Η ΤΝ αποτελεί τον κοινό παρονομαστή δεκάδων παρουσιάσεων στο 11ο Οικονομικό Forum των Δελφών, που ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, με την παρουσία χιλιάδων συμμετεχόντων. Τον τόνο έδωσε ήδη από την πρώτη ημέρα το πάνελ με τίτλο ‘Social Contract & Digital Democracy’, όπου η ΤΝ χαρακτηρίστηκε ‘καταλύτης τεκτονικών αλλαγών για τη δημοκρατία, την εργασία και την κοινωνική συνοχή’. Το πάνελ που συντόνισε ο Νίκος Ερηνάκης, Επίκ. Καθηγητής Φιλοσοφίας, Παν. Κρήτης, ανέδειξε τις βαθιές μεταβολές που ήδη συντελούνται σε θεσμούς, παραγωγή και καθημερινότητα, με αιχμή τις αρχές της ισότητας, της ατομικής αυτονομίας και της ψηφιακής κυριαρχίας. ‘Η ΤΝ αποτελεί τον νέο «ηλεκτρισμό», αλλάζοντας πολλά στις ζωές μας. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές’ τόνισε ο Ευάγγελος Κάνουλας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Για να συμπληρώσει η Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων & Δημόσιας Πολιτικής για την Google σε Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, ότι είναι κρίσιμο η ΤΝ να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Στην αλλαγή των ισορροπιών στο κοινωνικό συμβόλαιο και την ηθική με την έλευση της ΤΝ στάθηκε ο Χαράλαμπος Τσέκερης, αναπλ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, με σταδιακή κατάρρευση της αίσθησης της πραγματικότητας και αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης.
Τέλος, η Ευγενία Σιαπέρα, Καθηγήτρια, (co)Director UCD Centre for Digital Policy, στο University College του Δουβλίνου, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την ψηφιακή δημοκρατία, όπου όλοι θα συμμετέχουν ισότιμα.
Εγγραμματισμός και AI
Τη σχέση χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού, ειδικά στις μικρές ηλικίες, και επιτάχυνσης της οικονομικής παιδείας που μπορούν να φέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ΤΝ ανέδειξε άλλο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ντ. Σιωμόπουλο. Στη διάρκειά του, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, υποστήριξε ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός είναι πλέον υποχρεωτικός, καθώς η τεχνολογία έχει διευρύνει την πρόσβαση σε επενδύσεις, οπότε η γνώση προσφέρει νέες δυνατότητες, προστασία από κινδύνους και οργάνωση της πληροφορίας, καθώς πλέον αναπτύσσονται Avatars ανθρώπινης μορφής που μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες. Για την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Bασιλική Λαζαράκου, η χρηματοοικονομική παιδεία αποτελεί θεμέλιο ανθεκτικών και διαφανών αγορών και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες.
