Όπως καταγράφεται στην αναφορά “State of 5G Trials“ της Viavi Solutions, όπου εξετάζεται η παγκόσμια κατάσταση σε σχέση με το 5G, έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες ο ρυθμός δοκιμών πεδίου και χρήσης των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Συνολικά, 72 πάροχοι δοκιμάζουν το 5G – ήτοι σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό σημείο πέρσι. 28 εξ αυτών αναφέρουν ότι διεξάγουν αυτήν την περίοδο δοκιμές με το πεδίο, ενώ άλλοι 28 πάροχοι ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για την αξιοποίηση του 5G. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι δύο πάροχοι στη Μέση Ανατολή έχουν εισάγει ήδη εμπορικές υπηρεσίες 5G με περιορισμένη διαθεσιμότητα, οι Etisalat και Ooredoo. Αναφορές από τις τρέχουσες μελέτες 5G σημειώνουν, επίσης, ότι έχουν επιτευχθεί πολύ μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων – για παράδειγμα τέσσερις πάροχοι (Etisalat, Proximus, Telenor και Zain) κάνουν λόγο για ταχύτητες της τάξης των 70Gbps.

Βέβαια, η μέση ταχύτητα πρόσβασης είναι αρκετά χαμηλότερη. Έξι πάροχοι μιλάνε για ταχύτητες μεγαλύτερες από τα 35Gbps, ενώ επιπλέον έξι κάνουν λόγοι για ταχύτητες της τάξης των 10Gbps. Παρά το γεγονός, ότι η νέα προδιαγραφή για την ασύρματη αναμετάδοση δεδομένων 3GPP 5G ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήδη 14 κατασκευαστές ανακοίνωσαν ότι τη χρησιμοποιούν στα 5G τεστ τους. Έως τώρα, δοκιμές έχουν διεξαχθεί σε ένα ευρύ φάσμα ζώνης, από τα 3GHz έως τα 86GHz. Από τους παρόχους, που δίνουν στη δημοσιότητα το φάσμα δοκιμών τους, το πιο συχνό φάσμα που δοκιμάζουν είναι αυτό των 28GHz, το οποίο χρησιμοποιείται από 21 providers. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το φάσμα των 15GHz.