Ενεργό ρόλο στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους διαδραματίζει πλέον το ελληνικό δημόσιο, με την υλοποίηση σειράς έργων με αιχμή το ΑΙ. Ένα από τα πλέον «πολυδιαφημιζόμενα» έργα, το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, είναι «Ψηφιακός Βοηθός» -«mAigov» Τεχνητής Νοημοσύνης που εγκαινιάσθηκε στο gov.gr. Οι πολίτες μπορούν να συνομιλήσουν με τον «Ψηφιακό Βοηθό» τόσο από το κινητό τους τηλέφωνο, όσο και από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε ο «Ψηφιακός Βοηθός» να τους βοηθήσει να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό την υπηρεσία που ψάχνουν, ενώ στο τέλος της «συνομιλίας» έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την εφαρμογή.

Ανάδοχος του έργου είναι ο ΟΤΕ με υπεργολάβους την Accenture και τη Ubitech, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση, ενώ τεχνολογικός πάροχος είναι η Microsoft με την τεχνολογία Azure Open AI. Το πρώτο chatbot του ελληνικού Δημοσίου σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής που βασίζονται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικού νέφους και υλοποιήθηκε σύμφωνα με το Πρότυπο Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft (Microsoft Responsible AI Standard) διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαφάνεια, ισότητα και σεβασμό προς την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Έργο Τεχνητής Νοημοσύνης υλοποιεί για λογαριασμό του υπ. Εσωτερικών η Deloitte, με την αξία της σχετικής σύμβασης που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο να ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο φέρει τον τίτλο «Ανάπτυξη και λειτουργία εργαλείου για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης Δημοσίου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης (Creation of an AI-based strategic workforce planning tool)». Ο ανάδοχος, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού οικοσυστήματος θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για τον στρατηγικό προγραμματισμό στελέχωσης του Δημοσίου Τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων μέσω ενός σύγχρονου και ευέλικτου εργαλείου, με ενσωμάτωση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, με τη δυνατότητα ανάλυσης και παράλληλης σύγκρισης σε περίπτωση που εξετάζονται πολλαπλά σενάρια ταυτόχρονα, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την αποδοτική στελέχωση του Δημοσίου Τομέα.

Μια ελληνική startup, η Moveo.AI, κατέγραψε την παρουσία της και στο Δημόσιο, πλην του ιδιωτικού τομέα, υλοποιώντας (ως υπεργολάβος στο ανάδοχο σχήμα Vodafone – Q&R) το κομμάτι για τους εικονικούς βοηθούς όλων των Προξενικών Αρχών (120 σε 85 χώρες), στο πλαίσιο του έργου «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών» του υπουργείου Εξωτερικών.
Να σημειωθεί πως πριν την εκπνοή του 2023 ακόμα ένα έργο που περιέχει Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο «Ψηφιοποίηση του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών», έργο αξίας 20 εκατ., με ανάδοχο την ένωση εταιρειών «Cosmote – Q&R». Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία Επιχειρησιακού Εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης Εννοιολογικής Αναζήτησης το οποίο, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και τον συσχετισμό των σχετικών εγγράφων του αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εξωτερικών, θα διασφαλίζει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, στο συντομότερο χρονικό διάστημα σε όποιο βάθος χρόνου απαιτεί η αναζήτηση, με υποστήριξη εννοιολογικών αναζητήσεων βασισμένων σε σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτό το project θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ (Artificial Intelligence) της ΙΒΜ.

Ο αντίκτυπος σε νούμερα
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το 2019 η Accenture Greece από κοινού με τη Microsoft στην Ελλάδα και επιδόθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζεται ότι μπορεί να συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας. Η δε έρευνα με τίτλο «Η Επίδραση του Gen AI στην ελληνική οικονομία», η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ από το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), προέβλεψε έναν σωρευτικό αντίκτυπο που υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030 (δηλαδή 10,7 δισ. ευρώ), που υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8% (19,2 δισ. ευρώ), στο πιο αισιόδοξο σενάριο.