Με μια κοινή «κυβερνοασπίδα» πρόκειται να εφοδιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα από επιθέσεις στα πληροφοριακά της συστήματα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι 27 χώρες μέλη.

Η ΕΕ θα εφοδιασθεί με ένα σύστημα συναγερμού, το οποίο θα εκτείνεται στο σύνολο του εδάφους της, για να εντοπίζει καλύτερα ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιασθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο εντοπισμός των επιθέσεων αυτών θα ανατεθεί σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο έξι ή επτά «κυβερνοκόμβων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Εξοπλισμένοι με υπερυπολογιστές και με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, θα λειτουργούν με βάση το μοντέλο του συστήματος δορυφόρων Galileo, είχε αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση, πέρυσι, του προγράμματος γι’ αυτή την «κυβερνοασπίδα».

Στόχος, η γρήγορη ανταπόκριση. Η ιδέα είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος εντοπισμού μιας επίθεσης πληροφορικής σε ευρωπαϊκές υποδομές (νοσοκομεία, ενεργειακά δίκτυα κλπ.) ώστε να μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα.