Στα τέλη του Μάρτη, στη Λυών της Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνοδος Innorobo, όπου συναντήθηκαν περισσότερα από 100 ρομπότ απ’ όλο τον κόσμο, συνοδευόμενα από τους περήφανους δημιουργούς τους. Στόχος της Innorobo ήταν η παρουσίαση του ρόλου που (θα) παίζουν τα ρομπότ στην καθημερινότητά μας.

Ακόμα και αν δεν μας εκπλήσσουν οι δυνατότητες ενός ρομπότ (αφού τις έχουμε ήδη γνωρίσει κινηματογραφικά εδώ και αρκετά χρόνια), δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους το γεγονός ότι έχει φτάσει η στιγμή που ο καθένας μας μπορεί να έχει ένα τέτοιο ρομπότ στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας του.

Η Κορέα χρησιμοποιεί ήδη τα ρομπότ Irobi στα νηπιαγωγεία, σαν βοηθούς της δασκάλας. Το ρομπότ Jazz αποτελεί μια λειτουργική λύση τηλεπαρουσίας προς χρήση σε εταιρικό περιβάλλον, επιτρέποντας μάλιστα στον χρήστη του να κινείται στο χώρο. Ο Darwin είναι ένα ανθρωποειδές οικιακής χρήσης που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει έναντι 8.000 δολ. Στην Innorobo έπαιζε ποδόσφαιρο και διηγιόταν παραμύθια. Στο σπίτι σας, και δεδομένου ότι το λογισμικό του είναι open source, μπορείτε να τον προγραμματίσετε για να κάνει ότι εσείς θέλετε.

Μια δόση τεχνητής νοημοσύνης παραπάνω έχει ο ECCE, το σώμα του οποίου σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μιμείται τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος -από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν οι μυς για να ελέγξουν την κίνηση, μέχρι την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και μυών. Οι ερευνητές σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν για να διερευνήσουν θεωρίες σχετικά με την ανθρώπινη κίνηση και να συγκρίνουν τις κινήσεις του ρομπότ με εκείνες του ανθρώπου.

Παρουσιάστηκαν ακόμα ρομπότ που…πετάνε και κολυμπάνε: το Jessico, ένα ρομποτικό ψάρι μήκους 20 εκατ. που κολυμπάει -και μάλιστα συγχρονισμένα με άλλα Jessicos, και το AR.Drone, ένα ελικόπτερο τηλεκατευθυνόμενο μέσω Wi-Fi. Για τέλος, και για προσγείωση (ή απογείωση) στην πραγματικότητα, κράτησα τη Roomba, μια ρομποτική σκούπα που καθαρίζει το σπίτι από μόνη της. Και πωλείται ήδη και στην Ελλάδα.