Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις για επίκαιρα θέματα με επίκεντρο τον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, δικτύωση και μπόλικες… δόσεις ψυχαγωγίας μέσα από ποικίλες δραστηριότητες «κύλησε» το περασμένο διήμερο στο Costa Navarino, το οποίο υποδέχτηκε το 1ο Digital Banking & Insurance Summit@Costa Navarino, την μοναδική για την Ελλάδα Β2Β πρωτοβουλία από την Boussias Events. Στο εναρκτήριο πάνελ συζήτησης με συντονιστή τον Βασίλη Αγγελόπουλο, διευθύνοντα εταίρο Get Involved | Senior Sustainability Analyst της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο επίκεντρο το ESG, ως καταλύτης στην οικονομική σφαίρα. Κατά την τοποθέτησή της η Διευθύντρια Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννα Σαπουντζή, χαρακτήρισε το πλαίσιο που διέπει το ESG πολύπλοκο, δημιουργώντας ένα δύσκολο νέο περιβάλλον στις εταιρείες γεμάτο προκλήσεις. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καζάζογλου–Σκούρας, Group ESG Coordinator, Alpha Bank Alpha Services & Holdings εντόπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση στην έλλειψη δεδομένων και στη δυσκολία διαχείρισης του κινδύνου και της κατάρτισης στόχων από την πλευρά του πελάτη, όταν αναζητά εργαλεία χρηματοδότησης για να επενδύσει στη βιωσιμότητα. Η Ισαβέλλα Βήτου, Chief Strategy & Integration Officer, Allianz European Reliance αναφέρθηκε στην ανάγκη να διοχετεύσουμε τα κεφάλαιά μας σε πιο βιώσιμες επενδύσεις, κάτι που απαιτεί έναν «τεράστιο μετασχηματισμό», συμπληρώνοντας πως διαθέτουμε «λίγη γνώση στα θέματα βιωσιμότητας».

Το απόγευμα τη «σκυτάλη» έλαβε η Χαρούλα Απαλαγάκη, Acting General Manager- Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία στην ομιλία της, περιέγραψε τα βήματα που απαιτούνται για τη μετάβαση από την νομοθετική και κανονιστική ρύθμιση στην υλοποίηση στρατηγικών ESG.

Θα απαιτηθούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος
«Η Ευρώπη θα χρειαστεί ετησίως πρόσθετες επενδύσεις ύψους 500 δισ ευρώ, ειδικά για τους ενεργειακούς στόχους μέχρι το 2030 και θα απαιτηθεί μια σημαντική μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και ένα ισχυρό πλαίσιο για τα βιώσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα οδηγήσουν επενδυτές και επιχειρήσεις σε αειφόρες πολιτικές», σημείωσε.

«Για την πράσινη μετάβαση οι πόροι του δημόσιου τομέα δεν επαρκούν για το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν» διευκρίνισε η κυρία Απαλαγάκη. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας η Άννα Χαλικιά, Director, Account Management – Large Accounts Nexi Greece, ανέλυσε το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τις άμεσες πληρωμές και για την επίδραση που θα έχει στα τραπεζικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μολονότι το 60% των τραπεζών στην Ευρώπη υποστηρίζουν τις άμεσες πληρωμές, από το σύνολο των συναλλαγών ετησίως επί ευρωπαϊκού εδάφους, μόλις το 17% αφορούν στα instant payments. Όπως είπε η κ. Χαλικιά, με το νέο πλαίσιο οι τράπεζες θα πρέπει να επαναξιολογήσουν το συνολικό μοντέλο λειτουργίας τους καθώς αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα οι άμεσες πληρωμές και ο όγκος των συναλλαγών.

Στο κλείσιμο της δεύτερης και τελευταίας ημέρας ο Δρ. Νικόλαος Κουρογένης, Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ανέλυσαν τις προκλήσεις και τις τάσεις στο σύγχρονο financial management καθώς και τη συμβολή και επιρροή των cybersecure συστημάτων και του ΑΙ στην αναβάθμιση των υποδομών και της βελτιωμένης λειτουργίας τραπεζών και ασφαλιστικών. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρογένης, με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης περνάμε πλέον σε ένα άλλο μοντέλο το οποίο έχει πάρα πολλές απαιτήσεις, όπως «απαιτήσεις για πολλά και ‘’καθαρισμένα’’ δεδομένα, ενώ ο κ. Ξενάκης παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία που καταδεικνύουν τα κενά που υπάρχουν στο κλάδο cybersecurity -αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3,9 εκατ. ανοιχτές θέσεις κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε η Αγγελική Κορρέ, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Netweek.

Στο 1ο Digital Banking & Insurance Sum­mit@Costa Navarino συναντήθηκαν οι C-level officers & top Executives επικεφαλής της στρατηγικής και ψηφιακής μετάβασης του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου με τους πρωτοπόρους παρόχους IT λύσεων και καινοτόμων υπηρεσιών και τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες. To διήμερο «μενού» είχε, επίσης, networking καθώς και μοναδικές -περισσότερο «lifestyle»- εμπειρίες, όπως γκολφ, wine masterclass και δοκιμή ελαιόλαδων.