Με δεδομένη τη φρενήρη «επέλαση» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προοπτικές και οι επιπτώσεις της αποτελούν βασικό άξονα, διατρέχοντας φανερά ή αφανώς σχεδόν όλες τις ενότητες, του 9ου κατά σειρά Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Mε τίτλο «Η μεγάλη μετάβαση» φέτος συγκέντρωσε πάνω από 1000 ομιλητές από 70 και πλέον χώρες, στον «ομφαλό της Γης» κατά την αρχαιότητα και στη γειτονική Αράχωβα, αλλά κι ακόμα περισσότερους συνέδρους. Το NetFax παρακολούθησε αρκετές από τις «ζωντανές» αναμεταδόσεις και θα σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πιο ενδιαφέρουσες με τεχνολογικό «πρόσημο», ξεκινώντας από τη χθεσινή ενότητα με τίτλο «Future-Fit: Strategies for Building Businesses Resilient to AI», η οποία είχε ως στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας στρατηγικής ικανής να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, στην εποχή του ΑΙ. Συμμετείχαν οι François Candelon, Managing Dir. και Sr Partner, BCG Henderson Institute Global Director, BCG Γαλλίας, Μάρκος Βερέμης, Partner, Big Pi Ventures, Χαριέττα Ελευθεροχωριανού, Vice President, Innovation and AI Strategy, IQVIA και Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής & CEO, ομίλου PeopleCert, με συντονιστή τον Μιχάλη Ιακωβίδη, καθηγητή του London Business School.

Δύσκολος στόχος
Ο κ Candelon τόνισε ευθύς εξαρχής πως η διαμόρφωση στέρεης στρατηγικής είναι πολύ δύσκολος στόχος, καθώς τα «σύνορα» στο πεδίο εφαρμογών του ΑΙ μετακινούνται συνεχώς και ‘βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο’. Δεν αμφισβήτησε τον τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, ούτε στη διαθέσιμη «δεξαμενή» ταλέντων, αλλά τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης νέων διαδικασιών στην παραγωγή, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε. Από την πλευρά του, ο κ. Νικολαΐδης εστίασε στον τεράστιο αντίκτυπο που έχει το GenAI στον χώρο της εκπαίδευσης (ο διεθνής όμιλός του, ένας από τους πρώτους unicorns στην Ελλάδα, ασχολείται με τις πιστοποιήσεις γνώσεων) και αποκάλυψε ότι ήδη αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο να γίνου μέσα στην προσεχή 10ετία η «Amazon της εκπαίδευσης».

Μεταφέροντας τις εμπειρίας της από τον χώρο της Υγείας, η κ. Ελευθεροχωριανού χαρακτήρισε την είσοδο του ΑΙ ως «game changer», επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη υιοθετηθεί σ’ όλο το μήκος και το πλάτος του κλάδου, παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές όπως η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και μάλιστα σε μικρό χρόνο, ενώ επεσήμανε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πολύτιμο βοηθό των ιατρών, αυξάνοντας σημαντικά των ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Τέλος, ο κ. Βερέμης εστίασε κυρίως στο ηθικό σκέλος του ΑΙ, που «δοκιμάζεται καθημερινά», ως ‘συγ-κυβερνήτης’ (CoPilot) του ανθρώπου-χρήστη, σε προσωπικό ή σε εθνικό επίπεδο, εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία του για την ελληνική συνεισφορά στην ανάπτυξη του χώρου, καθώς έχουμε συγκριτικά με άλλες χώρες περισσότερους πτυχιούχους STEM.