Σε μια σειρά από αποφάσεις ορόσημο προχώρησε το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (COMPET), αναγνωρίζοντας τη σημαντική επίδραση της Ανοικτής Επιστήμης στον τρόπο διεξαγωγής και οργάνωσης της επιστημονικής έρευνας.

Συγκεκριμένα το συμβούλιο αποφάσισε να παράσχει ανοικτή πρόσβαση στις επιστημονικές δημοσιεύσεις που απορρέουν από δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα έως το 2020. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να αρθούν όλα τα τωρινά εμπόδια (οικονομικά, νομικά, κ.λπ.), ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τους λοιπούς φορείς να αναλάβουν καταλυτικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία μετάβασης.

Το COMPET αναγνώρισε, επίσης, τη σημασία επαναχρήσεως των επιστημονικών δεδομένων, με την ανοικτή Πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα να αποτελεί πλέον τον κανόνα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 –  δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα εξαίρεσης στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό, μεταξύ άλλων, για λόγους  προστασίας προσωπικών δεδομένων ή ασφάλειας. Η βασική αρχή για τη βέλτιστη επανάχρηση των δεδομένων είναι “as open as possible, as closed as necessary”.