Ένας από τους πρωτεργάτες της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία, μιλά στο netweek για την πορεία του κλάδου την τελευταία 20ετία και τις προοπτικές του, την επόμενη.

Ένας από τους πρωτεργάτες της Πληροφορικής στην Ελλάδα, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία, μιλά στο netweek για την πορεία του κλάδου την τελευταία 20ετία και τις προοπτικές του, την επόμενη.

Πριν από 20 χρόνια, τέτοια εποχή, ολοκληρώναμε το merge της Δέλτα Πληροφορική με την Singular. Ήταν πολύ σημαδιακή εποχή, καθώς το 2000 «έσκασε» η φούσκα των .coms, στην Αμερική, ακολουθώντας τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όπου βούλιαξαν όλες οι εταιρείες που είχαν σχέση με την τεχνολογία. Η καλύτερη εποχή να αγοράσεις μετοχές της Apple – 1 $ η μία, έναντι 214 $ σήμερα!

Η Πληροφορική είναι σήμερα εντελώς διαφορετική – ο κόσμος έχει εξοικειωθεί πάρα πολύ… Η ζωή μας έχει αλλάξει. πχ. με τον κορωνοϊό, βλέπουμε κάθε μέρα εικόνες από νοσοκομεία, όπου όλα έχουν σχέση με Πληροφορική!
Τα μηχανήματα μας σώζουν κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε – έχει γίνει συγκλονιστική πρόοδος! Η τεχνολογία είναι πλέον προσιτή σε όλους, ακόμα και το φτωχότερο σπίτι μπορεί να απολαύσει τα αγαθά της σύγχρονης κοινωνίας, χάρη στην παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο…

Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε ένα consolidation στην Ελλάδα, νομίζω υγιέστατο – έγινε ένα ξεκαθάρισμα, έφυγαν πολλές εταιρείες Πληροφορικής που δεν έπρεπε να υπάρχουν – Οι ελάχιστες που έμειναν, πλέον, είναι υγιείς – η εξυγίανση ενός κλάδου είναι για το καλό του τόπου!

Apple Car;
Δεν θα εκπλαγώ αν δω την Apple να βγάζει αυτοκίνητο – η επόμενη μάχη του λογισμικού είναι εκεί! Το ίδιο και οι τράπεζες, θα γίνουν τεχνολογικές εταιρείες – δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά.

Για μένα μεγάλο milestone από τεχνολογικής άποψης, ήταν το smartphone – το iPhone, που βγήκε το 2007, άλλαξε πολλά, ενώ πολλά έφεραν κι οι γενιές της κινητής 3G, 4G και τώρα 5G. Όμως, κατ’ εμέ, η πιο σημαντική απ’ όλες τις αλλαγές, είναι το Cloud!
Πού πάμε, κανείς δεν ξέρει! Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της σκακιέρας, εφαρμόζοντας τον νόμο του Moore. Στο πρώτο μισό, τα πράγματα ήταν βατά, όμως βρισκόμαστε πλέον στο 34ο – 35ο νταμάκι από τα 64 – η πρόοδος είναι εκθετική κι είναι πολύ δύσκολο να μαντέψεις τις εξελίξεις. Είμαι βέβαιος ότι η ζωή μας θα αλλάξει σημαντικά, προς το καλύτερο… NW

Ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία, φοίτησε στο Παγκύπριο και σπούδασε Πολ. Μηχανικός στο ΕΜΠ. Το 1967 προσελήφθη στο Γραφείο Δοξιάδη ως στέλεχος φθάνοντας Γεν. Διευθυντής της Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, που ίδρυσαν μαζί με την Alpha Bank (1984) τη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, όπου διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος ως την εξαγορά της από τη First Data, το 2004. Από 2005 ως 2006 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Unisystems και από 2007 ως 2009 Πρόεδρος της SingularLogic Integrator. Από 1/2/2010 ως 4/11/2011 ήταν επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Από τον Ιούλιο του 2012 αρθρογραφεί κάθε εβδομάδα στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Έχει εκδώσει το βιβλίο «20 Μήνες Όμηρος» σχετικά με την κράτησή του (1956 – 1959) στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο, στη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα, ενώ ετοιμάζεται το βιβλίο του «40 νύχτες εκλογών» με αντικείμενο ισάριθμες εκλογές σε Ελλάδα & Κύπρο (1981 – 2009), όπου οργάνωσε τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων.