργανισμό μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό κόστος.

Επίσης, σε μεγάλη κλίμακα, μια μεγάλη εταιρεία πρέπει να προσέξει τις κεντρικές της υποδομές. Η πίεση που ασκεί το virtualization στις κεντρικές υποδομές είναι πολύ μεγάλο. Κάτι το οποίο το διαπιστώσαμε τώρα, που χρησιμοποιούμε το virtualization σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Για παράδειγμα, αν έχεις ένα network segmentation και χρησιμοποιείς εσωτερικά firewalls πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ – και στην τοπολογία που θα αναπτύξεις και στην ισχύ των μηχανημάτων σου – γιατί η πίεση που ασκείται από το virtualization είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλη πίεση εξασκείται και στο storage. Και χρειάζεται είτε να βρεις εναλλακτικούς δρόμους (που «ξεφορτώνουν» το storage από αυτή την πίεση), είτε να επενδύσεις περισσότερο στο storage.

Είναι κάποια κρυμμένα κόστη που δεν φαίνονται στην πρώτη επένδυση και μάλιστα σε όλα τα ROI που τρέχουν οι εταιρείες η επίδραση της κεντρικής υποδομής δεν αποτυπώνεται όσο θα έπρεπε. Παρόλο που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι. Θέλει πολύ προσοχή αυτό το σημείο, γιατί μπορεί να σε «κρεμάσει» ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεται, λοιπόν, πολύ μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Θα έλεγα ότι είναι καλό σε έργα τόσο μεγάλης κλίμακας ο σχεδιασμός να γίνεται σε συνεργασία με τον κατασκευαστή που παρέχει τη λύση virtualization (και έχει εμπειρία από αντίστοιχες μεγάλες εγκαταστάσεις στο εξωτερικό), αλλά και με τη συμμετοχή βέβαια του συνεργάτη του κατασκευαστή στην Ελλάδα, ο οποίος θα πρέπει να είναι δίπλα σου και να σε υποστηρίζει όποτε παραστεί ανάγκη.