Με τη συμμετοχή πλήθους στελεχών από το σύνολο της ελληνικής αγοράς, πραγματοποιήθηκε το Virtualization & Cloud Computing Forum που διοργανώθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 από την VMware και την PERFORMANCE Technologies.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση της χρήσης τεχνολογίας Virtualization & Cloud Computing τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική αγορά, τεχνικές δραστικής μείωσης κόστους κτήσης και λειτουργίας υποδομής Πληροφορικής, ενέργειας, καθώς και παρουσιάσεις case studies από ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για νέα προϊόντα και λύσεις, αρχές σχεδίασης/ υλοποίησης private & public cloud βασισμένου στη τεχνολογία virtualization.

Παρακολούθησαν παρουσιάσεις, technical workshops και live demonstrations, συζήτησαν με κορυφαίους κατασκευαστές τεχνολογιών Πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και αντάλλαξαν απόψεις με στελέχη ελληνικών εταιρειών και οργανισμών που χρησιμοποιούν παραγωγικά το virtualization για να μειώσουν δραστικά το λειτουργικό τους κόστος, να αυξήσουν ευελιξία και ταχύτητα αντίδρασης καθώς και την ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών Πληροφορικής.

Virtualization, Cloud Computing & επιχειρείν
Τους συμμετέχοντες στο συνέδριο καλωσόρισε ο Δημήτριος Παπαντωνίου, Chief Executive Officer της PERFORMANCE Technologies. Στη συνέχεια, στο keynote session, ο Shmulik Antebi, Regional Manager της VMware παρουσίασε τη θέση της VMware στην Ελλάδα σήμερα, αναφέρθηκε στους τοπικούς συνεργάτες της VMware και στο ξεκίνημα του γραφείου της VMware στην Ελλάδα από αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια ο Aviv Waiss, Senior Systems Engineer της VMware παρουσίασε το όραμα της VMware και τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας όσον αφορά τις λύσεις virtualization για την κεντρική υποδομή στο Data Center και το IT as a Service και τη μεταφορά στο Cloud.

Μίλησε για τα Hybrid Clouds σε υποδομή VMware, τα οποία παρέχουν τα οφέλη του Cloud Computing, αξιοποιώντας όμως τις υπάρχουσες επενδύσεις του πελάτη, και για την πλατφόρμα vSphere, το πρώτο λειτουργικό σύστημα για το χτίσιμο ασφαλούς υποδομής cloud computing, και το πώς η ευελιξία των επιχειρήσεων εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ενσωματώνονται οι νέες τεχνολογίες στον κάθε οργανισμό.

Ο Γεράσιμος Γερολυμάτος, αναλυτής της IDC παρουσίασε τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών της IDC σχετικά με το μέγεθος και τις τάσεις της αγοράς του Virtualization και του Cloud Computing και τις εξελίξεις στον τρόπο που επενδύουν οι επιχειρήσεις και οργανισμοί στην Ελλάδα αλλά και ανά τον κόσμο. Τέλος ο Πάνος Τσαπραλής, IT Director της Phone Marketing παρουσίασε πώς αξιοποιούν την υποδομή της VMware, το vSphere στην Phone Marketing.

Στο plenary session, παρουσιάστηκε από την VMware το vCenter Operations και η στρατηγική της VMware για τη διαχείριση των λειτουργιών IT στο σύννεφο. Οι επιδόσεις, η χωρητικότητα και το configuration management γίνονται αναπόσπαστα λόγω της δυναμικής των συγκλινουσών υποδομών.

Τα παραδοσιακά εργαλεία και διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για στατικές φυσικές υποδομές δεν παρέχουν την αυτοματοποίηση και τον έλεγχο που απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείριση των virtlualized & hybrid cloud περιβάλλοντων. Το VMware vCenter Operations είναι συνδεδεμένο με το VMware vSphere και σχεδιασμένο για δυναμικά περιβάλλοντα, ώστε να απλουστεύει και να αυτοματοποιεί τη Διαχείριση Λειτουργιών.

Επιπλέον παρουσίαστηκαν τα VMware vCloud Data Center Services μέσω των οποίων πετυχαίνουμε: 1. Ευελιξία, επιτρέποντας στους χρήστες να διαθέσουν τους όποιους απαραίτητους πόρους γρήγορα και αποτελεσματικά, 2. Φορητότητα, μετακινώντας εφαρμογές στο Hybrid Cloud και πίσω στο internal virtual περιβάλλον όπως και όταν χρειαστεί, και 3. Πολυεπίπεδη Ασφάλεια, βασισμένη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας συμβατό με το internal περιβάλλον Πληροφορικής.

Panel discussion: τα οφέλη του virtualization
Στο πάνελ που διεξήχθη πήραν μέρος οι Θεοχάρης Βουτσάς, Group IT Operations Director, Piraeus Bank, Ηλίας Γιαννόπουλος, Deputy IT Director, Hellenic Postbank, Φραγκίσκος Μορφονιός, Head of IT Infrastructure & Operations, AKTOR Group, Ιωάννης Κοτρώτσιος, CIO, Olympic Catering, Παναγιώτης Μαστρογιάννης, IT Infrastructure Manager EMEA, First Data και αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης που έλαβε χώρα στο τέλος της ημερίδας στην εφαρμογή του virtualization στις εταιρείες τους, αναλύοντας – με συγκεκριμένα παραδείγματα – τα ιδιαίτερα οφέλη που προσφέρει στην επιχείρηση τόσο για την βελτιστοποίηση της οργάνωσης της υποδομής Πληροφορικής, τον έλεγχο κόστους και τη δυνατότητα ταχύτατου time-to-market, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές απαιτήσεις.

