Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία Υπουργών και Υφυπουργών της κυβέρνησης, η εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Αριστείας στην τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργείται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος σε συνεργασία με την EY.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Hans Jessen, Global Innovation Leader της EY. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης μίλησε για την πρωτοποριακή, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεργασία, και παρουσίασε συνοπτικά τις δραστηριότητες του Δημόκριτου στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) τονίζοντας την αξία μίας τέτοιας επένδυσης για το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ. Στη συνέχεια, ο Δρ. Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας μίλησε για την ερευνητική ομάδα που συγκροτείται από νέους ταλαντούχους επιστήμονες και έμπειρους ερευνητές.

Σημαντική η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στην εκδήλωση που συνεχίστηκε με συζήτηση σε πάνελ για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΤΝ στο μέλλον της χώρας, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Πιερρακάκη, Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Βασίλη Διγαλάκη, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Hans Jessen, Global Innovation Leader της EY. Το πάνελ συντόνισε η Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του Singularity University στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για τους λόγους που η ΕΥ επέλεξε τον Δημόκριτο για τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη ο Hans Jessen τόνισε: «Ο Δημόκριτος έχει εξαιρετική φήμη ως ερευνητικό κέντρο διεθνώς, με μακρά και επιτυχημένη πορεία. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας τις εξελίξεις … Θεωρούμε ότι το Κέντρο Αριστείας προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία για να προσελκύσουμε τους ερευνητές αυτούς πίσω στην Ελλάδα».