Ο τίτλος του κλασικού τραγουδιού του Φρανκ Σινάτρα «Ιt was a very good year» θα μπορούσε να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο όσα είπε χθες ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, κάνοντας την ανασκόπηση της χρονιάς, στο πλαίσιο της καθιερωμένης πιά «εορταστικής» συνάντησης της διοικητικής ομάδας με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τα στοιχεία που έδωσε έδειξαν πως ήταν όντως «μια πολύ καλή χρονιά», αφού η εταιρία υλοποιεί με γοργό ρυθμό το ύψους 600 Μ€ επενδυτικό της σχέδιο, με στόχο να εξασφαλίσει την εκτεταμένη κάλυψη του 5G Giga Network, να φτάσει στις 650.000 σταθερές συνδέσεις νέας γενιάς και να διασυνδέσει υποθαλάσσια περίπου 1 εκατ. κατοίκους δέκα μεγάλων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου. Ταυτόχρονα, επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην Ελλάδα με προτάσεις που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στη συνδεσιμότητα σε όλους τους πολίτες, στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις με έργα-πρότυπα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μέσα από τα έργα που σχεδιάζονται με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, στους χώρους της υγείας, της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης (βλέπε, Ψηφιακός Μετασχηματισμός) στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Θετικό το πρόσημο στις επιδόσεις
Ξεκινώντας από την αύξηση στον κύκλο εργασιών (+4%, από τα 452 Μ€ στα 468 Μ€), με το 68% να προέρχεται από την κινητή τηλεφωνία και το 32% από τη σταθερή και το Internet, η Vodafone Ελλάδας έφτασε τον περασμένο χρόνο στα 4,178 εκατ. πελάτες κινητής (αύξηση κατά 107.000) και στους 962.000 πελάτες σταθερής (παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι). Σ’ ό,τι αφορά στα δεδομένα, καταγράφηκε πολύ σημαντική άνοδος κατά 72%, αγγίζοντας (με 96.758 ΤΒ) το «φράγμα» των 100.000 ΤΒ, προφανώς λόγω των πρόσθετων αναγκών που προκάλεσε η πανδημία, όταν πέρυσι είχε φτάσει μόλις στα 56.164 ΤΒ. Η εταιρία, που έκανε και τους σχετικούς υπολογισμούς, τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη πως το κατά κεφαλήν έσοδο παρέμεινε σταθερό, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες απόλαυσαν ακόμη περισσότερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές».

Εν αρχή ην το δίκτυο…
Ο κ. Μπρουμίδης έκανε ευρεία αναφορά στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή τηλεφωνία και στην κατασκευή 150.000 νέων γραμμών Fiber to the Home (FTTH) την επόμενη τριετία, επεκτείνοντας το Vodafone Giga Network σε νέες περιοχές, που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν υποδομές οπτικών ινών, με στόχο -στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος- η Vodafone να διαθέτει πάνω από 650.000 γραμμές νέας γενιάς. Ενδεικτικά, ανέφερε πως τον Μάρτιο του 2022 θα έχει επιτευχθεί  πληθυσμιακή κάλυψη άνω του 40%, προσθέτοντας πως, σήμερα, το 5G δίκτυο της Vodafone λειτουργεί σε 23 ελληνικές πόλεις και αρκετούς τουριστικούς προορισμούς. Δήλωσε δε, χαρακτηριστικά, πως «το 5G όχι μόνο θα μας δώσει την απαραίτητη ώθηση για τον μετασχηματισμό μας από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε εταιρεία τεχνολογίας, αλλά και θα αποτελέσει τον καταλύτη και τον κοινό παρονομαστή της ψηφιακής πορείας της Ελλάδας στα χρόνια που έρχονται».

Το εκτεταμένο υψηλής ποιότητας δίκτυο αποτελεί προϋπόθεση για τη μεγιστοποίηση της εμπορικής αξιοποίησής του, με τη Vodafone Ελλάδας να δίνει ιδιαίτερη σημασία στα unlimited προγράμματα και να αποκαλύπτει πως στη διάρκεια του επόμενου οικονομικού έτους (από τον Απρίλιο του ‘22) ένας στους τέσσερις πελάτες συμβολαίου θα διαθέτει unlimited προϊόντα.

Τέλος, ειδική μνεία έγινε στη σχέση digital & green, την οποία υποστηρίζει πλήρως η εταιρία, με καλύτερο παράδειγμα της δίδυμης μετάβασης την πρωτοβουλία της στη Χάλκη, όπου -μέσα από το 5G δίκτυο και τις σχετικές εφαρμογές- το νησί μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης.