Σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον η FCC (Federal Communication Commission, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) αποφάσισε, με τρεις 3 ψήφους υπέρ (Ρεπουμπλικάνοι) και 2 κατά (εκπρόσωποι του Δημοκρατικού κόμματος), να προχωρήσει στην κατάργηση των αυστηρών κανόνων που ισχύουν για την ίση μεταχείριση των δεδομένων στο Internet.

Η απόφαση είναι αμφιλεγόμενη και αναμένεται να προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων και καταγγελιών για με την ορθότητά της. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου (δικτυακή ουδετερότητα ή net neutrality) υποχρεώνει τους πάροχους υπηρεσιών διαδικτύου και τις κυβερνήσεις που ρυθμίζουν το Internet να αντιμετωπίζουν ισότιμα το σύνολο των δεδομένων στο Internet και να μην θέτουν περιορισμούς ή να χρεώνουν διαφορετικά. Έτσι, έως σήμερα, απαγορεύονταν σε παρόχους  που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, όπως οι AT&T και Verizon, να μπλοκάρουν ή να επιβραδύνουν συγκεκριμένες ροές δεδομένων, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στο δίκτυο σε άλλο περιεχόμενο.

Αυτοί οι αυστηροί κανόνες που διέπουν τη δικτυακή ουδετερότητα είχαν εφαρμοστεί από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση (Ομπάμα). Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες διαχείρισης υπηρεσιών του Web μπορούν πλέον κα πληρώσουν για να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση, με τους φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων, ωστόσο, να οφείλουν να αποκαλύψουν αν παρέχουν υψηλότερες ταχύτητες σε συγκεκριμένους παρόχους (κάτι που αποτελεί και μοναδικό περιορισμό του νέου καθεστώτος). Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες online, όπως οι Google, Facebook, Amazon και Netflix, ανησυχούν ότι θα κληθούν στο πλαίσιο αυτό να πληρώσουν περισσότερα.

Επίσης, οι υπερασπιστές της ουδετερότητας του δικτύου προειδοποιούν ότι η νέα κατάσταση θα ευνοήσει περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες του Internet οι οποίες θα μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερα μια γρήγορη σύνδεση, φέρνοντας τα startups σε μειονεκτική θέση. Ένα ακόμα σημείο στο οποίο ασκείται έντονη κριτική είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες παροχής σύνδεσης στο Internet, όπως η Comcast που παρέχει παράλληλα περιεχόμενο και υπηρεσίες, θα μπορούν πλέον να δώσουν προτεραιότητα στα δικά τους προϊόντα. Από την άλλη ο πρόεδρος της FCC, Ατζίντ Πάι, υπόσχεται μέσω της εφαρμογής των νέων κανόνων μεγαλύτερες επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές.