Την ίδια στιγμή που κλείνει ένα θριαμβευτικό τέταρτο του αιώνα, η Google καλείται να λάβει θέση εκκίνησης σε μία από τις λίγες επιχειρηματικές κόντρες στις πίστες της πληροφορίας. Τον αγώνα για τον κυρίαρχο του ΑΙ.
Η χρονιά ήταν το 1998, o Bill Klinton κατηγορείται επίσημα για το σκάνδαλο Lewinski, η Britney Spears σοκάρει το MTV με σχολική περιβολή στο «Baby one more time», η μουσική βιομηχανία φρίττει με το σουξέ των mp3 players, εμφύλιος σε ευρωπαϊκό έδαφος ξεσπάει στο Κόσσοβο και δύο εικοσιπεντάχρονοι ανεβάζουν online μια ιδέα που θα άλλαζε τον κόσμο. WebCrawler, Lycos, AltaVista, Excite, Yahoo, Dogpile, Ask Jeeves, JumpStation… Ως το 1998 ο κόσμος είχε περισσότερες μηχανές αναζήτησης από όσες φαινόταν ότι χρειαζόταν. Ο Larry Page με τον Sergey Brin όμως στήνουν στο γκαράζ της φίλης τους και αργότερα διευθύντριας του YouTube, Susan Wojcicki, μια μηχανή αναζήτησης της οποίας οι ικανότητες και η εκθετική εξάπλωση σε όλο το φάσμα του διασυνδεδεμένου ψηφιακού κόσμου θα γράψει ιστορία. Το όνομα αυτής μάλιστα υποδηλώνει την φιλοδοξία τους, αφού αντιστοιχεί στη μονάδα ακολουθούμενη από εκατό μηδενικά, συμβολίζοντας τον ωκεανό των data που σκόπευε να εξερευνά, πριν «εκλαϊκευτεί» στο πιο πιασάρικο Google το οποίο σύντομα μπήκε στην καθομιλουμένη και τα λεξικά.
Από τότε πολλά data κύλισαν -οκ, σκρόλαραν- σε οθόνες και αυτό που ξεκίνησε σαν μηχανή αναζήτησης εξαπλώθηκε παντού. Ειδήσεις, βίντεο, φωτογραφίες, email, cloud, αλλά και ένα πλήθος από projects που ξέρουμε και δεν έπιασαν, ή αγνοούμε εντελώς αλλά μπήκαν στην “to do” λίστα της Google. Από αυτό-οδηγούμενα τροχοφόρα, smartphones, ψηφιακές βοηθούς, την gaming platform Stadia, τα budget VR headsets Google Cardboard και …t-shirts. Συνολικά στο website «Killed by Google» που είναι αφιερωμένο στα project της Google που υπέστησαν τελικά επιχειρηματική ευθανασία (αναπαύσου εν ειρήνη Google+) ο πληθυσμός έχει αισίως φτάσει τα 288. Η φιλοσοφία πίσω από αυτή την επιχειρηματική πανσπερμία από προϊόντα και υπηρεσίες στο φυτώριο της θα μπορούσε να συνοψισθεί σε μία γραμμή: «αν υπάρχει κάτι που να χρειάζεσαι -ακόμα και αν δεν το ξέρεις- online, θα το φτιάξουμε, αν υπάρχει ήδη, θα το φτιάξουμε καλύτερα». Και το κατάφεραν για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στην πορεία τους προς την απόλυτη επιτυχία πάτησαν τα δάχτυλα ενός γίγαντα της παγκόσμιας βιομηχανίας της τεχνολογίας πληροφορίας.
ΑΙ: Ο Κρυπτονίτης του Google;
Μπαίνοντας στο προσκήνιο η Google έκλεψε το φως του προβολέα από την Microsoft -καθώς μάλιστα αυτή πρωταγωνιστούσε στην παγκόσμια σκηνή της τεχνολογίας πληροφορίας- εισερχόμενη μάλιστα στα χωράφια της σε κάθε σχεδόν business line της, με θράσος. Αυτό που το κάνει χειρότερο είναι ότι πολύ πριν το δίδυμο Page /Brin αρχίσει να πειραματίζεται με τον πρόδρομο του Google, το BackRub, η Microsoft είχε «διαβάσει» στην αγορά το «άνοιγμα» για μια καλύτερη μηχανή αναζήτησης και σχεδόν ταυτόχρονα με το Google, προσέφερε στο κοινό το MSN Search (βασισμένο στο Inktomi). Απλά δεν το υποστήριξε και εξέλιξε όσο γρήγορα τα κατάφερε η «ομάδα Google». Λογικότατο αν σκεφτεί κανείς πόσα business lines είχε σε εξέλιξη η Microsoft, σε αντίθεση με τη Google, για την οποία η μηχανή αναζήτησης της ήταν η μόνη της ευκαιρία να τα καταφέρει. Έτσι σήμερα και με περίπου αντεστραμμένους τους ρόλους, η Microsoft μοιάζει να «παίρνει το αίμα της πίσω». Χτυπώντας εκεί που η Google απέφυγε να ρίξει το κέντρο βάρους της, έχοντας να εξελίξει περισσότερα project από όσα χωρούν σε αυτές τις σελίδες, στην ΑΙ καινοτομία.
Για όλους εσάς που περάσατε τα τελευταία χρόνια κάπου χωρίς πρόσβαση σε δεδομένα και ειδήσεις, η Microsoft ήσυχα διοχέτευσε αυτή την περίοδο ένα ρυάκι δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI και αυτή ανταπέδωσε δημιουργώντας για λογαριασμό της ένα πρόγραμμα που παρέχει σε κάθε θνητό με σύνδεση στο Internet τις χαρές, συγκινήσεις (αλλά και τους φόβους όπως αποδείχθηκε) των υπηρεσιών της τεχνητής νοημοσύνης. Το όνομα αυτού ChatGPT και το «γραμμένο» του από την Microsoft να ενσωματωθεί στο Office 365, αλλά κυρίως στην μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, η οποία ξαφνικά μοιάζει να πετάχτηκε επάνω από το κώμα σαν τον James Brown σε παλιό live, χάρη στα στίφη που έσπευσαν να δοκιμάσουν το καπάκι στο μπουκάλι που κρύβει το ολοκαίνουργιο τζίνι.
Google Killer;
Σε μια καρμική αναστροφή ρόλων το ρομποτάκι πίσω από το ChatGPT ισχυρίζεται ότι σε κάθε ερώτηση σου δίνει μία και σωστή απάντηση, αντί των «κατεβατών» από σωστές σελίδες της Google. H Google προειδοποίησε τους χρήστες να τσεκάρουν τις απαντήσεις του… στο Google και μάλλον εσπευσμένα κυκλοφόρησε το δικό της ΑΙ, ονόματι Bard, το οποίο όμως κάποια στελέχη της χαρακτήρισαν «πειραματικό». Αυτό σε συνδυασμό με memo που διέρρευσε από μηχανικό της Google που προειδοποιούσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η εταιρεία δεν έχει την δύναμη πυρός να απαντήσει στον καταιγισμό της Microsoft έκανε τα πράγματα δύσκολα. Από εκεί και πέρα η επικαιρότητα του «Πολέμου των ΑΙ» άρχισε να θυμίζει επεισόδιο του «Gossip Girl», με φήμες και γεγονότα να ανακατεύονται γλυκά, συμπεριλαμβάνοντας το αγαπημένο μου: ότι η Google είχε αναπτύξει πρώτη το large language model που βασίστηκε το GhatGPT, αλλά ένας μηχανικός της ανέφερε δημόσια ότι αυτό είχε ήδη αναπτύξει δική του προσωπικότητα και αντίληψη της ύπαρξης του και έπρεπε αυτό να κλειδωθεί και αυτός να απολυθεί. Αυτός απολύθηκε όντως. Άλλη φήμη θέλει το όλο trend για τον περιορισμό των ChatGPT -Terminators να είναι προσπάθεια της Google να καθυστερήσει την Microsoft για να κερδίσει χρόνο και να αντεπιτεθεί.
Σε πιο «hard data», ο αναλυτής της Gartner, Chirag Dekate, επιστρέφοντας από την Google Next τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Google ετοιμάζεται να πρωτοστατήσει στην αναδυόμενη Generative AI οικονομία, ακολουθώντας την πρόσφατη δήλωση της εταιρείας στην IO Developers Conference ότι ετοιμάζει 25 εφαρμογές για το κοινό βασισμένες σε ΑΙ. Πώς; Οι περισσότεροι αναλυτές μαντεύουν ότι η Google θα ρίξει τις δυνάμεις της τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρηματικό κομμάτι που έχει τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό και τα μεγαλύτερα κέρδη στο μέλλον, το cloud, όπου το καλύτερο ΑΙ θα δώσει την αποδοτικότερη και φθηνότερη προσωποποιημένη λύση στους πελάτες.
Ακόμα και αν δεν το κάνει, έτσι και αλλιώς έχει περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες στη βεντάλια υπηρεσιών της από τους ανταγωνιστές της για να το επιστρατεύσει. Όπως είχε γράψει κάποτε ο αμερικανός δημοσιογράφος της Guardian, Tim Dowling, δοκίμασε να ζήσει χωρίς τις υπηρεσίες της Google για μία εβδομάδα και ακόμα και το να οργανώσει μια έξοδο για σινεμά ήταν σαν να ψωνίζει νύχτα υπό το φως ενός αναμμένου κεριού. Οπότε; Let the Games Begin!