Στις 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η κύρια ετήσια εκδήλωση της VMware, το vFORUM 2018 με τη συμμετοχή πελατών και συνεργατών της εταιρείας και εστίασε στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην καινοτομία που προσφέρει η VMware στους πελάτες της.

Για την εκδήλωση βρέθηκε στην Αθήνα ο κ. Jean-Pierre Brulard, Senior Vice President & General Manager της VMware στην περιοχή EMEA. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Brulard παρουσίασε την 20ετή πορεία της εταιρείας και την σταθερή προσήλωσή της στην καινοτομία. Ο κ. Brulard αναφέρθηκε συνοπτικά στον τρόπο με τον οποίο η VMware αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των πελατών της, με τρόπο που δημιουργεί νέες προοπτικές στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και στην προώθηση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις τους. Από την τεχνολογία server virtualization, η οποία μετασχημάτισε καταλυτικά την εικόνα και την οργάνωση των data center, έως τις τεχνολογίες software defined που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που μια εταιρεία οργανώνει το σύνολο των υποδομών και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας έως τις πλέον πρόσφατες δυνατότητες ενοποίησης ιδιόκτητων υποδομών με δημόσιες υπηρεσίες cloud.

Με τον τρόπο αυτό η VMware παρέχει μεταξύ άλλων και την απρόσκοπτη διαχείριση ενός ψηφιακού περιβάλλοντος εργασίας που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσφέρουν ασφαλή συνδεσιμότητα στους εργαζομένους τους. Ο κ. Brulard αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης που φέρνουν οι νεότερες τεχνολογίες στο data center και στον τρόπο με τον οποίο απελευθερώνουν την καινοτομία στις επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση υπήρξε έντονη παρουσία των τοπικών συνεργατών της εταιρείας. Platinum χορηγοί ήταν οι εταιρείες: Dell EMC, Fortinet, HPE/Intracom Telecom, Infinitum and Performance Technologies. Χρυσοί χορηγοί ήταν οι εταιρείες: Logicom, Space Hellas και TI Sparkle Greece.

Για το συνέδριο βρέθηκε στην Αθήνα και ο κ. Luigi Freguia, Vice President για την περιοχή Central Region CEMEA, ο οποίος μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη. Ο κ. Luigi Freguia είναι από τους πλέον έμπειρους executive σε θέματα λογισμικού υπολογιστών. Έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα επιχειρηματικού software (Enterprise Software, πωλήσεων, υπηρεσιών) και αρχιτεκτονικής software επιχειρήσεων.

  Κύριε Freguia μιλήστε μας λίγο για τον θαυμαστό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και την εφαρμογή του στην καθημερινότητά μας.

Πρόκειται για μία προσπάθεια να κάνουμε μία ευκολότερη και πειστικότερη προσέγγιση peer to peer μεταξύ του ανθρώπου και της μηχανής. Η αρχική ιδέα ήταν να καταφέρει η μηχανή να γίνει γρηγορότερη και αμεσότερη στις αποφάσεις της σε σχέση με τον άνθρωπο. Έτσι άρχισε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 η υλοποίηση και εφαρμογή της ρομποτικής. Πλέον στο Παρίσι, για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές όπου ο προγραμματισμός γίνεται πάνω στα ρομπότ και όχι μέσω υπολογιστών. Σήμερα, η εφαρμογή της ρομποτικής έχει να κάνει με Data Centers και IT operations. Στην καθημερινότητά μας έχει περάσει και το IoT. Η σημαντικότερη εξέλιξη σήμερα στην τεχνητή νοημοσύνη και τα robotics είναι ότι έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα να αναβαθμίζονται αυτόματα και σε συνεχή βάση. Καταφέρνουν δηλαδή τα συστήματα αυτά να αυτο-διορθώνονται και να βελτιώνονται συνεχώς. Δημιουργείται δηλαδή μία ισχυρότερη και ανθεκτικότερη τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς. Πλέον μιλάμε για μεγαλύτερη ασφάλεια στη φύλαξη των δεδομένων με τη δημιουργία εικονικών μηχανών (virtual machines) οι οποίες εργάζονται πάνω σε φυσικές παραμέτρους που δίνει ο άνθρωπος. Με λίγα λόγια δίνουμε εμείς τα διάφορα προφίλ και τα μηχανήματα τροποποιούνται και ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτουμε. Για παράδειγμα οι servers έχουν συγκεκριμένα μοντέλα συμπεριφοράς και εάν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στα μοντέλα αυτά, τότε το μηχάνημα εκπέμπει σήματα ενημέρωσης και προσπαθεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μηχάνημα που παρακολουθεί την πορεία των επισκεπτών σε ένα κτήριο και ξέρει βάσει δεδομένων που έχει, ότι εγώ πρέπει να κατευθυνθώ στον 2ο όροφο και κινούμαι αντίθετα προς το υπόγειο, το σύστημα θα δώσει μήνυμα για την λάθος κίνηση (κίνηση αντίθετα στις παραμέτρους που έχει δεχθεί) και θα προσπαθήσει να με επαναφέρει στη σωστή πορεία. Αν το σύστημα δεχθεί την κίνηση αυτή ως μία συμβατή κίνηση και συμπεριφορά, τότε θα αυτοδιορθωθεί και την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Η τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) εντάσσεται παντού μέσα στην κοινωνία. Οι μηχανές που σκέπτονται υπάρχουν πλέον σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Στα computer, στην αποθήκευση δεδομένων αλλά και στην εικονική πραγματικότητα.

  Πώς μπορεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) να βοηθήσει στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη;

Νομίζω ότι η εξέλιξη του IT κάνει τις αποφάσεις των CEO σωστότερες και ταχύτερες. Ιστορικά δείτε τι γίνεται με τις μεγάλες τράπεζες. Αυτές ‘τρέχουν’ πολλές τραπεζικές εφαρμογές κυρίως σε Mainframe, παρά το γεγονός ότι πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει. Στην περίπτωσή τους, η κληρονομιά γίνεται περιορισμός. Η ολοκλήρωση των νέων επιχειρήσεων απαιτεί νέες εφαρμογές. Για παράδειγμα μια start up πρέπει να αναπτύξει νέες εφαρμογές στο cloud για να είναι πρωτοπόρα. Σαφέστατα λοιπόν και το IT και η AI επιτρέπουν στους CEO να κινούνται καλύτερα και ταχύτερα απέναντι στις εξελίξεις. Eάν θέλει μία επιχείρηση ή επιχειρηματίας να προοδεύσει δεν θα πρέπει να στέκεται αρνητικά στις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά να είναι δεκτικός σ’ αυτές. Στις τράπεζες υπάρχουν πάρα πολλά στελέχη που γνωρίζουν και ακολουθούν τις νέες τεχνολογίες. Αυτές είναι οι τράπεζες που θα αναπτυχθούν στο μέλλον γιατί θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. O ψηφιακός μετασχηματισμός θα κάνει τις τραπεζικές εργασίες πιο γρήγορες και πιο εύκολες. Ας το δεχθούμε αυτό. Οι νέες εφαρμογές ουσιαστικά θα ενσωματώσουν περισσότερο από το 50% των δεδομένων των υπολογιστών και θα κάνουν τις συναλλαγές και τις εργασίες μας πιο ασφαλείς και αυτοματοποιημένες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία και οι εφαρμογές της διαφοροποιούνται ως προς την αποδοχή τους από χώρα σε χώρα, από κλάδο σε κλάδο αλλά και από γενιά σε γενιά. Για παράδειγμα, στο Ισραήλ η αποδοχή της τεχνολογίας γίνεται άμεσα, όπως και η εφαρμογή της. Στη Γερμανία, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δώσει μεγαλύτερο χώρο ανάπτυξης στην αυτόνομη κίνηση (automotive) και στην τεχνολογία και πλέον βλέπουμε ότι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα (e-cars). Δείτε τι γίνεται με την Tesla. Στη σύγχρονη τεχνολογία των αυτοκινήτων υπάρχουν ενσωματωμένοι μέσα σε ένα όχημα 20 υπολογιστές.


  Στον χρηματοοικονομικό τομέα, δηλαδή στις Τράπεζες, στις Ασφαλιστικές και στις Επενδύσεις, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την ασφάλεια των δεδομένων. Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνει προκειμένου οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να είναι πραγματικά ασφαλείς από κυβερνοεπιθέσεις;

Χωρίς να θέλω να απλοποιήσω το πρόβλημα, ψηφιοποιώντας το σύστημα μπορεί να επιτύχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Η εισαγωγή τεχνολογιών network virtualization όπως είναι η VMware NSX μπορεί να δώσει δραστικές λύσεις. Αυτό που μπορεί να γίνει στο NSX είναι μία εφαρμογή του micro-segmentation του συστήματος. Τι σημαίνει micro-segmentation; Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία με την οποία γίνεται virtualization του κεντρικού συστήματος και ταυτόχρονα απομονώνεται το virtual machine. Έτσι ακόμη και εάν παραβιαστεί ένας server, έχει δημιουργηθεί ένα “απομονωμένο νησί”, το οποίο περιέχει τα δεδομένα και το οποίο δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι εισβολείς. Με το virtualization του συστήματος δεν αυξάνονται μόνο οι δικλείδες ασφαλείας του αλλά και το monitoring σχετικά με το πως πρέπει να συμπεριφέρεται και να εντοπίζει τις ανωμαλίες που μπορεί να προκύψουν από παραβιάσεις. Μπορούν να εντοπισθούν οι παραβιάσεις ακόμη και από την μεταβολή της θερμοκρασίας. Αυτή είναι μία από τις πολλές παραμέτρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστούν οι παραβιάσεις σε ένα σύστημα.

  Ας μιλήσουμε λίγο και για τις επικοινωνίες. Πώς μπορεί το virtualization να δημιουργήσει καλύτερες και ταχύτερες μεταδόσεις των μηνυμάτων;

Ήδη γίνεται πολύς λόγος για το Networking στις επικοινωνίες και την τεχνολογία 5G. Στο συνέδριο για την κινητή τηλεφωνία στη Βαρκελώνη εξετάστηκε και παρουσιάστηκε εκτενώς η εφαρμογή 5G στα κινητά τηλέφωνα. Η μετάδοση της πληροφορίας ή των δεδομένων γίνεται πολύ γρήγορα πλέον και έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι για τις αλλαγές αυτές απαιτείται ιδιαίτερη αρχιτεκτονική στα συστήματα. Σκεφτείτε μόνο ότι σε ένα αυτοκίνητο νέας γενιάς, που θα δούμε από την περίοδο 2020-2021, θα υπάρχει μετάδοση δεδομένων της τάξης του 1 GB ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για τεράστιους όγκους πληροφορίας που διακινούνται. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο network να μπορέσει να μεταδώσει άμεσα όλες τις πληροφορίες αυτές. Είναι για παράδειγμα, σαν όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας να προσπαθήσουν να μπουν ταυτόχρονα στο ίδιο το κτήριο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δημιουργούνται ειδικά φίλτρα τα οποία θα αναλύουν τις ανάγκες και τα είδη της πληροφορίας ώστε να τα κατανέμουν ανάλογα. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν στο σύστημα επικοινωνιών τρείς βασικοί νόμοι. Ο πρώτος είναι ο νόμος της οικονομίας και του κόστους μετάδοσης των μηνυμάτων. Όπως ξέρετε η χρήση του 5G σήμερα είναι αρκετά ακριβή υπόθεση. Ο δεύτερος είναι ο νόμος της φυσικής για τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση ενός μηνύματος και ο τρίτος νόμος είναι το Κράτος και η προσαρμογή του στην τεχνολογία. Υπάρχουν προσωπικά δεδομένα τα οποία το Κράτος θα πρέπει να προστατέψει. Δεν μπορούν να βγουν όλα τα προσωπικά δεδομένα στο cloud.

Για να ξαναγυρίσουμε σ’ αυτό που είπαμε στην αρχή, η εποχή της νέας επικοινωνίας θα απαιτήσει νέα αρχιτεκτονική στο σύστημα. Εκτιμώ ότι τα επόμενα 10-15 χρόνια θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στον τομέα αυτό.

  Στο συνέδριο εξετάστηκαν και θέματα που αφορούσαν το public cloud. Υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα αυτό και πως μπορούμε να τις ορίσουμε;

Το θέμα των public cloud είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ένα από τα καλύτερα σημεία που μπορούμε να δούμε την εφαρμογή του virtualization του συστήματος. Η VMware είναι μία εταιρεία 20 ετών η οποία ξεκίνησε το virtualization των servers. Είναι σαν να προσπαθούμε να συγχρονίσουμε την λειτουργία 100 servers σε έναν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν απλούστερο σύστημα (simplicity), το οποίο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε virtualization στο cloud. Aυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να “αγοράσουμε χώρο” στο cloud. Ουσιαστικά πρόκειται για μία διαδικασία με την οποία θα μπορούν να επεκτείνονται σταδιακά οι υποδομές και τα συστήματα μέσα στο cloud.

  Πώς βλέπετε την επίδραση του blockchain στην επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις;

