Παγκόσμιος μήνας για την κυβερνοασφάλεια ο Οκτώβριος και για πέμπτη συνεχή χρονιά, το netweek τον τιμά με ένα ένθετο, αφιερωμένο ακριβώς σε αυτό. Μία από τις πιο κρίσιμες προτεραιότητες των σύγχρονων επιχειρήσεων είναι η διασφάλιση των δεδομένων και των συστημάτων τους, που συνεπάγεται την προστασία των προϊόντων και των υπηρεσιών τους τελικά, των πελατών τους και φυσικά της ίδιας της εταιρείας.

Όπως κάθε χρονιά, δώσαμε το λόγο στους ειδικούς πάνω στο θέμα -τους επικεφαλής των τμημάτων Cyber Security των end-users εταιρειών καθώς και των στελεχών των παρόχων λύσεων και υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας-, οι οποίοι μοιράζονται με γενναιοδωρία πολύτιμες γνώσεις και insights για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, καθώς και προσωπικές επιτυχίες και διδάγματα. Στις σελίδες του ‘κανονικού’ μας τεύχους θα βρείτε εκτενές ρεπορτάζ με όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγορά του λιανεμπορίου, το μέλλον του οποίου φαίνεται ότι είναι ψηφιακό. Το λιανεμπόριο διανύει μία περίοδο με πολλές προκλήσεις.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και τα … ‘απόνερα’ της πανδημίας -η οποία επέβαλλε γρήγορες κινήσεις- οδηγούν τις εταιρείες του κλάδου να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να ισορροπήσουν την ψηφιακή στρατηγική τους στα νέα δεδομένα. Και ενώ το παρόν και το μέλλον είναι προφανώς ψηφιακό, οι ανάγκες για εκτυπώσεις και για βέλτιστη διαχείριση αυτών παραμένουν υψηλές, με την αγορά των managed print services να σημειώνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως αναδεικνύει και το σχετικό μας αφιέρωμα. Μπορεί η υπόσχεση του paperless office να αιωρείται για σχεδόν δύο δεκαετίες πλέον, η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να την διαψεύδει.

Τέλος, μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του επιχειρείν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα επιτυχημένο αν το κράτος δεν συμμετέχει εξίσου ή έστω δεν ακολουθεί. Πώς αποτιμάται μέχρι σήμερα η πορεία των προσπαθειών και των δράσεων της πολιτείας για εκσυγχρονισμό και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια; Πού πρέπει να ‘τρέξουμε’ και πού τα έχουμε καταφέρει; Όλες οι απαντήσεις στο ειδικό αφιέρωμα του τεύχους για το digital government από το στόμα των πλέον αρμόδιων.