Η έκθεση Wincor World αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση της Wincor Nixdorf. Φέτος, έλαβε χώρα σε νέο εκθεσιακό χώρο και πιο νωρίς από ότι οι προηγούμενες διοργανώσεις της, με τη διαχείριση χρήματος μέσω της τεχνολογίας να αποτελεί το κύριο της θέμα. Το netweek ήταν εκεί και κατέγραψε όλα τα δρώμενα και τις σημαντικότερες τάσεις που χαρακτήρισαν την έκθεση.

Τεχνολογικές λύσεις για τη διαχείριση χρήματος, νέα συστήματα για καταστήματα, συστήματα ασφαλείας για τράπεζες, επαναστατικές διαδικασίες check out σε καταστήματα και καινοτόμες υπηρεσίες ήταν μερικά, μόνο, από τα highlights της Wincor World 2012, η οποία έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα 16-18 Οκτωβρίου 2012 σε νέο εκθεσιακό χώρο, στη πόλη Rheda της Γερμανίας. Στην έκθεση συμμετείχαν 46 συνεργάτες της εταιρείας, παρουσιάζοντας πάνω από 500 νέα προϊόντα και υπηρεσίες στους περίπου 7.000 επισκέπτες της. Στα ειδικά workshops που συνόδευαν την έκθεση μίλησε και ο κ. Κωνσταντίνος Στιβαρός, Head of Self Service & E-Business Development της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τραπεζικής και στις τεχνολογίες εξατομίκευσης που χρησιμοποιεί η τράπεζα στα ΑΤΜs της, προσφέροντας ειδικευμένες πληροφορίες προσαρμοσμένες στον εκάστοτε πελάτη της.

Την έκθεση παρακολουθήσαν, μεταξύ άλλων, Διευθυντές Πληροφορικής και μάνατζερ από τράπεζες και καταστήματα από 90 χώρες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά «έξυπνα» ATMs και διεργασίες πληρωμών, βελτιστοποιημένων για τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Με μια πληθώρα λύσεων hardware, software και υπηρεσιών, η έκθεση της Wincor Nixdorf αποτέλεσε το επίκεντρο της παγκόσμιας αγοράς για τεχνολογίες IT που απευθύνονται σε τράπεζες και στην αγορά του retail. «Στόχος μας είναι, να αντισταθμίσουμε τη στενότητα επενδύσεων που υπάρχει σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές με καινοτόμες λύσεις υψηλής τεχνολογίας, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες IT και καινοτόμα προϊόντα hardware & software, κι έτσι να φέρουμε πρόσθετα έσοδα στις επιχειρήσεις» δήλωσε, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, ο Eckard Heidloff, Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος της εταιρείας Wincor Nixdorf.

Η εταιρεία μπορεί να κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο, μέσω της νέας γενιάς των CINEO ATMs στοχεύει να αυξήσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς της στην αγορά της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ενα από τα κύρια θέματα της έκθεσης ήταν η βελτιστοποίηση, με την αρωγή της τεχνολογίας, των διαδικασιών πληρωμών. Η συχνή καταμέτρηση και ταξινόμηση του χρήματος στις τράπεζες και στα καταστήματα απαιτεί πολλές ώρες χειροκίνητης εργασίας κάτι που μεταφράζεται σε ένα πρόσθετο κόστος, όπως και σε κινδύνους ασφαλείας. Με το πορτφόλιο προϊόντων που παρουσίασε η Wincor Nixdorf στην έκθεση, βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες καταγραφής χρημάτων, μειώνοντας το σχετικό κόστος έως και κατά 50%. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε τις λύσεις προστασίας που χρησιμοποιεί στα προϊόντα της, λύσεις που συνδυάζουν πληροφορίες από διάφορες πηγές (π.χ. καταγραφή από τις κάμερες, άμεση online σύνδεση για διασταύρωση στοιχείων κ.λπ.) ώστε να εμποδίσει τους high-tech κλέφτες να υποκλέψουν στοιχεία και χρηματικά ποσά από όσους χρησιμοποιούν τα ATMs.

Aρκετά ενδιαφέρον είχαν οι λύσεις αυτοματοποίησης ταμείων, μέσω των οποίων οι πελάτες μπορούν να σκανάρουν μόνοι τους τα προϊόντα και να πληρώσουν χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση κάποιου υπαλλήλου, τα αυτοματοποιημένα συστήματα τροφοδοσίας καύσιμου για βενζινάδικα, τα αυτοματοποιημένα συστήματα για ταχυδρομεία που επιτρέπουν την αποστολή γραμμάτων και δεμάτων χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλων και εξειδικευμένα ATMs προσαρμοσμένα σε συγκεκριμένες απαιτήσεις (για παράδειγμα το Gold dispenser, το οποίο χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στην Τουρκία, επιτρέποντας την ανάληψη μικρών πλακών χρυσού από ένα ATM). Εν κατακλείδι, οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση μας έδωσαν μια σαφή εικόνα για το πώς η τεχνολογία μπορεί για άλλη μια φορά να απλοποιήσει την καθημερινότητα μας, να συρρικνώσει το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης και να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.