Η πρόοδος στο χώρο των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει να τρέχει περισσότερο από ποτέ γι’ αυτό και στο netweek αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια στήλη στις εξελίξεις στο ΑΙ που μας έκαναν εντύπωση και συμβαίνουν ανάμεσα στα τεύχη του.

Το Reddit και ο θησαυρός του ΑΙ
Λίγο πριν το Reddit προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια -περίπου 5 δις δολάρια- από την χρηματιστηριακή αγορά, σκέφτηκε έναν ακόμα τρόπο να αυξήσει την αξία της μετοχής της, πείθοντας τους επενδυτές ότι υπάρχει αρκετή κρυμμένη και ανεκμετάλλευτη αξία κάτω από την ταμπέλα του δημοφιλούς super-forum. Έτσι όπως δημοσίευσε και το Bloomberg, η εταιρεία λίγο πριν μπει στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο, έκλεισε συμφωνία αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων για παροχή των δεδομένων των forum της με άγνωστη στην αρχή εταιρεία. Εννοείται πως αυτά τα πράγματα δύσκολα μένουν κρυφά και σύντομα αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής της τεράστιας αυτής δεξαμενής δεδομένων δεν ήταν άλλος από την Google, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα την προνομιακή πρόσβαση στα data με τα οποία εκπαιδεύονται τα generative ΑΙ συστήματα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στη Microsoft. Οι αντιδράσεις ανάμεσα στους χρήστες ήταν κάθε άλλο παρά θετικές και κυμάνθηκαν ανάμεσα στο «η αρχή του τέλους του Reddit», «καλό ήταν όσο κράτησε» και «το κατέστρεψαν», αφού οι περισσότεροι όπως εξηγούσαν online ένιωθαν ότι στην προσπάθεια τους να αρμέξουν ακόμα λίγο το σχεδόν 20χρονο πια εγχείρημα οι ιδιοκτήτες πουλούν το περιεχόμενο που οι χρήστες δημιούργησαν τόσα χρόνια και προσέφεραν δωρεάν στην συλλογική δεξαμενή γνώσεων και απόψεων, αντί να προσπαθήσουν να βελτιώσουν το ίδιο το forum. Πρόκειται στην ουσία για την συνέχεια των αντιδράσεων που ξεκίνησαν πέρσι όταν διέρρευσε ότι το Reddit σκεφτόταν να αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες του, οπότε κάμποσοι απείχαν μαζικά, 7500 subforums του έκλεισαν προσωρινά και δέχθηκε ακόμα και απειλές από hackers ότι θα το ρίξουν. Τώρα πρέπει να πείσει τους πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες και εθελοντές moderators του ότι αξίζει τον κόπο να «δουλεύουν δωρεάν» για να πουλιέται η δουλειά τους στην αγορά του… ΑΙ, με αντάλλαγμα να έχουν κάπου να γράφουν. Για να δούμε…

Super LLM από την Αmazon
Ως περήφανοι γονείς, οι ερευνητές της Amazon δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι το δικό τους text to speech large language model παρουσιάζει μοναδικές «αναδυόμενες» ικανότητες. Με όνομα BASE TTS και πάνω από 980 εκατομμύρια παραμέτρους είναι η απόδειξη της στρατηγικής της Amazon που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «αργήσαμε αλλά θα μπούμε δυναμικά στο παιχνίδι». Έτσι παρουσιάζεται ως το καλύτερο (αν μεγαλύτερο ίσον καλύτερο) μοντέλο text to speech που υπάρχει σήμερα. Η είδηση όμως είναι στο «αναδυόμενες» με το οποίο οι ερευνητές το περιέγραψαν. Όπως εξήγησαν οι δημιουργοί του ένα μέσο large language model εκπαιδευμένο πάνω σε 10.000 ώρες audio data και με 400.000 παραμέτρους δείχνει κάποια σημάδια «βελτίωσης», αλλά έχει τους περιορισμούς του. Η προσπάθεια τους, λοιπόν, επικεντρώθηκε στο να το κάνουν να καταλαβαίνει τη γλώσσα σχεδόν «σαν άνθρωπος» και το concept τους ήταν πάνω από τις διπλάσιες παραμέτρους και δεκαπλάσια -πάνω από 100.000 ώρες- ηχητικά προφορικά δεδομένα από public domains για να εκπαιδευτεί. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως δήλωσαν εντυπωσιασμένοι, ότι για πρώτη φορά ένα LLM έδειχνε να μην “μπερδεύεται” από πολύπλοκα συντακτικά και λεξιλογικά δεδομένα, σύνθετες λέξεις, ή έκφραση συναισθημάτων, όπως τα περισσότερα αντίστοιχα μοντέλα. Αν και ακόμα σε πειραματικό στάδιο η προσπάθεια του BASE TTS δείχνει ότι τα μοντέλα αυτοβελτιώνονται αν αναπτυχθούν σε πραγματικά μεγάλα data και επιδεικνύουν σημάδια ότι μπορούν να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τη βάση για την δημιουργία ικανότατων conversational AI. Εξου και το συγκεκριμένο έχει εξαρχής σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να stream-άρεται και το audio του να μπορεί να αναμεταδίδεται με πιστότητα και σε low-bandwidth συνδέσεις.

Φαινόμενο NVIDIA: Το ΑΙ την απογείωσε
Αυτό δήλωσε το αφεντικό της επικρατέστερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο, Nvidia, Jensen Huang, σχολιάζοντας τις επιδόσεις ρεκόρ της εταιρείας του. Ο τεχνολογικός κολοσσός είδε τα έσοδα του να αυξάνονται κατά 265% στα 22 δισ. δολάρια το τρίμηνο έως τις 28 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο σύνολο του έτους ο κύκλος εργασιών υπερδιπλασιάστηκε στα 60,9 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο μάλιστα είναι για αύξηση 233% στα έσοδα. Τα μικτά κέρδη για τους τελευταίους τρεις μήνες του οικονομικού της έτους αυξήθηκαν κατά 338% στα 16,8 δισ. δολάρια. Τα ετήσια μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 188% στα 44,3 δισ. δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia έχει εκτοξευθεί κατά 225% τον τελευταίο χρόνο, καθιστώντας την μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στις ΗΠΑ. Η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε περισσότερο από 9% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Και όλα τα ρεκόρ αποδίδονται στις πωλήσεις των απαιτούμενων για την ανάπτυξη ΑΙ εφαρμογών μικροεπεξεργαστών, αφού όπως δήλωσε και ο CEO της, χάρη στην ανάπτυξη της generative AI και του περάσματος των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε mainstream αγορές «η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη». Ωστόσο, όπως δήλωσε η εταιρεία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις αλυσίδες εφοδιασμού της και αυστηρότερους περιορισμούς στο εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι μετριοπαθέστεροι οικονομικοί αναλυτές ακόμα προβλέπουν ότι σύντομα η Nvidia θα αντιμετωπίσει προκλήσεις καθώς η αύξηση των εσόδων πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί, ο ανταγωνισμός αναπόφευκτα θα προκύψει και η ευφορία για την ανάπτυξη της ΑΙ θα υποχωρήσει, καθώς θα έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια.