Απόγευμα Πέμπτης στο ALBA κι ο Σταύρος Κυριακούλιας, Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, Supply Chain Director της Biersdorf Hellas, με το Νίκο Μυλωνόπουλο, Αν. Koσμήτορα και Αν. Καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων του ALBA καταγράφουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του σεμιναρίου - παιχνιδιού ERP Sim που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στο χώρο του Κολεγίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται πάνω σε πρωτότυπα εκπαιδευτικά θέματα και ξέρουν καλά ότι έχουν πολλά να προσφέρουν. Από ακαδημαϊκής πλευράς ο Νίκος Μυλωνόπουλος κι από επιχειρηματικής ο Σταύρος Κυριακούλιας μεθοδεύουν τη διεξαγωγή του σεμιναρίου της 30ης Ιουνίου, έχοντας ως «σύμμαχο» την εμπειρία της πρώτης διοργάνωσης και συζητούν για ένα από τα πιο πρωτότυπα σεμινάρια που διδάσκονται στη χώρα μας.

Τι είναι όμως το ERP Sim και πως μπορεί μια πλατφόρμα να «διδάξει» τον τρόπο  που λειτουργούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις;

Σταύρος Κυριακούλιας: Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σε ρωτούσα αν ήμουν σπουδαστής σου σχετικά με το σεμινάριο, θα ήταν: Τι είναι η πλατφόρμα ERPSim;

Νίκος Μυλωνόπουλος: Η πλατφόρμα ERP Sim βασίζεται στο γνωστό SAP ERP που χρησιμοποιεί η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων στον κόσμο. Στο SAP έχει στηθεί μια επιχείρηση-μοντέλο, εν προκειμένω μια επιχείρηση που παράγει muesli.

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε εκπαιδευτή να αυτοματοποιήσει τις πιο τεχνικές συναλλαγές που κάνουν οι χρήστες στο SAP, προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να επικεντρωθούν στις σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις, πάλι κάνοντας χρήση του ίδιου του SAP ERP.

Η πλατφόρμα επίσης προσομοιώνει τους πελάτες και τον ανταγωνισμό στην αγορά εφαρμόζοντας όλα τα μοντέλα της οικονομικής θεωρίας. Σε ότι αφορά στην τεχνολογία, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι συμμετέχοντες εφαρμόζουν τις ίδιες συναλλαγές και διαδικασίες που έχει κάθε επιχείρηση σε λειτουργία.

Σταύρος Κυριακούλιας: Αν και ακούγεται ιδιαίτερα δύσκολο, το ERP Sim είναι ένα «παιχνίδι»… από που κατάγεται;

Νίκος Μυλωνόπουλος: Τo ERP Simulation Game είναι προϊόν πολυετούς έρευνας, ανάπτυξης και συνεχούς βελτίωσης από μια ερευνητική ομάδα στο HEC Montreal, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Business Schools του Καναδά.

Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες, σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, τα συστήματα ERP, η εφοδιαστική αλυσίδα κ.ά. Η όλη προσπάθεια έχει την υποστήριξη της SAP, ενώ η χρήση της πλατφόρμας βασίζεται στα University Competence Centers του SAP Academic Alliance.

Συγκεκριμένα, την Ελλάδα υποστηρίζει η αντίστοιχη ερευνητική ομάδα στο University Competence Center του Πολυτεχνείου του Μονάχου. Από την άλλη, αν αντί για καθηγητής ήμουν απόφοιτος ή νέο στέλεχος σε μια εταιρεία, θα αναρωτιόμουν, μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθήσει το σεμινάριο αυτό;

Σταύρος Κυριακούλιας: Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων διαφορετικών ειδικοτήτων καθώς και απόφοιτους ανωτέρων και ανωτάτων σχολών με διαφορετικές γνώσεις/εμπειρίες, γιατί έτσι στην ομάδα συνθέτουν καλύτερα την επιχειρηματική τους γνώση και μπορούν να λάβουν ολοκληρωμένες αποφάσεις, έχοντας εξετάσει διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Οι επιχειρηματικοί χρήστες του ERP Sim μοιράζονται σε ομάδες 4 έως 6 ατόμων κι αναλαμβάνουν να «τρέξουν» μια επιχείρηση, με δεδομένα που προσομοιάζουν εκείνα μιας αληθινής εταιρείας. Ξεκινώντας από την παραγωγή, το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, και φτάνοντας μέχρι τη διάθεση των προϊόντων, κάθε ομάδα πρέπει να διαχειριστεί τις σχετικές διαδικασίες, εκτελώντας όλες τις συναλλαγές τις εταιρείας πάνω στο SAP.

Απώτερος στόχος είναι να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο κερδοφορίας και μεριδίων αγοράς για την εταιρεία. Σε αυτό το σημείο σίγουρα πολλοί που ενδιαφέρονται θα αναρωτηθούν τι εμπειρία χρειάζεται για να παρακολουθήσει κανείς το σεμινάριο;

Νίκος Μυλωνόπουλος: Σωστά. Για το συγκεκριμένο σεμινάριο περιμένουμε ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και τουλάχιστον κάποια ουσιαστική εργασιακή εμπειρία. Αλλά δεν υπάρχει προϋπόθεση εις βάθος γνώσης είτε ειδικών θεμάτων παραγωγής, logistics, χρηματοοικονομικών ή πωλήσεων, είτε τεχνικών θεμάτων χρήσης SAP ERP.

Απευθύνεται σε όλα τα στελέχη επιχειρήσεων που προέρχονται από διαφορετικές διευθύνσεις της εταιρείας και συνθέτουν διαφορετικές εμπειρίες στην επιχειρηματική τους διαδρομή. Απευθύνεται επίσης και σε απόφοιτους διαφόρων σχολών (οικονομικά, marketing, πολυτεχνείου, κ.λπ.) που θέλουν να αποκτήσουν εμπειρία εργασίας σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον σε συνεργασία με άλλα πιο έμπειρα στελέχη για την μεγιστοποίηση του συνολικού αποτελέσματος.

Γενικότερα, ο εκπαιδευτής μπορεί να προσαρμόσει τη δυσκολία της προσομοίωσης και το ευρύτερο περιεχόμενο του σεμιναρίου ώστε να απευθύνεται σε συμμετέχοντες με λιγότερη ή περισσότερη εξειδίκευση.

Σταύρος Κυριακούλιας: Ολες οι ενέργειες του προγράμματος είναι βασισμένες σε διαδικασίες SAP, όπως οι αντίστοιχες διαδικασίες που τρέχουν σε μια πραγματική εταιρεία. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς και τις πληροφορίες που βλέπει το κάθε μέλος της ομάδας, με στόχο το καλύτερο oμαδικό αποτέλεσμα.

Όλες οι διαδικασίες τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν τα μέλη της ομάδας είναι ολοκληρωμένες (integrated) και τα master data του συστήματος είναι κοινά. Όλοι οι χρήστες βλέπουν ένα ενοποιημένο περιβάλλον εργασίας και μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών ενεργειών τους.

Διαφορετικές ομάδες / εταιρείες ανταγωνίζονται για το μερίδιο αγοράς και την κερδοφορία σε μια προσομοιωμένη αλλά άκρως ρεαλιστική ανταγωνιστική αγορά. Το λογισμικό προσομοίωσης αυτοματοποιεί όλες τις διαδικασίες (ζήτηση αγοράς, καθυστερήσεις, εκτελεστικές διαδικασίες) ώστε οι συμμετέχοντες να επικεντρωθούν στην ανάλυση δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων.

Νίκος Μυλωνόπουλος: Γιατί να το παρακολουθήσει κάποιος την σήμερον, όταν είναι αβέβαιο αν θα έχει δουλειά αύριο;

Σταύρος Κυριακούλιας: Σήμερα, υπάρχει ανάγκη από όλα τα στελέχη των επιχειρήσεων να αποκτήσουν όχι μόνο γενικές και εμπειρικές γνώσεις αλλά ακόμα περισσότερες πιο εξειδικευμένες. Η επιτυχία είναι περισσότερο συνυφασμένη με:

• τη σωστή γνώση των συνολικών διαδικασιών μιας επιχείρησης,
• τα συστήματα ελέγχου που μας ενημερώνουν άμεσα για τα πραγματικά δεδομένα,
• τα αποτελέσματα των αποφάσεων που παίρνουν άνθρωποι με διαφορετικούς ρόλους μιας εταιρείας,
• τη συνεργασία των τμημάτων μιας επιχείρησης καθώς και
• την ευελιξία και την άμεση/γρήγορη αλλαγή στρατηγικής όταν διαπιστώνεται ότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει και χρειάζεται εναρμόνιση των αποφάσεων με βάση τα νέα δεδομένα.

Τέλος, η ανοιχτή προσέγγιση των επιχειρηματικών προκλήσεων, η ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και η ευελιξία και η δυνατότητα να λειτουργούμε ομαδικά και να αξιοποιούμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες όλων των μελών σε μια ομάδα, δίνει πολλαπλασιαστικό συντελεστή στην επίτευξη/ μεγιστοποίηση των στόχων μιας ομάδας και κατ’ επέκταση της επιχείρησης.

Περισσότερες πληροφορίες
Το σεμινάριο πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Logistics και το Alba Graduate Business School at the American College of Greece με την υποστήριξη της SAP, στις 30 Ιουνίου, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ALBA. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eel.gr