Επειδή η κατάσταση για την έννοια και τον ρόλο του blockchain έχει γίνει περίπλοκη, ας την κάνουμε πιο απλή σκεφτόμενοι το blockchain σαν μια βάση δεδομένων. Με το blockchain, μόλις ένα στοιχείο δεδομένων τοποθετηθεί, μπορεί να αναγνωστεί χωρίς κανείς άλλος που έχει πρόσβαση σ’ αυτό το blockchain να το γνωρίζει. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος πυραμίδας που το κάθε στοιχείο τοποθετείται πάνω σε κάποιο άλλο. Η δημοφιλία του blockchain έγκειται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί σε μία περίπτωση κυβερνο-επίθεσης. Aυτό επιτυγχάνεται επειδή το blockchain έχει πολλές κλιμακωτές εστίες και έτσι εάν κάποιος επιτεθεί σε μία, δεν παραβιάζονται οι υπόλοιπες στην αλυσίδα. Επομένως, είναι ασφαλές, μπορεί να μεταβληθεί χωρίς να το δει κάποιος άλλος και όταν κάποιο κομμάτι της αλυσίδας αλλάξει, να μπορεί να δει που έχει δημιουργηθεί άλλο κομμάτι, πότε και από ποιόν. Οι δυνατότητες του blockchain μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους από τα τρόφιμα και τις αλυσίδες διανομής τους μέχρι τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Από νομικής πλευράς, το blockchain χρησιμοποιείται ως “έξυπνο συμβόλαιο”. Αυτό είναι ψηφιακό συμβόλαιο το οποίο όχι μόνο δεν είναι αμετάβλητο αλλά επιτρέπει αλλαγές στους όρους όταν αλλάζουν οι συνθήκες. Αναμφίβολα, η πλέον γνωστή περίπτωση blockchain είναι το κρυπτονόμισμα. Όταν η μεταβλητότητα του bitcoin μπορεί να υποχωρήσει, η αξία του αναπροσαρμόζεται. Η χρήση του blockchain στην επιχειρηματικότητα θα είναι ευρύτατη. Τα δημόσια blockchain θα επιταχύνουν τις συναλλαγές. Η ιδέα απρόσβλητων, διαφανών και απαραβίαστων δεδομένων είναι πολύ δελεαστική για τις επιχειρήσεις. Το blockchain μπορεί επίσης να επιλύσει κάποιες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένοι κλάδοι σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις ούτε για όλες τις βάσεις δεδομένων και έχει περιορισμούς που δεν επέτρεπαν την προσαρμογή των επιχειρήσεων όπως λειτουργούν με τη σημερινή μορφή τους. Ωστόσο με τις ιδιότητες που έχει, μπορεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ ανεξάρτητων πλευρών, γεγονός που θα βοηθήσει στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας.

  Ολοκληρώνοντας να σταθούμε λίγο στην τεχνολογική επανάσταση που γίνεται στην Υγεία.

Οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν θεαματικές αλλαγές σε θέματα διαχείρισης θεμάτων υγείας και του τρόπου που αυτά μεταβιβάζονται στους ασθενείς. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τηλε-ιατρική επιτρέπει στους γιατρούς να εξετάζουν και να μιλούν με τους ασθενείς από απόσταση και να κάνουν τις διαγνώσεις τους μέσω σύνδεσης video. H τηλε-ιατρική επιτρέπει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή είναι απομονωμένοι σε κάποια κοινότητα ή βρίσκονται συνεχώς σε μετακίνηση. Με τη δυνατότητα να προσεγγίζει η τηλε-ιατρική περισσότερους ανθρώπους διαμορφώνει χαμηλότερο κόστος και αφήνει προσδοκίες για βοήθεια των ανθρώπων στα σπίτια τους και εκτός νοσοκομείων. Η ευρωπαϊκή αγορά τηλε-ιατρικής αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια ανάπτυξη 25% μεταξύ 2018 και 2024. Οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων υγείας έχουν γίνει ιδιαίτερα συνήθεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (NHS) εκτιμά ότι μέχρι το 2020 θα λειτουργεί “χωρίς χαρτιά” σε θέματα νοσηλείας. Δύο άλλες βασικές τάσεις που αναπτύσσονται είναι το Virtual Desktop Infrastructure (VDI) που αναπτύσσεται σε νοσοκομεία και κλινικές και με το οποίο συγκεντρώνονται τα δεδομένα κεντρικά και κατόπιν διαχέονται μέσω ‘έξυπνων τερματικών’ (smart terminals). H κινητή (mobile) ιατρική επιτρέπει την παροχή ιατρικών θεραπειών μέσα από tablets. H διαμόρφωση ενός Virtual Cloud Network (VCN) θα επιτρέψει στους οργανισμούς να συνδεθούν, να κάνουν πιο ασφαλή και να βελτιστοποιήσουν τις εφαρμογές και τη συγκέντρωση δεδομένων. Με το VCN, οι οργανισμοί υγείας μπορούν να δημιουργήσουν μία αρχιτεκτονική κλειστού δικτύου λογισμικού που θα επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων με απόλυτη ασφάλεια και συνδεσιμότητα. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται βασίζεται σε ένα software-defined wan (SD WAN) και είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός virtual cloud network. Tα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος εστιάζονται στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, στην άμεση συνδεσιμότητα, στην χρήση φωνής και video και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες.