Ενεργοποιημένα από την ανάγκη για καλύτερο customer experience και ενισχυμένα από την δύναμη του ΑΙ, τα chatbots αναλαμβάνουν όλο και πιο μεγάλους και ζωτικούς ρόλους στα όλο και πιο ψηφιαaκά επιχειρηματικά μοντέλα.

Σε …Disney αναλογία τα chatbots είναι η Σταχτοπούτα του CX tech. Καταδικασμένη σε ρόλο φτηνού αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων «δουλικού», μάζευε μόνιμα τα αποκαΐδια ενός customer journey που πήγε λάθος και τα «παράπονα» και τις απαιτήσεις του κοινού, ακούγοντας και από πάνω ότι δεν τα καταφέρνει πραγματικά καλά σε τίποτα. Ξαφνικά αυτό άρχισε να αλλάζει και τα chatbots από τα άβολα και ψιλο-ανίκανα έως εκνευριστικά popup, απέκτησαν μεγάλο σουξέ. Πόσο μεγάλο;

Κατά την Global Market Insights, η συνολική αγορά των chatbots παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2025, με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης το 24%. Σύμφωνα με την Gartner, το 47% των οργανισμών θα χρησιμοποιήσουν chatbots στην εξυπηρέτηση πελατών μέσα στα δύο με τρία χρόνια και το 40% θα τα αναβαθμίσουν σε virtual assistants, ενώ πάνω από το 50% της ετήσιας δαπάνης ανάπτυξης τεχνολογιών εξυπηρέτησης πελατών των οργανισμών θα περάσει από τα apps στα chatbots. Το 2016 η Forrester υπολόγιζε ότι μόλις το 5% των επιχειρήσεων είχαν πλήρως ενεργοποιημένα chatbots και ένα 27% θα πειραματιζόταν στα επόμενα δύο χρόνια. Το CNBC υπολογίζει τώρα ότι ως το 2024 το 75 με 90% των ερευνών πελατών για προϊόντα και υπηρεσίες θα περάσουν ως το τέλος του 2025 από κάποιο chatbot σε κάποιο στάδιο της πορείας τους. Και η Juniper Research σήμερα προβλέπει ότι οι πωλήσεις σε e-commerce κανάλια που θα ανοίγουν ή κλείνουν σε chatbots θα φτάσουν στα 112 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2023. Τι συνέβη;
Αφενός από τα lockdown και μετά το κοινό έμαθε να κάνει τη δουλειά του κυριολεκτικά με κάθε τρόπο και οι ευαισθησίες περί «ανθρώπινης επαφής» εξατμίστηκαν με ταχύτητα φτηνού αντισηπτικού. Αφετέρου τα chatbots φόρεσαν το κρυστάλλινο γοβάκι του ΑΙ και για πρώτη φορά στην ιστορία τους μπορούν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που η πραγματικά καλή ιδέα πίσω τους είχε κάνει.

Ήδη από την γέννηση της η ιδέα μιας μηχανής που συνομιλεί με έναν άνθρωπο σαν να είναι και αυτή άνθρωπος έμοιαζε πολύ καλή για να γίνει πραγματικότητα. Ο πήχης ήταν πάρα πολύ ψηλά για τα chatbots, κυρίως γιατί η τεχνολογία που έπρεπε να τα φέρει στη ζωή τα καταδίκαζε σε ρόλο Φρανγκεστάιν αντί incognito πριγκίπισσας. Σκεφτείτε το επίπεδο της υπάρχουσας υπολογιστικής ισχύος όταν το μακρινό 1950 ο Alan Turing δημοσίευσε το θρυλικό «Computing Machinery and Intelligence» (1950), στο οποίο έθεσε κριτήριο για την απόδειξη τεχνητής νοημοσύνης την ικανότητα ενός συστήματος να συνομιλεί με έναν άνθρωπο, χωρίς αυτός να μπορεί να διακρίνει αν επικοινωνεί με άνθρωπο ή μηχανή. Ή το ανάλογο επίπεδο όταν ο καθηγητής Joseph Weizenbaum στο Artificial Intelligence Laboratory του MIT, έφτιαξε το πρώτο chatbot «Eliza», το 1966 -όταν ακόμα τα έλεγαν “chatterbots”- το οποίο φιλοδοξούσε απαντώντας σε ρωτήσεις να σου κάνει μέχρι και ψυχοθεραπεία. Το κοινό ανταποκρίθηκε θετικά στην ιδέα, αλλά η τεχνολογία τα εποχής αρνητικά, οπότε και ξεχάστηκε μέχρι που ξαναεμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα στο ευρύ κοινό σε ένα επεισόδιο της σειράς Young Sheldon. Παρόλα αυτά η υπόσχεση του «ρομπότ ομιλίας» διατήρησε την γοητεία της μέχρι τις ημέρες μας.

Ο τέλειος υπάλληλος
Και πώς να μην διατηρηθεί αυτή η γοητεία; Ένα chatbot είναι ο τέλειος υπάλληλος. Είναι ακούραστο, δουλεύει 24/7/365 -ή μέχρι να πέσει το σύστημα- δεν αρρωσταίνει, δεν απεργεί, δεν ζητάει αύξηση, δεν εκνευρίζεται με τους πελάτες, δεν αντιμιλάει και -συνήθως- δεν αναπτύσσει πρωτοβουλίες που θα εκθέσουν την επιχείρηση. Και αν το κάνει έχει απλώς παρουσιάσει «τεχνική βλάβη». Μπορεί δε να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τόσους πελάτες που στην αναλογική εποχή θα απαιτούσαν μια λεγεώνα υπαλλήλων σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα call centers. Και να «ανοιγοκλείνει» σε δυναμική στιγμιαία ανάλογα με τις κατά τόπους ή χρόνους απαιτήσεις του οργανισμού. Ταυτόχρονα μπορεί να μαζεύει δεδομένα από την εμπειρία του κάθε πελάτη με την επιχείρηση και να τα χρησιμοποιεί για να παρέχει πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Παρόλα αυτά καμία από τις παραπάνω υποσχέσεις δεν μπορούν να «χρεωθούν» την πρόσφατη δημοφιλία των chatbots.

Αυτό που προφανώς μπορεί να την διεκδικήσει είναι το γεγονός ότι η εξέλιξη του ΑΙ και των Natural Language Processing μοντέλων για πρώτη φορά το κάνουν πραγματικά αποτελεσματικό και όχι λόγο που κάποιος απελπισμένος έσπασε κάποιο μόνιτορ προσπαθώντας να συνεννοηθεί.
Αντίθετα όλο και συχνότερα τελευταία, προσφέρει λόγο που κάποιος πελάτης αντιμετώπισε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς δεν χρειάστηκε να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία, μιας και η υποδομή πίσω από το chatbot τα διέθετε άμεσα.
Σε συνδυασμό μάλιστα με τις όλο και μεγαλύτερες δυνατότητες που τα big data και η ταχύτητα επεξεργασίας και ανάλυσης προσφέρουν, τα chatbots υπόσχονται πραγματικά προσωποποιημένη πληροφόρηση για ένα όλο και μεγαλύτερο φάσμα υπηρεσιών, βασισμένο ακόμα και σε sentiment analysis κάθε πελάτη και κάθε επικοινωνίας ξεχωριστά που με βάση τα αποθηκευμένα στοιχεία εξελίσσεται σε μια σχέση «αυστηρά προσωπική».

Η κρυφή δύναμη των Chatbots
Πέρα από το προφανές όμως η άνοδος των chatbots στην “to -do” λίστα των επιχειρήσεων έχει να κάνει με την αλλαγή του μοντέλου marketing όσο και του τρόπου ζωής. Τα τμήματα πωλήσεων στο κυνήγι της επιτυχίας κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να γεμίσουν τα σχετικά καινούργια ψηφιακά κανάλια, όπως τα email και τα sms με spam, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά και τελικά να γεννήσουν την ανάγκη για καινούργια. Τα chatbots αναπτύσσονται σε μια άλλη λογική, σαν μικροσκοπικά αλλά αμέτρητα πρακτικά κανάλια -οπότε θα «φρακάρουν» πολύ πιο δύσκολα- δίνοντας την ευκαιρία στο marketing να αποκτήσει την ψηφιακή ωριμότητα να μην κατακλύζει τα πάντα αδιακρίτως, προτιμώντας να δρα με την ευστοχία ελεύθερου σκοπευτή αντί για βομβαρδιστικό.

Η εποχή άλλαξε. Τη ίδια δεκαετία που βομβαρδίστηκαν τα email, το κοινό κινήθηκε μαζικά προς τα smartphones που άλλαξαν το real estate του διαθέσιμου για επικοινωνία ψηφιακού χώρου. Σε αυτό το περιβάλλον, τα chatbots έχουν μέσα στην «ταπεινότητα» τους μια ιδιότητα μοναδική. Δεν απαιτούν να «κατεβάσεις» και να σετάρεις τίποτα για να τα χρησιμοποιήσεις. Είναι ενσωματωμένα σε κάποιο website ή κάποιο ήδη υπάρχον app που έχεις. Με τις μελέτες να δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού κολλάει τελικά σε 5 με 8 app στην καθημερινή ψηφιακή του ζωή και τα υπόλοιπα να κείτονται κάπου στο τρίτο άντε δεύτερο screen του κινητού σε αχρηστία, αυτό τα κάνει ακαταμάχητα. Όταν τα χρειαστείς δεν τα ψάχνεις, δεν εγκαθιστάς, δεν ενημερώνεις: με ένα “pop” ξεπηδούν όταν και όπου τα χρειαστείς και σε βρίσκουν αυτά.
Και όλο και συχνότερα αυτό θα συμβαίνει σε νέα κανάλια αφού τα νέα chatbots ήδη ξεπηδούν για να σε εξυπηρετήσουν όπου περνάς τον χρόνο σου -οκ στα social media από το Messenger μέχρι το WhatsApp ή το Viber εκεί που συχνάζουν όλο και συχνότερα πάνω από 5 δισεκατομμύρια γήινοι- και σε βοηθούν προσφέροντας αγαθά και υπηρεσίες επιτόπου. Σύντομα την ώρα που θα κλείνεις ραντεβού θα σου προσφέρουν από υπηρεσία ταξί και προτεινόμενα μαγαζιά, μέχρι μετεωρολογικό δελτίο. Και μπορεί και ένα Mama- chatbot να σου θυμίζει να πάρεις ζακέτα γιατί είδε στο meteo ότι θα πέσει ψυχρούλα το βράδυ…

Αστείες ή τρομακτικές οι προβλεπόμενες τάσεις επιβεβαιώνονται από την ήδη υπάρχουσα πραγματικότητα. Μπορεί να φταίει η πανδημία μπορεί και ότι μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε μπροστά σε έξυπνες οθόνες και τώρα αποκτά αγοραστική δύναμη.
Αλλά εκεί που η προηγούμενη αμφέβαλε τόσο για τις ικανότητες των chatbot και επικαλούνταν την αξία της ανθρώπινης επαφής, η τελευταία γενιά δείχνει μάλλον το αντίθετο. Η Uber Eats είδε πολλές χιλιάδες χρήστες της να χρησιμοποιούν στην εφαρμογή της για delivery φαγητού την επιλογή «ο υπάλληλος της υπηρεσίας να χτυπήσει το κουδούνι να αφήσει το πληρωμένο γεύμα και να φύγει», για να μην έχουν καν την ελάχιστη αλληλεπίδραση μαζί του.

Ενώ αλυσίδες supermarket τοποθετούν smart screen ακριβώς δίπλα στους πάγκους με τυριά αλλαντικά κλπ γιατί ανακάλυψαν ότι οι πιο νέοι των πελατών συχνά προτιμούν να ψάξουν πληροφορίες και τιμές για ένα προϊόν στην οθόνη, αντί να ρωτήσουν τον υπάλληλο.
Σε αυτή την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου interface όταν απλά θέλεις να ολοκληρώσεις ένα task, τα chatbots προκύπτουν ιδανική λύση. Και η διασταύρωση τους με την τεχνολογία φωνητικής επικοινωνίας πίσω από την Siri, την Alexa και την υπόλοιπη παρέα των virtual assistants οδηγεί -ήδη για πολλούς- στον μονόδρομο των φωνητικών utility chatbots που θα αναλαμβάνουν υπάκουα όλες τις χαμαλοδουλειές.

Υπερβολές;
Η μέχρι τώρα παρατήρηση της αλληλεπίδρασης ανθρώπων με υπολογιστικά συστήματα δείχνει καθαρά πως ότι και αν λένε, για να εκφράσουν τους φόβους τους, οι χρήστες τελικά αναζητούν ένα πράγμα από τη μηχανή. Να συνδέσει το πρόβλημα μα την λύση με τον συντομότερο και απλούστερο τρόπο.

Σε αυτή την ευθεία παρεμβάλλεται μονίμως το πρόβλημα του interface. Από την αρχή πιστεύαμε ότι η μηχανή θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά, φτάνει να μπορούσαμε να της πούμε πια είναι η δουλειά. Ξεκινήσαμε να την αναλύουμε με μηχανικές εντολές, αλλά πολύ λίγοι άντεχαν να γράφουν σειρές κώδικα για να τυπώσουν κάτι που ένα φωτοτυπικό τύπωνε με ένα κουμπί. Φτιάξαμε ποντίκια και εικονίδια για να δείχνουμε τι θέλουμε σαν πρωτόγονοι ή ξένοι που προσπαθούν να συνεννοηθούν με νοήματα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά έτσι έγινε η μεγαλύτερη επανάσταση στο χώρο του ΙΤ μετά την εφεύρεση του προσωπικού υπολογιστή. Ένα interface υπολογιστή που δεν απαιτούσε διδακτορικό του ΜΙΤ για να χρησιμοποιήσεις.

Μετά φτιάξαμε οθόνες αφής για να ξεφορτωθούμε τα ποντίκια και τώρα πληκτρολογούμε αυτό που θέλουμε στη γλώσσα που γράφουμε και στους άλλους ανθρώπους γιατί το σύστημα εξελίχθηκε πέρα από το “Me Tarzan -You Print” του ποντικιού.
Στη φυσική μας γλώσσα. Γιαυτό και τα chatbots είναι το μέλλον. Για πρώτη φορά το σύστημα δείχνει να αρχίζει να καταλαβαίνει, αν και κάνει ακόμα πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις, συχνά απελπιστικά πολλές. Σαν παιδί. Το σημαντικό όμως είναι ότι -χάρη στο ΑΙ και το NLP δείχνει να μαθαίνει. Και ότι μάλλον σύντομα θα γλιτώσουμε και την πληκτρολόγηση και απλώς θα του μιλάμε.

Ταυτόχρονα περνάμε σταδιακά από τα informational chatbots στα utility bots. Μέρος της επιτυχίας του messaging app WeChat στην Κίνα, είναι ότι ενσωματώνει λειτουργίες utility chatbot και οι χρήστες του μπορούν να καλέσουν ταξί, να παραγγείλουν φαγητό, να κλείσουν ταξίδια ή διακοπές και να κάνουν βιντεοκλήση, χωρίς να βγουν από το app. Έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα σε βαθμό που όποια υπηρεσία ή κατάστημα δεν είναι διαθέσιμη μέσω αυτού, να θεωρείται πρωτόγονη. Ενώ όσοι πηγαινοέρχονται στην Κίνα συχνά παραπονιούνται πως χάνουν την ευκολία του όταν περνούν τα σύνορα της λες και ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

 

