Μέσα από μια διαδικασία μερικής πώλησης, η οποία έλαβε την τελική της μορφή τον Ιανουάριο του 2017, ο όμιλος ΓΙΟΥΛΑ συνεχίζει μια πολυετή πορεία ως ένας όμιλος εταιρειών στον χώρο της Υαλουργίας σε τέσσερις χώρες, με νέο πλέον όνομα: HGI (Hellenic Glass Industry).

Με παραγωγική παρουσία σε δύο χώρες (Βουλγαρία και Ουκρανία) και εμπορική παρουσία σε τέσσερις (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία), η εταιρεία ξεκινά μια νέα φάση στην πολυετή ιστορία της. Αρωγός σε αυτή τη νέα φάση η Διεύθυνση Πληροφορικής. Kαταστρώθηκε ένα πλάνο μετάπτωσης, το οποίο βασίστηκε στη λογική της νέας υποδομής από πλευράς γραφείων, δικτύων, κτιρίων κλπ.,  έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες να διαχωριστούν και φυσικά.

Δεν μπορούσε όμως να γίνει το ίδιο και με τα εταιρικά συστήματα διαχείρισης πληροφοριών (ERP, Shop Floor Control systems κ.α.). Το πλάνο προέβλεπε ότι τα συστήματα θα μεταφέρονταν «as-is» μιας και δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να δημιουργηθούν εκ νέου κεντροποιημένα. Όσο απλό και αν ακούστηκε στην αρχή, στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ήταν κάτι που έχρηζε σκέψης και οργάνωσης.

«Συνοπτικά έπρεπε να παρθούν virtually 3 data centers (Αθήνα, Σόφια, Βουκουρέστι) – με 70 servers, συμπεριλαμβανομένων και 3 ΙΒΜ iSeries AS/400 στα οποία λειτουργούσε και λειτουργεί το ERP των εταιρειών – και να μεταφερθούν στη νέα τους τοποθεσία. Στρατηγικός συνεργάτης στο παραπάνω πλάνο ήταν η ΙΒΜ, η οποία παρείχε αφενός υπηρεσίες data center (IaaS) και αφετέρου ανέλαβε να υλοποιήσει στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε, μια νέα δικτυακή υποδομή μεταξύ των εταιρειών και του νέου data center του ομίλου» δηλώνει στο NetFAX ο Ηλίας Στασινός, CIO της HGI.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς καμία διακοπή στη λειτουργία των εταιρειών και των εργοστασίων. «Το όλο εγχείρημα ήταν μια πρόκληση για τους εμπλεκομένους μιας και τα εργοστάσια Υαλουργίας εργάζονται 24/7, 365 ημέρες το χρόνο. Τα data center βρίσκονται πλέον off-site σε ένα φυσικό χώρο και εξυπηρετούν όλες τις εταιρείες»  επισημαίνει ο Η. Στασινός.

Στα πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα των πληροφοριακών συστημάτων, ήτοι «ένα νέο ERP κεντροποιημένο σε όλα τα επίπεδα, και συστημικά και λειτουργικά, βασισμένο σε μια νέα υποδομή. Αυτό σημαίνει ότι το project των επομένων τουλάχιστον 18 μηνών θα είναι να δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα εταιρικών servers, το οποίο θα παρέχει κεντροποιημένες υπηρεσίες και θα υποστηρίζει το νέο ERP σύστημα που θα στηθεί από την αρχή και θα υποστηρίζεται από IaaS υπηρεσίες της ΙΒΜ».