Είναι παραπάνω από εμφανής η μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζει ο τομέας των φορητών λύσεων, παγκοσμίως. Με τη χρήση ενός tablet ή ενός smartphone, που συνδέεται ασύρματα στις υποδομές της εταιρείας, οι εργαζόμενοι μπορούν να εκτελέσουν εργασίες, μέχρι πρότινος εφικτές μόνο ενσύρματα, από τον εταιρικό υπολογιστή, στο γραφείο τους.

Καταρχάς, η καινοτομία του mobility αυξάνει την παραγωγικότητα, την ταχύτητα και την ευελιξία της εταιρείας. Από την άλλη, όμως, τίθενται ζητήματα όπως η ασφάλεια, καθώς και η ορθή χρήση των συσκευών αυτών. Οι συνέπειες, καθώς δεν είναι εμφανείς από την αρχή, χρήζουν προσεκτικής εξέτασης από τον CIO της εταιρείας.

Η τεχνολογία έχει προσφέρει τη δυνατότητα στις φορητές συσκευές -όπως τα tablets, τα rugged τερματικά και τα smartphones- να έχουν πλήρη υπολογιστική ισχύ και συνδεσιμότητα, κάτι που στο παρελθόν ήταν εφικτό μόνο σε υπολογιστές desktop. Λειτουργούν σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από διαφορετικούς χρήστες και να «τρέξουν» διαφορετικές εφαρμογές. Ταυτόχρονα, όμως, είναι συχνά «ανοιχτές» και με δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες για την ασφάλεια του εταιρικού δικτύου.

Η φιλοσοφία του BYOD (Bring Your Own Device), που επιτρέπει στους εργαζόμενους να συνδέονται με τη δική τους συσκευή, σίγουρα θα ενισχύσει την κρισιμότητα του παράγοντα αυτού. Επομένως, προτεραιότητα για τους CIOs είναι μια αξιόπιστη λύση για mobile device management, που θα μπορεί να εξασφαλίσει αποδοτικότητα και λειτουργικότητα στις φορητές συσκευές χωρίς καθυστερήσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συμβατότητα με την εταιρική πολιτική και την ασφάλεια δικτύου και εξασφαλίζοντας ότι όλες οι συσκευές έχουν το σωστό configuration και ότι «τρέχουν» τις σωστές εκδόσεις software.
 
Επιπλέον, όλα πρέπει να γίνονται αυτόματα, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να επιστρέψει στα κεντρικά, και σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς καν ο χρήστης να ενημερώνεται για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται remotely. Οι λύσεις Mobile Device Management απευθύνονται σε κάθε εταιρεία που επιθυμεί να διαχειριστεί με ένα και μόνο σύστημα τις συσκευές της, δομημένα, αυτόματα και αποτελεσματικά. Οι λύσεις που διατίθενται απευθύνονται από μικρές επιχειρήσεις μέχρι μεγάλους ομίλους, με εκατοντάδες ή και χιλιάδες συσκευές.

Αυτό που έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία είναι ότι οι πελάτες μας, εταιρείες που ξεκίνησαν να διαχειρίζονται remotely τις rugged συσκευές τους, γρήγορα αντιλήφθηκαν την ισχύ των εργαλείων αυτών και επέκτειναν τη λύση αυτή σε όλες τις συσκευές, όπως smartphones και tablets, με αποτέλεσμα τη διαχείριση όλων των συσκευών της εταιρείας από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, με ένα και μόνο σύστημα. Οι λύσεις Mobile Device Management εξασφαλίζουν ότι κάθε συσκευή στο πεδίο, έχει το σωστό configuration, το σωστό software και εναρμονίζεται με την εταιρική πολιτική ασφάλειας δικτύου.

Το σύστημα, επίσης, διαθέτει ειδοποιήσεις ανάλογα με το τι θα ζητηθεί, από απλές, όπως μια μπαταρία που έχει αποφορτιστεί, έως την ανίχνευση μιας συσκευής σε μη προβλεπόμενη τοποθεσία. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, η συσκευή μπορεί να κλείσει ή να διαγραφούν όλα τα δεδομένα της remotely. Τέλος, η Διεύθυνση Πληροφορικής μπορεί να χειρίζεται απόλυτα τη συσκευή remotely, να πραγματοποιεί αλλαγές, προσθήκες και ότι άλλο κρίνεται απαραίτητο, σε πραγματικό χρόνο.