Η συζήτηση κινήθηκε και στα σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά τη διάρκεια της υλοποίησης πρακτικών virtualization και cloud computing, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα οφέλη είναι τόσο σημαντικά που αξίζει μια τέτοια επένδυση.


Πρακτικές λύσεις
Σε παράλληλες συνεδριάσεις διεξήχθησαν επίσης παρουσιάσεις από τους χορηγούς του συνεδρίου και τεχνικά workshops & live demonstrations. Ο Παύλος Κιτσανέλης, Senior Solutions Consultant της Dell, παρουσίασε την αρχιτεκτονική της Dell Virtual Integrated System που καθιστά εφικτό μία επιχείρηση να μειώσει το κόστος και να εξαλείψει τα προβλήματα των μηχανογραφικών της κέντρων.
 
Ο Χρήστος Κρέστας, EMC Technology Consultant, παρουσίασε την πρόταση της EMC για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση πληροφοριών και οι αυξανόμενες προσδοκίες του ΙΤ. Ο Jason Phippen, Senior Director, EMEA Marketing της Emulex, παρουσίασε το 10 Gb Ethernet, την I/O πλατφόρμα της Emulex για Virtual Data Centers και μίλησε για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα γίνεται γρήγορα η προτιμητέα τεχνολογία για τα επόμενης γενιάς virtual data centers.

Ο Νίκος Μελισσουργός, HP ISS & BladeSystem Sales Manager, παρουσίασε την Converged υποδομή της HP, το HP Cloud Service Automation και τα Cloud Systems, τεχνολογία της HP που συνδυάζει servers, storage, network και ασφάλεια μαζί με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης.

Ο Μάριος Καπίρης, Διευθυντής Συστημάτων & Τεχνολογίας IBM Ελλάδος και Κύπρου, παρουσίασε την πρόταση της IBM για ευφυέστερα συστήματα για ένα ευφυέστερο πλανήτη, ενώ ο Γιάννης Βαρδάκης, Sales Manager Ελλάδος & Κύπρου της Radware παρουσίασε την πρόταση της Radware για εφαρμογές διαθέσιμες στο cloud με 24Χ7 διαθεσιμότητα.

Ο Ανδρέας Τσαγκάρης, Chief Technology Officer της Performance παρουσίασε το Zimbra Collaboration Server, την πρόταση της VMware για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επαφές, ημερολόγιο, ανταλλαγή και διαχείριση εγγράφων στο Cloud. Μαζί του, ο Γεράσιμος Μελισσαράτος από τη Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε τη λύση που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Εξωτερικών για περισσότερα από 3.000 mailboxes.

Ο Tzoori Tamam, Senior Field Sales Engineer της F5, μίλησε για τη συνεργασία της VMware με την F5 ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις να είναι ευέλικτες, χρησιμοποιώντας cloud πόρους. Ο Ευγένιος Ζερβούδης, Product Sales Specialist, Data Center & Virtualization της Cisco, παρουσίασε την πρόταση της Cisco για την εξέλιξη των Data Centers, το Cisco Data Center Business Advantage που αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα μέσω της μείωσης του κεφαλαίου, των λειτουργικών εξόδων και της πολυπλοκότητας.

Ο Alexey Strygin, Solutions Architect της Veeam παρουσίασε τα χαρακτηριστικά και την επαναστατική τεχνολογία της Veeam που προσφέρει προστασία δεδομένων και επαναφορά από καταστροφή για VMware περιβάλλοντα. Η Ilaria Pace, Presales Manager της Orsyp παρουσίασε τη λύση της Orsyp για Virtualized Workload Management και την πρόκληση να διαχειρίζεται κεντρικά η απόδοση των virtualized συστημάτων.

Η Κατερίνα Αποστολάκη, Operation Support Systems Section Manager της Intracom Telecom, παρουσίασε τον τρόπο για να περάσουμε στην εποχή του cloud computing με τη χρήση εργαλείων και υπηρεσιών που μετράνε πόσο κοστίζει η μετάβαση στο virtualization αλλά και πότε θα έχουμε επιστροφή της επένδυσής μας, γιατί ο δρόμος προς το cloud computing είναι μετρήσιμος.

Ο Σπύρος Ρέτζεκας, ITS Department Head της Qualco, παρουσίασε πώς με τη χρήση ThinApps μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις εφαρμογές προσωπικών υπολογιστικών μηχανημάτων (desktops), ενώ ο Μιχάλης Παντελιδάκης, Γενικός δ/ντής της Punkt, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα των προσωπικών υπολογιστών στο σύννεφο, χρησιμοποιώντας VMware View, όχι μόνο από λειτουργικής αλλά και από οικονομικής άποψης.

Τέλος, ο Σταύρος Σαμιώτης, Backup & Data Availability Specialist της Syscom, παρουσίασε πόσο εύκολο είναι να γίνει επαναφορά των Virtual Machines χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της EMC replistor & networker.