Για δυο ημέρες, τέτοια εποχή πέρυσι, το SingularityU Greece έφερε τον αέρα της Silicon Valley στην Αθήνα, στήνοντας ένα συνέδριο πολύ διαφορετικό και οραματικό σε σύγκριση με όσα ξέραμε…

Φέτος, οι οιωνοί είναι ακόμα καλύτεροι, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του 2ου Summit, αφού περνάμε πια στην εποχή της δράσης. Με motto “Vision Forward”, το φετινό συνέδριο υπόσχεται (κι αν κρίνουμε από πέρυσι θα το κάνει εύκολα) να διευρύνει τους ορίζοντές μας, να αποκαλύψει νέες τεχνολογίες αιχμής, να μας χαρίσει νέες εμπειρίες στα workshops του και να λειτουργήσει ως καταλύτης στη δικτύωση όσων το παρακολουθήσουν.

Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο
Ο Peter Diamandis (ή Παναγιώτης Διαμαντής, όπως μας συστήθηκε), ο χαρισματικός Ελληνοαμερικανός συνιδρυτής (μεταξύ των πολλών άλλων δραστηριοτήτων του) του Singularity University ήταν σαφής στον σύντομο αλλά ιδιαίτερα ζεστό μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του: «η τεχνολογία αλλάζει κάθε πλευρά της ζωής μας και η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον!».

Κάτι που φάνηκε να ενστερνίζονται και οι παρόντες εκπρόσωποι βασικών υποστηρικτών της μεγάλης προσπάθειας που έχει αναλάβει η τοπική διευθύντρια, Νίκη Συροπούλου, με τους συνεργάτες της. Ανάμεσά τους, ο εντεταλμ. Γεν. Διευθυντής της Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, ο πρόεδρος και CEO της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, η Γεν. Διευθύντρια της Coca Cola Hellas, Λίλιαν Νεκταρίου, ο CEO της Deloitte, Δημήτρης Κουτσόπουλος και, βεβαίως, ο Διευθυντής και πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Γιώργος Νούνεσης, ως βασικός επιστημονικός εταίρος της διοργάνωσης.

Όλοι υπογράμμισαν το κοινό ενδιαφέρον τους και τα μεγάλα οφέλη από αυτή τη σχέση, την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Ελλάδα σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αλλά και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να βελτιώνουν συνεχώς την εμπειρία του χρήστη – πελάτη, προστατεύοντας παράλληλα και διαφυλάσσοντας το περιβάλλον, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον.

Κάτι που προϋποθέτει, βεβαίως, πως θα προλάβουμε να ανέβουμε στο «τραίνο» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, εκπαιδεύοντας κατάλληλα τους νέους μας, αλλά κυρίως επιμορφώνοντας τους νυν εργαζομένους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών.

Το πρόγραμμα του διημέρου -το οποίο θα μεταδίδεται με ελεύθερο livestreaming, ενώ έχει ληφθεί ειδική πρόνοια για την παρακολούθησή του από μαθητές, ώστε να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν και θα εργαστούν- περιλαμβάνει ομιλίες για τις ανατροπές που φέρνουν οι εκθετικές τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, για τις «έξυπνες» πόλεις του μέλλοντός μας και τις ψηφιακές κοινωνίες, για τη διαφορετική νοοτροπία και δυνατότητες των millennials, για το μέλλον της εργασίας, της υγείας και της τροφής (έστω και συνθετικής), ενώ θα ολοκληρωθεί με ομιλία για τους κβαντικούς υπολογιστές -ένα από τα πιο «καυτά» θέματα των ημερών- αλλά και με εξειδικευμένες προτάσεις για τη βελτίωση της ελληνικής πραγματικότητας.

Ομιλητές σταρ
Όσο για τους ομιλητές, επιστρέφουν κάποιοι περσινοί «σταρ», όπως οι David Roberts (εκθετικές τεχνολογίες), Amin Toufani (οικονομία), Ramez Naam (ενέργεια) και James Ehrlrich (περιβάλλον και «έξυπνες» πόλεις), οι οποίοι συνεπικουρούνται φέτος από πολλούς ενδιαφέροντες νέους – ανάμεσά τους η Ελληνίδα αρχιτεκτόνισσα στο διάσημο γραφείο του Norman Foster, Μάρθα Τσιγκάρη, και η νεότατη Αμερικανίδα startupper, Stacy Ferriera. Αρκετοί από αυτούς, θα πάρουν μέρος -στη διάρκεια των διαλειμμάτων για γεύμα- σε 45λεπτες, ελεύθερες συζητήσεις (Deep Dives) για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί η ειδική και εκτεταμένη μνεία εκ μέρους του κ. Νούνεση στη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε στο ΕΚΕΦΕ η διοργάνωση του Shell X-Prize, χάρη στην οποία χαρτογραφήθηκαν (και οι χάρτες δόθηκαν δωρεάν, ενώ στην αγορά θα κόστιζαν περί τα 2 εκατ. ευρώ) 300 τετρ. χλμ, βυθού σε τεράστια βάθη, νότια της Καλαμάτας, που θα αξιοποιηθούν στο KM3NET, το «κυβικό χιλιόμετρο» με ανιχνευτές νετρίνων, που θα εγκατασταθεί σ’ εκείνη την περιοχή.

Και, μάλλον, έπεται νέα ελληνο-αμερικανική συνεργασία, αυτή τη φορά μεταξύ ΕΚΕΦΕ και Stanford Research Institute, η οποία βρίσκεται ακόμα σε διερευνητικό στάδιο, αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο ερευνητικά, όσο και σε πρακτικές εφαρμογές.