Οι απειλές που αφορούν στην ασφάλεια των πληροφοριών (εφεξής ΑΠ) υπερβαίνουν τις τυπικές απειλές που απορρέουν από τη λειτουργία των ψηφιακών συστημάτων.

Τα περιστατικά ασφάλειας πληροφοριών επηρεάζουν πλέον σημαντικά τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα, η «ad hoc» προσέγγιση όσον αφορά στη διαχείριση του κινδύνου δημιουργεί περισσότερους κινδύνους. Ταυτόχρονα, η συνολική και συνεχής αξιολόγηση των κινδύνων της ΑΠ αποτελεί μια σημαντική απαίτηση στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμόρφωσης. Ως εκ τούτου, το πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των κινδύνων ασφάλειας, το οποίο αποτιμά και διαχειρίζεται τις εκάστοτε αδυναμίες ασφάλειας, καθίσταται σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ΑΠ. Ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων ΑΠ πρέπει να’ αξιολογεί και να προλαμβάνει την εκδήλωση των αδυναμιών ΑΠ οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές πηγές.

Για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος είναι αναγκαίος ο προγραμματισμός συνεχών αξιολογήσεων κινδύνων ασφάλειας μέσω της χρήσης διαφορετικών τεχνικών. Εξίσου σημαντική είναι η ταυτόχρονη και παράλληλη εκτέλεση της αποτύπωσης και της συνεχούς ενημέρωσης και επεξεργασίας του προφίλ των απειλών, στην οποία περιλαμβάνεται η χρήση τεχνικών και λογισμικού ανίχνευσης πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει, διακινούνται ή αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής στο dark web, αλλά και η ανάλυση των πιθανών περιπτώσεων επίθεσης κατά του Οργανισμού (Threat profiling and threat Intelligence). Οι εν λόγω πληροφορίες αξιοποιούνται στο πλαίσιο της δημιουργίας σεναρίων ελέγχων, μέσω τεχνικών red teaming. Τα ανωτέρω σενάρια ελέγχου επανατροφοδοτούνται με νέες πληροφορίες που συλλέγονται, αναλύονται και αξιολογούνται συνεχώς. Η χρήση των προαναφερθεισών διαφορετικών τεχνικών αξιολόγησης κινδύνων αξιοποιεί δεδομένα από διαφορετικές πηγές και είναι κρίσιμα για τον δυναμικό υπολογισμό του συνολικού επιπέδου κινδύνου. Η ποσοτικοποίηση του κινδύνου συμβάλλει τόσο στην κατανόηση του επιπέδου επικινδυνότητας, όσο και στη λήψη σχετικών αποφάσεων, καθώς επιτρέπει τον υπολογισμό της απόδοσης της εκάστοτε επένδυσης που αφορά στην διαχείριση ενός κινδύνου, αλλά και τον δυναμικό προσδιορισμό της σοβαρότητάς του, υπό το πρίσμα περισσότερων πηγών δεδομένων.

Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα από το Μουσείο ΟΤΕ
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ επιστρέφει για τη σχολική χρονιά 2024-2025 με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τεχνολογία, ψυχαγωγία και δημιουργική μάθηση. Από αυτόν τον Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2025, περισσότερα από 300 προγράμματα θα προσφέρονται δωρεάν για παιδιά 5-12 ετών, σχολεία και οικογένειες, ενώ στους ενδιαφερόμενους προσφέρεται η δυνατότητα online κρατήσεων στο otegroupmuseum.gr. Αυτά περιλαμβάνουν εικαστικά και STEM εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, όπως τα «Ρομπότ στο Διάστημα» και «Το Μουσείο στο Σκοτάδι», μαζί με ξεναγήσεις και ενημερωτικές δράσεις, όπως το «Διαδίκτυο με Ασφάλεια». Παράλληλα το Μουσείο ταξιδεύει διαδικτυακά σε απομακρυσμένα σχολεία με το πρόγραμμα «Το Μουσείο στη Βαλίτσα μας», προσφέροντας ίση πρόσβαση στη γνώση και νέες εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και τις νέες θεματικές ενότητες του Μουσείου, όπως η ιστορία του internet και του gaming.

Ακόμα σε άνοδο οι πωλήσεις wearables
Οι παγκόσμιες αποστολές wearable συσκευών αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,1% σε ετήσια βάση το 2024, φθάνοντας τα 537,9 εκατ. μονάδες σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Worldwide Quarterly Wearable Device Tracker της IDC. Η βελτιωμένη παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό με έναν κύκλο ανανέωσης σε ώριμες αγορές και τη συνεχή υιοθέτηση στις αναδυόμενες περιοχές, θα συμβάλει στην προώθηση του όγκου των πωλήσεων, όπως παρατηρούν οι αναλυτές.

Έτοιμη να κατασκευάσει το πρώτο της microchip η Ινδία
Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας, Piyush Goyal, η πρόοδος στην κατασκευή ημιαγωγών είναι σημαντική, με την εγχώρια εταιρεία Tata να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας και αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Nvidia, η AMD και η Micron προχωρούν σε επενδύσεις στη χώρα που αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο δικό της επεξεργαστή μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο Goyal δήλωσε πως, αν και η κατασκευή των πιο πρωτοποριακών τσιπ απαιτεί τη συμβολή εταιρειών όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) και η Samsung, η Ινδία διαθέτει το ταλέντο και τις δεξιότητες για να επιτύχει. Οι επαφές με αμερικανικές εταιρείες στη Silicon Valley ενίσχυσαν την αισιοδοξία για την ανάπτυξη του τομέα των ημιαγωγών και η Ινδία έχει ήδη δει μία επιτυχημένη συνεργασία με την Apple, η οποία κατασκευάζει το 14% των iPhone της στη χώρα, μαζί με μέρος των iPads και AirPods, δημιουργώντας 150.000 θέσεις εργασίας.