Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών, από πλευράς νεοεμφανιζομένων εταιριών, τόσο για το εξειδικευμένο αντικείμενό της, όσο και τη δυναμική της στην ευρύτερη αγορά ψηφιακών εφαρμογών, είναι αναμφίβολα η Gerobo International. Εταιρία ρομποτικών αυτοματισμών, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον Γεράσιμο Γερολυμάτο και τον Δρα. Ευάγγελο Κυριακίδη, με σαφώς εξωστρεφή προσανατολισμό και έντονα καινοτομικές τάσεις. «Θέσαμε εξαρχής σαφείς στόχους και ως σήμερα, με μεθοδική εργασία, τους έχουμε επιτύχει, χωρίς funding ή όποια άλλη χρηματοδότηση. Δημιουργήθηκαν εξειδικευμένη ομάδα με διεθνή, έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη, ‘προϊόντα’ και λύσεις, ιστοσελίδα, πιλοτικά προγράμματα και διερεύνηση στρατηγικών συνεργασιών εντός και εκτός συνόρων», δήλωσε ο πρώτος εκ των δυο ιδρυτών και CEO της επιχείρησης, μιλώντας αποκλειστικά στο NetFax.

Για να προσθέσει ότι στελέχη τους βρίσκονται «στο Ηνωμ. Βασίλειο (manufacturing strategy), την Ελβετία (robotic vision systems, business development και HR), το Βέλγιο (geospatial 3D) και την Κύπρο, ενώ σύντομα θα ενταχθούν κι άλλα μέλη, σε χώρες που αναπτύσσουν τεχνολογίες αιχμής τις οποίες θεωρούμε απαραίτητες. Αφιερώνουμε ιδιαίτερο χρόνο στα δικά μας προϊόντα, στην έρευνα των κατασκευαστών ρομποτικών συστημάτων παγκοσμίως, διευρύνουμε σημαντικά τις επαγγελματικές φιλίες μας και προσδοκούμε σε σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίους οίκους από Αμερική και Ασία».

Ασχολείστε ταυτόχρονα με Drones, ρομποτική, ΑΙ, αυτοματισμούς, ΙοΤ και 5G, σαν εξειδικευμένο High-Tech hub. Μπαίνετε κάτω από κάποιο τίτλο ή το αρνείστε

«Τα περισσότερα απ’ όσα αναφέρετε είναι αλληλένδετα και απολύτως απαραίτητα για τις εφαρμογές μας. Οι λύσεις drones που έχουμε για Ναυτιλία, Βιομηχανία και Logistics προϋποθέτουν τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, τα ταχύτατα δίκτυα και βέβαια τις συνέργειες με προγράμματα λογισμικού. Φέτος επενδύσαμε σε προσφορά πιλοτικών προγραμμάτων στη Βιομηχανία, τη Ναυτιλία και τα logistics. Το προηγούμενο τετράμηνο εκτελέσαμε προγράμματα Security & Patrolling (με πλήρες πακέτο αδειοδοτήσεων από την ΥΠΑ, drone specifications, software platform και reporting) σε βιομηχανίες εντός Αττικής, «τρέχουμε» πιλοτικά σε logistics centres, ενώ ξεκινάμε και συνεργασία με ναυτιλιακή εταιρία».

Άνθρωποι και Cobots
Υποστηρίζετε το motto People first-robots next – ποια είναι η φιλοσοφία σας; «Πιστεύω  στις ατομικές δεξιότητες και την αλληλεπίδρασή τους στο πλαίσιο της ομάδας. Η ρομποτική αυτοματοποίηση δεν μπορεί ακόμα να επιτευχθεί αποκλειστικά από τα drones, τα AMR’s και τα service robots. Παντού χρειάζεται ανθρώπινη εποπτεία κι αυτό απαιτεί νέες δεξιότητες εκ μέρους των χρηστών, με συνεχή επιμόρφωση. Εδώ, η νέα γενιά automation engineers θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

«Όπως, βεβαίως, και τα Cobots (Collaborative robots), που συνεργάζονται με εμάς, ως βοηθοί σε μια εργασία ή διαδικασία, επόπτες ή οδηγοί, και μπορούν να απαλλάξουν τους εργαζόμενους από κουραστικές και βαριές εργασίες, αναβαθμίζοντας τα καθήκοντα τους, διαθέτοντας ως κύρια χαρακτηριστικά ταχύτητα, αξιοπιστία, παράδοση και οικονομία πόρων. Σε λίγες ημέρες, θα ανακοινώσουμε στρατηγική συνεργασία με κορυφαίο παγκοσμίως οίκο στο πλαίσιο του Cobotics. Η εμπιστοσύνη παγκόσμιων κατασκευαστών σε μια ελληνική startup, αποτελεί σημαντική αναγνώριση της προσπάθειας μας».

Αναγνώριση και στόχοι
Πρόσφατα, ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη της Gerobo International στο Elevate Greece. Για τον CEO της, αυτή η εξέλιξη «αποτελεί αναγνώριση, αφού αξιολογηθήκαμε για το σύνολο της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες στήριξης των startups – αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει. Ο συνδυασμός της ενίσχυσης των νεοφυών, το μέγιστο ενδιαφέρον των VCs, η συνεχής ανάπτυξη σχέσεων με το οικοσύστημα της Silicon Valley και η ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ συνθέτουν μια εικόνα εμπιστοσύνης προς και από το Elevate Greece. Μάλιστα, αυτή η ένταξη έχει και πρακτική αξία, καθώς ανακοινώθηκε ήδη το πρόγραμμα ‘Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και ρευστότητας νεοφυών/ καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που δραστηριοποιούνται σε τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης-RIS3) του Elevate Greece».

Όσο για την επόμενη ημέρα… «Στόχος μας είναι πρώτα η ελληνική και κυπριακή αγορά, σε Βιομηχανία, Logistics και HORECA. Είναι πολύ σημαντικό τα νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας να βρουν σταδιακά το επόμενο εξάμηνο τα «πατήματά» τους, αφού αξιολογηθούν από ένα ιδιαίτερο και πολύπειρο κοινό. Οι εν δυνάμει πελάτες μας έχουν σημαντική εμπειρία, πολύ αξιόλογα στελέχη και τεχνικές ομάδες με βαθιά γνώση της ήδη εγκατεστημένης τεχνολογίας. Για το 2023 θα μιλήσουμε με βεβαιότητα και καινοτομίες στον κλάδο της Ναυτιλίας».