Τα chatbots γίνονται must
Σοφία Δεσύλλα, Customer Service and Operations Manager, Edenred
Η ύπαρξη των chatbots στις ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία δυο χρόνια έγινε must. Οι early adopters άνοιξαν τον δρόμο με πολλές υποσχέσεις αλλά στην πορεία η ασύγχρονη πληροφόρηση και η μη ύπαρξη εμπειρίας και στενής παρακολούθησης δημιούργησε στην αγορά bots για τα bots, με χαμηλές αξιολογήσεις και χωρίς αυτά τελικά να επιστρέφουν τη προστιθέμενη αξία που περιμέναμε. Το τελευταίο διάστημα έγινε προσπάθεια από πολλές εταιρείες να ξαναδούν την επένδυση και μπήκε όλη η ενέργεια σε νέα τροχιά δίδοντάς μας τους πρώτους της καρπούς.
Στην Edenred μπήκαμε στον χορό των bots συνειδητά, όχι πρώτοι, και έχοντας μελετήσει το feedback των πρώτων προσπαθειών ακόμα και μέσα από τους δικούς μας πελάτες.
Το βασικό εύρημα κατά την έρευνα μας ήταν ότι με την εισαγωγή του συγκεκριμένου καναλιού επικοινωνίας υπήρχε ασύγχρονη επικοινωνία του bot με τα υπόλοιπα CRM συστήματα των οργανισμών, κάνοντάς τα έτσι να μην αποτελούν το Single Source of Truth για το footprint του πελάτη και πλήττοντας το customer experience.
Η εξαγωγή δεδομένων για ασφαλή συμπεράσματα από τις επικοινωνίες του πελάτη έπαυε να είναι εύκολή, γρήγορη και με κοινές συνιστάμενες διαχείρισης και ο πελάτης ένιωθε ότι επικοινωνεί χωρίς να τον γνωρίζουν, χωρίς ιστορικότητα και χωρίς καμία προσωποποίηση.

Στη Edenred καταφέραμε να παρακάμψουμε το εμπόδιο αυτό με σύντηξη των επικοινωνιών σε ένα CRM ώστε ο πελάτης μας να αφήνει το δικό του footprint εκεί. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τις επικοινωνίες του σε έναν κοινό τόπο ανεξάρτητα από την πηγή (τηλέφωνο, mail, bot κτλ), τηρώντας την υπάρχουσα στρατηγική επαφών (routing strategy) και αυτό αποτυπώθηκε από πολύ νωρίς στις αρκετές καλές αξιολογήσεις των χρηστών μας στα stores.
Αυτή τη στιγμή το δικό μας bot, η Sophie, εξυπηρετεί και τους τρεις βασικούς stakeholders μας με τον κύριο όγκο ερωτημάτων να έρχεται από το segment του τελικού χρήστη.
Εξυπηρετεί πάνω από 26.000 διάλογους μηνιαίως, έχοντας σημαντική επίδραση στο μέσο και τις ώρες που τελικά επιλέγει να επικοινωνήσει ο χρήστης μαζί μας και έχει συμβάλλει στη μείωση των γραπτών επικοινωνιών κατά περίπου 20%.

Aν θα ήθελε κάποιος να πει κάτι για το μέλλον αυτό θα ήταν σίγουρα ότι : «Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς η εισαγωγή του AI software θα δώσει περαιτέρω δυνατότητες όμοιες με εκείνες της ανθρώπινης διεπαφής».
Game changer, στο μέλλον δεν θα είναι το ΑΙ. To ΑΙ είναι ήδη εδώ και κάνει ακριβώς αυτό που του λέμε να κάνει. Gamer changer θα είναι το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το εύρος χρήσης της τεχνολογίας AI και θα θέσει τα όρια.

Το νομικό πλαίσιο και η ανάπτυξη του self learning, που έχει κάνει μια δυνατή αρχή και ακόμα εξελίσσεται, θα μας δώσουν την πυξίδα για το μέλλον.
Αυτός που θα μπορέσει να διαχειριστεί με μαεστρία τις απεριόριστες δυνατότητες του ΑΙ και της ανθρώπινης ενσυναίσθησης, η οποία είναι αναντικατάστατη, αυτός θα είναι ο τελικός νικητής!
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εξελίξεις θα δώσουν περαιτέρω αξία στην ανθρώπινη επικοινωνία, θα αναδείξουν νέα skills και θα επιστρέψουν στον κάθε οργανισμό την επένδυση που έχει κάνει στον πυρήνα του. Τον άνθρωπο.

Ο «ψηφιακός βοηθός» του ΟΑΣΑ στις υπηρεσίες των επιβατών
Ίρις Αντωνοπούλου, Αναπλ. Διευθύνουσα Σύμβουλος, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, ΟΑΣΑ A.E.
Ο ΟΑΣΑ προχωρά με σταθερά βήματα στη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, δημιουργώντας τις συνθήκες για πιο έξυπνες μετακινήσεις στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον.
Εστιάζοντας στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και τα ευφυή συστήματα πληροφόρησης, ο ΟΑΣΑ ενέταξε με επιτυχία στο portfolio των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει, το chatbot (Ψηφιακό Βοηθό), για πιο άμεση και διαδραστική επικοινωνία με τους επιβάτες.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης αλλά και η επέκταση του δικτύου των αστικών μεταφορών, εντείνουν το επίπεδο των προκλήσεων για τους φορείς που σχεδιάζουν, εκτελούν και ελέγχουν τις αστικές επιβατικές μεταφορές, καθώς είναι πιο σύνθετη η διατήρηση της συνοχής και η διευκόλυνση της αποτελεσματικής μετακίνησης για εκατομμύρια επιβάτες.
Περισσότερη ευελιξία, πιο έξυπνες μετακινήσεις, λιγότερες καθυστερήσεις και εξατομικευμένη πληροφόρηση, είναι μερικές από τις παραμέτρους που καθορίζουν τις σημερινές απαιτήσεις των επιβατών.

Οι ψηφιακοί βοηθοί, αναδεικνύονται ως μια πολλά υποσχόμενη λύση, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες επικοινωνούν με τα συστήματα αστικών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΑΣΑ έθεσε σε λειτουργία, ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του (www.oasa.gr).
Ένα από τα κύρια οφέλη που προσδίδει η ανάπτυξη των chatbots στις αστικές συγκοινωνίες είναι η βελτίωση της επιβατικής εμπειρίας μέσω της δυνατότητας να παρέχουν άμεσες και ακριβείς πληροφορίες στους μετακινούμενους σχετικά με δρομολόγια, διαδρομές, εισιτήρια ή τροποποιήσεις δρομολογίων μέσω ενός φιλικού, προς το χρήστη, ψηφιακού βοηθού.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού μας, το επιβατικό κοινό αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες του ψηφιακού βοηθού, καθώς κατά το Ά εξάμηνο του 2023 εξυπηρετήθηκαν μέσω του chatbot 32.200 πελάτες με 139.200 μηνύματα.
Το νέο αυτό εργαλείο επικοινωνίας με τους επιβάτες βασίζεται σε αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης (machine learning) και επεξεργασίας γραπτής φυσικής γλώσσας (natural language processing).
Αξιοποιώντας αυτούς τους αλγόριθμους, οι «βοηθοί» μπορούν να αναλύουν τις αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες, να αναγνωρίζουν μοτίβα και να μαθαίνουν από τα σχόλια των χρηστών.
Αυτή η επαναληπτική διαδικασία εκμάθησης, τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοούν και να αντιμετωπίζουν ένα ευρύτερο φάσμα ερωτημάτων, αναβαθμίζοντας τη συνολική τους απόδοση.

Ως αποτέλεσμα, οι επιβάτες επωφελούνται από έναν συνεχώς βελτιούμενο εικονικό βοηθό που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες τους και να παρέχει πιο ακριβείς πληροφορίες.
Η ενσωμάτωση των chatbots στις αστικές συγκοινωνίες, μεταμορφώνει τον τρόπο που οι επιβάτες αλληλεπιδρούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, εξατομικευμένη βοήθεια, απλοποιημένες διαδικασίες, πολύγλωσση υποστήριξη και διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας (viber, web, δυνατότητα διασύνδεσης με live agents κλπ) τα chatbots βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία των επιβατών, κάνοντας τις αστικές συγκοινωνίες πιο αποτελεσματικές, προσβάσιμες και φιλικές στον χρήστη.
Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, αναμένουμε ότι τα chatbots θα γίνουν ακόμη πιο έξυπνα, πιο αποτελεσματικά και πιο απαραίτητα για τους μετακινούμενους στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου.