Ο Γιάννης Δελακοβίας, εκτός από Διευθυντής Πληροφορικής του Ομίλου Aldemar, είναι και ο άνθρωπος που παρακίνησε και καθοδήγησε τους κατοίκους του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας να αναπτύξουν από μόνοι τους ένα ασύρματο δίκτυο τηλεπικοινωνιών.

netweek: Πώς ξεκίνησε το ασύρματο δίκτυο στον Αγιο Νικόλαο; Ποιοι συμμετείχαν και ποιες οι βασικότερες προκλήσεις που χρειάστηκε να ξεπεραστούν;

Γιάννης Δελακοβίας: Το έργο ξεκίνησε το 2004, από μία παρέα φοιτητών με καταγωγή από τον Αγιο Νικόλα Βοιών Λακωνίας οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, έστησαν ένα ασύρματο δίκτυο στο χωριό. Το αρχικό κίνητρο για τα παιδιά ήταν η δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου για την ανταλλαγή πολυμεσικών αρχείων και τη συμμετοχή σε ομαδικά δικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Το πρώτο αυτό δίκτυο είχε δύο κόμβους οι οποίοι σταδιακά έγιναν τέσσερις και ξεπερνάνε πλέον τους 45, ενώ πρόκειται σύντομα να φτάσουν τους 80. Kαλύπτει μια έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φτάνοντας ακόμα και στο νησί των Κυθήρων που βρίσκεται απέναντί μας. Σημαντική ανάπτυξη του δικτύου σημειώθηκε το 2005, όταν ο συνιδρυτής του δικτύου, Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μετακόμισε μόνιμα στο χωριό.

Ο Παναγιώτης συμμετείχε σε συνέδριο του ΕΜΠ και εκεί ενημερώθηκε για το πρόγραμμα Rural Wings, το οποίο αφορούσε την παροχή δορυφορικής σύνδεσης στο Internet στις τεχνολογικά «δυσπρόσιτες» περιοχές της Ευρώπης (περιοχές χωρίς ενσύρματη ευρυζωνικότητα). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αποκτήσαμε δορυφορική σύνδεση μέσω του Hellas Sat. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι χρήστες του Internet στο χωριό δεν ξεπερνούσαν τους 35, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 180. Το έντονο ενδιαφέρον που προέκυψε για πρόσβαση στο Internet, μας προέτρεψε να αναπτύξουμε το ασύρματο δίκτυο παραπάνω.

netweek: Ποια ήταν η αρχική αντίδραση των κατοίκων; Ποια η συμμετοχή της κοινότητας στην ανάπτυξη και συντήρηση του δικτύου;

Γιάννης Δελακοβίας: Η ανάπτυξη του δικτύου αντιμετωπίστηκε αρχικά με δυσπιστία, διότι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι θα χρειαζόταν να επωμιστούν τα έξοδά του. Με τις ενέργειες του Συνδέσμου απανταχού Αγιονικολαϊτών «Ο Καβομαλιάς», ωστόσο, καταφέραμε να αποκτήσουμε το σύνολο του εξοπλισμού με δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες τεχνολογίας. Αγοράσαμε ασύρματους σταθμούς τους οποίους προγραμματίσαμε και ευθυγραμμίσαμε μόνοι μας. Με εθελοντική εργασία χτίστηκαν και οι τηλεπικοινωνιακοί πύργοι για την εγκατάσταση των κεραιών, καθώς και η στεγανοποίησή τους. Στην ανάπτυξη του δικτύου συμμετείχαν από οικοδόμοι μέχρι ναυπηγοί.

Ετσι, η οικονομική συνδρομή εκ μέρους των κατοίκων ήταν προαιρετική. Ο δημόσιος τομέας δεν χρειάστηκε να εμπλακεί στο παραμικρό σε αυτό το έργο συνολικού κόστους εξοπλισμού και συνδρομών άνω των 50.000 ευρώ. Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η επέκταση του δικτύου μέχρι και στους παράλιους οικισμούς γύρω από τον Αγιο Νικόλαο, περάσαμε σε ένα καινούριο επίπεδο αναγκών συντήρησης αλλά και μεγαλύτερης χωρητικότητας δικτύου.

Ο ΟΤΕ μας διαβεβαιώνει ότι η οπτική ίνα που διαθέτει το χωριό προ πολλού, θα συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο μέχρι το τέλος τους χρόνου -και μάλιστα με DSLAM ταχυτήτων μέχρι 24ΜΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήσαμε λογισμικό ανοικτού κώδικα για τον κορμό του δικτύου, ώστε να μειώσουμε τα κόστη και να απλοποιήσουμε τη διαχείρισή του. Πολλά μέλη της κοινότητας συμμετέχουν στη συντήρηση του δικτύου. Αυτή ακριβώς η συμμετοχή είναι που κάνει το έργο ξεχωριστό.

netweek: Ποιοι φορείς συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου;

Γιάννης Δελακοβίας: Για την ένταξη στο πρόγραμμα Rural Wings, είχαμε τη βοήθεια του ΕΜΠ. Για το διεθνές σύστημα ελέγχου της πορείας των πλοίων (AIS) συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, και δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε αποκλειστικά λογισμικό ανοικτού κώδικα, συνεργαζόμαστε με τον ΕΛ/ΛΑΚ (Ελεύθερο Λογισμικό / Εταιρεία Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα).


netweek: Ποια τα πλεονεκτήματα που έχει επιφέρει το δίκτυο στην καθημερινότητα των κατοίκων του Αγίου Νικόλα;

Γιάννης Δελακοβίας: Το δίκτυο λειτουργεί σαν πύλη ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφορίας. Πέρα από την παροχή πρόσβασης στο Internet, φιλοξενεί το portal του Αγίου Νικόλα, το οποίο λειτουργεί από το 2006 και καταγράφει περίπου 550.000 μοναδικές επισκέψεις το χρόνο. Εκεί δημοσιεύονται οι ειδήσεις της ευρύτερης περιοχής και δίνεται πρόσβαση στις υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με τον καιρό, το σύστημα ΑIS και τις webcams που είναι εγκατεστημένες στο χωριό. Από εκεί κάνουμε και τη διαχείριση του δικτύου.

