Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς! Μετά από τρία χρόνια σχεδόν, τα Windows 10 κατάφεραν να υποσκελίσουν τα Windows 7, τα οποία αποτελούσαν το πιο δημοφιλή λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές Desktop από το 2009.

Με ένα ανανεωμένο interface, συνδυασμένο με υψηλή ευστάθεια λειτουργίας και καλές επιδόσεις, τα Windows 7 είχαν κερδίσει μια πιστή βάση χρηστών, τους οποίους είχαν αποσπάσει, από τα «γερασμένα» τότε, Windows XP. Τα Windows 8,  με το συγκεχυμένο για πολλούς «πλακοειδές» interface δεν κατάφεραν ποτέ να τα απειλήσουν. Αλλά ακόμα και η κυκλοφορία των Windows 10, στις 29 Ιουλίου 2015, δεν είχε κατάφερε να αλλάξει την προσήλωση των χρηστών στα Windows 7.

Η αλλαγή σκηνικού ξεκίνησε το Ιανουάριο του 2018, όταν τα Windows 10 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα Windows 7, αυξάνοντας από τότε σταθερά τη διαφορά τους, όπως καταγράφει και η Netmarketshare σε πρόσφατη ανάλυσή της. Τα Windows 10 αποτελούν πλέον το αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο στα λειτουργικά συστήματα για υπολογιστές desktop και notebooks, χωρίς να υπάρχει κάτι στο προσκήνιο που θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Άλλωστε η υποστήριξη των Windows 7 τελειώνει σε ένα έτος, κάτι που έχει υποχρεώσει τις εταιρείες να αναβαθμιστούν στα Windows 10. Και όπως φαίνεται η Microsoft σκοπεύει να συνεχίσει την υποστήριξη των Windows 10 με μεγάλα updates, αντί να αναπτύξει μια έκδοση διάδοχό τους. Όσον αφορά τα υπόλοιπα λειτουργικά, τα macOS και Linux συγκεντρώνουν μαζί το 10% στην αγορά υπολογιστών desktop, χωρίς να αποτελούν απειλή για το λειτουργικό της Microsoft.