Θετική στάση, ισορροπία, ανοικτή επικοινωνία, αλληλοσεβασμός…

Ποιος δεν θα ήθελε τα στοιχεία αυτά στην καθημερινή του επαφή με τους άλλους; Κάποιες φορές στη ζωή μας αντιδρούμε επιθετικά, άλλες παθητικά. Το ζητούμενο είναι όμως να προστατεύουμε τις ανάγκες και τα θέλω μας, χωρίς να καταπιέζουμε ή να μειώνουμε τους άλλους. H διεκδικητικότητα λοιπόν περιλαμβάνει αμφίδρομα τα εξής δικαιώματα:

* Να εκφράζω τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τη γνώμη μου και να ζητώ αυτά που θέλω. * Να έχω την επιλογή να μην αναλαμβάνω την ευθύνη για τους άλλους, τα συναισθήματά τους και τα προβλήματά τους. * Να λέω «ναι» ή «όχι», χωρίς να νιώθω ένοχος. * Να μην συμπαθώ κάποιον. * Να κάνω λάθη.

«Μα καλά, αυτό δεν σημαίνει να είσαι πολύ εγωιστής;», ακούω κάποιες φορές ως coach. Το να εκφράσεις τις ανάγκες σου δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν 100%. Οπως εμείς έχουμε δικαίωμα να πούμε όχι, το ίδιο έχουν και οι άλλοι. Και το να ακούσουμε ένα «όχι» και να το αποδεχτούμε χωρίς θυμό και αντίποινα προς τους άλλους, θέλει κι αυτό την εξάσκησή του. Οι διεκδικητικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα δύσκολα πιο νηφάλια, γιατί νιώθουν δυνατοί να τα διαχειριστούν. Δεν απειλούνται από το παραμικρό και τον καθέναν. Παίρνουν την ευθύνη της ζωής τους και δεν αφήνονται στη μοίρα.

Πιο άμεσα και αποτελεσματικά βλέπουν το πώς μπορούν να καλλιεργήσουν κοινό έδαφος σε μια διαφωνία και να διαπραγματευτούν τη συμφωνία. Αντί να αφεθούν σε μια συναισθηματική πειρατεία με σημαντικές απώλειες και κανένα αποτέλεσμα. Πέντε απλά βήματα για ένα ξεκινήσετε τη νέα χρονιά πιο διεκδικητικά:

1. Γράψτε αναλυτικά τα θέλω και τις ανάγκες σας. Μπορείτε να καταγράψετε και τι σας έχει ενοχλήσει σε κάποιες περιπτώσεις και διά της εις άτοπον να καταλήξετε στο τι κρατάτε ως στόχους.

2. Μην απολογείστε συνεχώς και για όλα. Κουράζει και εσάς και τους άλλους…

3. Μην περιμένετε να αναγνωρίσει ο άλλος με μια μαγική κρυστάλλινη μπάλα τις ανάγκες σας, πείτε τις ρητά.

4. Εκφράστε τα συναισθήματά σας, αλλά χωρίς να θίξετε τον άλλο με κατακρίσεις και επιθέσεις. Εξωτερικεύστε ακόμα και το θυμό σας με σεβασμό στη διαφορετικότητα του άλλου. Δίνει άραγε ακόμα και στον εαυτό του αυτό που ζητάμε να δώσει σε εμάς;

5. Κάντε ανά πάσα στιγμή ένα συναισθηματικό check-in: «Πώς νιώθω στο εδώ και τώρα;», «Είμαι με αυτούς που θέλω;», «Κάνω αυτό που θέλω;».

Ευχές για μια χρονιά με περισσότερα και πιο συνειδητά «θέλω»!