Μια σημαντική πρωτοβουλία για το ελληνικό ψηφιακό οικοσύστημα και ιδιαίτερα τον χρηματοοικονομικό τομέα (βλέπε, fintech) παρουσιάστηκε χθες, ως καρπός της συνεργασίας μεταξύ της Visa και της CrowdPolicy, με στόχο την προώθηση νέων τρόπων πληρωμών και παράλληλα τον εμπλουτισμό της εμπειρίας του ηλεκτρονικού εμπορίου για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους.

Το Visa Innovation Program αναμένεται να λειτουργήσει ως συνεργατική πλατφόρμα στο πλαίσιο της οποίας fintech και συνεργάτες της Visa θα εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, με στόχο τη μετάβαση από τις πληρωμές με μετρητά στη χρήση καρτών, κι αυτοί είναι οι καθημερινές δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, οι μετακινήσεις, καθώς και οι συναλλαγές από δημόσιο προς πολίτη (G2C), από πολίτη προς δημόσιο (C2G), από επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) κι από ιδιώτη σε ιδιώτη (Peer to Peer – P2P).

Μιλώντας κατά τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της λειτουργίας του προγράμματος και στην Ελλάδα (ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες), η Acting Visa General Manager Ελλάδας, Κύπρου & Βουλγαρίας, Ανδριάνα Παππά, υπογράμμισε ότι «θα φέρει την παγκόσμια εμπειρία της Visa στις συνεργασίες με τοπικές fintech, προκειμένου να προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις της αγοράς, με την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εμπειριών πληρωμών», προσθέτοντας ότι, μέσω αυτού, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος των πληρωμών και του εμπορίου στην Ελλάδα».

Προσαρμογή στις τοπικές ανάγκες
Απαντώντας σε ερώτηση του NetFAX, η A. Παππά δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για την πρεμιέρα του προγράμματος και εδώ, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας όμως ότι «κάθε πρόγραμμα προσαρμόζεται στις συνθήκες και τις ανάγκες της χώρας που το φιλοξενεί, με συνέπεια να μη μοιάζουν ιδιαίτερα το ένα με το άλλο». Το δικό μας, που τώρα ξεκινάει, με ποιας χώρας θα μοιάζει περισσότερο; ρωτήσαμε. «Θα έχει αρκετές ομοιότητες μ’ εκείνο της Βουλγαρίας», απάντησε, «καθώς οι δυο γειτονικές χώρες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά… όμως και πάλι, οι προσαρμογές στην πορεία είναι συνεχείς».

Τον ενθουσιασμό του γι’ αυτή τη συνεργασία εξέφρασε και o Managing Director της CrowdPolicy για Ελλάδα & Κύπρο, Μιχάλης Ψαλλίδας, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν συνεργαστεί με περισσότερες από 500 ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις. «Μ’ αυτό το πρόγραμμα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα συν-δημιουργίας λύσεων, ώστε να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές πληρωμών για την τοπική αγορά, για επιχειρήσεις και δημόσιους», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε fintech με ολοκληρωμένη ή ημιλειτουργική λύση, που ανταποκρίνεται πλήρως ή εν μέρει σε ανάγκες της αγοράς, όμως θα δεχθεί και μικρότερες εταιρείες βοηθώντας τες να αποκτήσουν πρόσβαση στο φιλικό προς τη Visa οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να αποδείξουν την αξία της ιδέας τους.

Αναμείνατε στην οθόνη σας
Όπως εξήγησε ο συνιδρυτής και CTO/CIO της CowdPolicy, Γιώργος Καραμανώλης, η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σύντομα μέσω των διαδικτυακών καναλιών (περισσότερα, στο σύνδεσμο https://crowdpolicy.com/innovation-program/), με στόχο η επιλογή να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Απριλίου, να ξεκινήσει ο 1ος κύκλος επιτάχυνσης και στο τέλος της 5μηνης διάρκειάς του, τον Οκτώβριο, να πραγματοποιηθεί το demo day.

Οι fintech που θα συμμετάσχουν θα έχουν πρόσβαση σε ευρύ φάσμα συμβούλων, ειδικών, εκπαιδευτών, αλλά και στο παγκόσμιο δίκτυο της Visa, ενώ παράλληλα θα λαμβάνουν υποστήριξη σ’ ό,τι αφορά στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη λειτουργικού πρωτοτύπου, τον προγραμματισμό, κλπ. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν ανθρωποκεντρική σχεδιαστική προσέγγιση και να αξιοποιήσουν τη Visa Developer Platform (VDP), η οποία προσφέρει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Visa, μέσω των κατάλληλων ΑPIs.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει τα στάδια της ενεργοποίησης του τοπικού οικοσυστήματος (εμπλοκή της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων της CrowdPolicy με πελάτες, επιχειρήσεις και συνεργάτες της Visa, για δυναμική αλληλεπίδραση και συνδημιουργία, δοκιμή λύσεων και μέτρηση απόδοσης) της επιτάχυνσης των ομάδων (δημιουργία εφαρμογής, εργαστήρια σχεδιασμού, υποστήριξη, καθοδήγηση και ομιλίες) και της φάσης Go live, όπου θα γίνει προσπάθεια οι καλύτερες δοκιμασμένες στην ελληνική αγορά λύσεις πληρωμών να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο οικοσύστημα της Visa.

Καθόλου τυχαία, ένα χαρακτηριστικό σύνθημα της χθεσινής παρουσίασης, ήταν local teams – global scale… Η agenda της χθεσινής παρουσίασης περιλάμβανε -εκτός από τις ομιλίες και τα πρακτικά- ενδιαφέρουσες εισηγήσεις εκ μέρους του Περικλή Θηβαίου (True North partner, για το μέλλον του χρήματος) και του Mehmet Erkan Kordon (PayCell, για την ομώνυμη εφαρμογή micropayments), ένα δυναμικό panel για το μέλλον των πληρωμών εν Ελλάδι (Γιάννης Γραμματικός – Τράπεζα Πειραιώς, Άγγελος Τσακανίκας – ΙΟΒΕ-ΕΜΠ, Γιάννης Σολδάτος – ΑΙΤ, Eric Parks – Velocity Partners, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημ. Μαλλά) και pitching από τέσσερις νεοφυείς (Verge.Capital, finker, Plustic, Novoville).