Ο ηγέτης των μύθων, των θρύλων, των παραμυθιών -ακόμα και της ιστορίας- ήταν υπερ-ήρωας. Κάποιος πέρα από τα ανθρώπινα δεδομένα και όρια, πολλές φορές με υπερφυσικές δυνάμεις ή ικανότητες, κάποιος που έκανε πράξη το ακατόρθωτο.

Ο Θησέας σκότωσε το Μινώταυρο. Ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Κύκλωπα. Ο Οιδίποδας έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε το γόρδιο δεσμό. Ο Μωυσής χώρισε τη θάλασσα στα δύο και οδήγησε το λαό του μακριά από τον αιγυπτιακό ζυγό.

Το συλλογικό ασυνείδητο κουβαλάει, λοιπόν, πολλές ονομαστές ιστορίες ηγετών-ηρώων… Κάτι που συνεχίζεται και σήμερα, μέσα από τη σύγχρονη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα comics – ο Superman και ο Batman είναι οι ήρωες που ηγούνται στη μάχη ενάντια του κακού…

Πρέπει όμως να είναι κανείς υπερ-ήρωας για να είναι ηγέτης;

Χρειάζονται σήμερα οι εταιρείες και οι επιμέρους διευθύνσεις ηγέτες-ήρωες που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, ακόμα και αν χρειαστεί να… χωρίσουν τη θάλασσα στα δύο; Καλείται ο σύγχρονος CIO, προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ηγέτης, να φορέσει την κάπα του και με όπλο την Πληροφορική να αντιμετωπίσει τα τέρατα της οικονομίας και του επιχειρείν; Και πώς θα μετατραπούν από managers σε ηγέτες και υπερ-ήρωες; Πώς θα το πετύχουν αυτό; Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι ότι ευτυχώς δεν χρειάζεται να γίνετε υπερ-ήρωες. Η προηγούμενη δεκαετία μάς δίδαξε ότι ο ηγέτης-μαχητής έχει πλέον ξεπεραστεί.

Ο σύγχρονος ηγέτης πρέπει να έχει ξεκάθαρο στόχο και να μπορεί να χαράζει το δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρέπει επίσης να μπορεί να εμπνεύσει στους… «στρατιώτες» του τη δύναμη και την τακτική που απαιτεί η «μάχη». Και φυσικά, καθώς όλοι κρίνονται τελικά εκ του αποτελέσματος, να κερδίζει τις μάχες. Πώς θα το επιτύχει αυτό στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και άκρως απαιτητικό περιβάλλον; Οι απαντήσεις στο IT Directors Forum ’10, στις 7 Οκτωβρίου (www.itdirectorsforum.gr).