Τα μηνύματα που έρχονται από τα διάφορα μέτωπα προόδου της τεχνολογίας δείχνουν ότι τα μεγάλα θέματα συγκλίνουν και αλληλοεξαρτώνται. Συγχρόνως όμως ανοίγουν νέα μέτωπα προβληματισμού και προτεινόμενων εναλλακτικών λύσεων.

Ασφάλεια, ψηφιακός μετασχηματισμός και μεταφορά δεδομένων στο cloud είναι τρία μεγάλα θέματα, που αν και μοιάζουν να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, αυτό τον καιρό συγκλίνουν και δείχνουν το ένα να εξαρτάται από το άλλο, το ένα να γίνεται προϋπόθεση και συμπλήρωμα για την υλοποίηση του άλλου.

Μια άποψη που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία είναι αυτή που υποστηρίζει ότι για να περάσεις στο digital πρέπει να είσαι στο cloud και αντίστροφα. Και φυσικά αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου στο θέμα της ασφάλειας και της διαχείρισης των δεδομένων που είναι στο cloud. Αν στο παραπάνω βάλουμε και το κερασάκι του GDPR και της ανάγκης συμμόρφωσης στους κανόνες του, έχουμε μια αλυσίδα που όπως πολύ σοφά είπε ένας από τους καλεσμένους του τεύχους αυτού, είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.

Σε αυτό το πεδίο εξελίξεων το Microsoft Azure και το οικοσύστημα που το υποστηρίζει είναι ένα σημαντικό παράδειγμα ολοκληρωμένης λύσης, που έχει αναπτύξει ξεχωριστή δυναμική και αξίζει της προσοχής μας. Αναζητούμε λοιπόν τα στοιχεία που βοηθούν στη σύγκλιση υπηρεσιών και τεχνολογιών και τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι το σύστημα αυτό αποδίδει.

Και στο σημείο αυτό μπαίνει ο προβληματισμός, ποιος είναι ο αρμόδιος μέσα σε μια επιχείρηση για το καθένα από τα παραπάνω και ποιες πρέπει να είναι οι διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ των τριών αυτών παραμέτρων για να λειτουργήσει τελικά το σύστημα. Μήπως οι διεργασίες αυτές δημιουργούν νέες ισορροπίες μεταξύ των διοικητικών στελεχών μιας εταιρείας αλλά και την ανάγκη για αναδιοργάνωση αρμοδιοτήτων, ακόμη και θέσπιση ειδικών θέσεων διαχείρισης και οργάνωσης του ψηφιακού μοντέλου της επιχείρησης; Φαίνεται πως η πορεία του επιχειρηματικού κόσμου προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έχει να μας επιδείξει ακόμη πολλά νέα μονοπάτια και επιλογές που ίσως δεν είχαμε προγραμματίσει. Άλλωστε η επικαιρότητα είναι γεμάτη από παραδείγματα που δείχνουν πόσο επιβεβλημένη είναι η ανάγκη για ενέργειες που να εξασφαλίζουν τα δεδομένα μας, αλλά και να μας κάνουν να είμαστε υποψιασμένοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τόσο στις επιχειρηματικές μας αποφάσεις όσο και στις προσωπικές μας περιηγήσεις στον ψηφιακό κόσμο.