Αυτό τον καιρό αλλάζουμε, μάλιστα, την πλατφόρμα της ιστοσελίδας και περνάμε σε BetaCMS μια πλατφόρμα την οποία έχει αναπτύξει η ομάδα του  Σάββα Τριανταφύλλου ο οποίος είναι και ο ίδιος μέλος του δικτύου μας. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε από δύο μετεωρολογικούς σταθμούς, που εμείς τοποθετήσαμε, είναι πολύ χρήσιμα για την τοπική ναυτιλία και γεωργία αλλά και για την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Παράλληλα, και επειδή το στενό των Κυθήρων είναι το μεγαλύτερο πέρασμα πλοίων στη Μεσόγειο μετά το Γιβραλτάρ, καταγράφουμε την πορεία τους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μέσα από το σταθμό που έχουμε τοποθετήσει, ελέγχουμε το δίαυλο, την πορεία των πλοίων, το φορτίο τους και άλλες πληροφορίες τις οποίες περνάμε στο διεθνές σύστημα AIS.

Το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικόλα είναι τεχνολογικό πρότυπο αφού διαθέτει ένα δίκτυο από 12 σύγχρονους Η/Υ και διαδραστικούς πίνακες που δώρισαν ιδιώτες και εταιρείες τεχνολογίας μετά από παρότρυνση του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών. Εχουμε φτιάξει επίσης βιβλιοθήκες με πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό στις οποίες τα παιδιά έχουν πρόσβαση από το σπίτι τους. Με τον τρόπο αυτό, ολόκληρο το χωριό μετατρέπεται σε ένα campus.

netweek: Ποια είναι τα σχέδια σας για μελλοντική ανάπτυξη των υπηρεσιών του δικτύου;

Γιάννης Δελακοβίας: Στα άμεσά μας σχέδια είναι η εντατικοποίηση της παρακολούθησης του θαλάσσιου περάσματος και της ρύπανσης σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα τα οποία και διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα. Αλλος ένας στόχος μας είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου που θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, από τα σχέδιά μας αφορά την πληροφόρηση των πολιτών. Με τις συγχωνεύσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο του Καλλικράτη, έχει χαθεί η αμεσότητα της επικοινωνίας με τις δημοτικές αρχές οι οποίες, στις περίπτωση του Αγιου Νικόλα, βρίσκονται πλέον σε απόσταση 60 χιλιομέτρων. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα portal με ενημέρωση σχετικά με τις δημοτικές αποφάσεις, έκτακτες ανακοινώσεις και άλλες εξελίξεις που θα πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες και οι επισκέπτες του χωριού. Μας ενδιαφέρει ακόμα να αξιοποιήσουμε εφαρμογές τηλεματικής, προσβάσιμες στο ευρύ κοινό (και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ) μέσα από τέσσερις πίνακες τοποθετημένους σε ισάριθμα σημεία του χωριού.

Στο ίδιο πλαίσιο της τοπικής ενημέρωσης σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα multimedia channel το οποίο θα εκπέμπει σε αναλογικό κανάλι τοπικής συχνότητας. Για την ολοκλήρωση του έργου αυτού εκκρεμεί η παραχώρηση άδειας από το ΕΣΡ. Οι άμεσοι στόχοι του Συλλόγου μας όσον αφορά το bandwidth είναι ο συνδυασμός 8 γραμμών ADSL σε ένα Load Balancer που θα φτάνει τα 200Mbit.

Να σημειώσουμε, ακόμη, ότι στο μεταβατικό στάδιο που διανύουμε μετά τη λήξη του προγράμματος Rural Wings, τα έξοδα της δορυφορικής σύνδεσης καλύπτονται προσωρινά από το Δήμο Μονεμβασίας o οποίος επιβραβεύει, με την πληρωμή της συνδρομής, την προσπάθεια των κατοίκων.

netweek: Το μοντέλο ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών που ακολουθήθηκε στον Αγιο Νικόλα Λακωνίας μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλες κοινότητες;

Γιάννης Δελακοβίας: Είναι δύσκολο. Θα πρέπει κάποιος να αναλάβει εθελοντικά το συντονισμό του έργου και των εθελοντών, να συγκεντρώσει τον εξοπλισμό και να επωμιστεί το βάρος της συντήρησης. Είναι όμως και θεμιτό. Οι κοινωνίες θα πρέπει να οργανωθούν από μόνες τους. Ο Αγιος Νικόλας τυχαίνει να είναι ένα χωριό με μεγάλο ποσοστό κατοίκων που διαθέτουν τεχνικές γνώσεις και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Το έργο είναι αποτέλεσμα σημαντικής συλλογικής εργασίας. Η κοινωνία του Αγίου Νικόλα έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από μόνη της.