Λίγο πριν το τέλος του 2020, η ΕΕ αποφάσισε να επενδύσει 145 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη επεξεργαστών επόμενης γενιάς με τεχνολογία 2 νανόμετρων. Ανάμεσα στις 17 χώρες που υπέγραψαν για την επένδυση, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στη δημοσίευση, η ΕΕ χρειάζεται να επενδύσει στην ανάπτυξη επεξεργαστών χαμηλής ενέργειας, τους οποίους θα μπορούν να εμπιστευτούν τα κράτη μέλη, χωρίς να ανησυχούν για κενά ασφάλειας που ενδεχομένως είναι ενσωματωμένα στο σχεδιασμό επεξεργαστών άλλων χωρών. Το project αναμένεται να διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια και εκτός από επεξεργαστές αναμένεται να οδηγήσει στην παραγωγή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη βιομηχανία ιατρικών συσκευών και στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.

 

Μόλις το 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών έχει έδρα στην Ευρώπη

Η Ευρώπη, έχοντας μείνει πίσω στην παραγωγή τεχνολογίας ημιαγωγών, είναι περισσότερο από όσο θα ήθελε εξαρτημένη από άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και οι ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα, όσο και στην κυβερνοασφάλεια. Μόλις το 10% της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών έχει έδρα στην Ευρώπη.

 

Katja Bego (Nesta): Η Ε.Ε. πρόκειται να αναλάβει δράση για να λύσει την υστέρηση της Ευρώπης στους ημιαγωγούς

Λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση της είδησης είχαμε μια συζήτηση με την Katja BegoPrincipal Researcher της Nesta, μίας εταιρείας που συνεργάζεται στο ευρωπαϊκό flagship project Next Generation Internet, η οποία σε ερώτησή μας σχετικά τους κινδύνους που δημιουργεί η υστέρηση της Ευρώπης στην εξέλιξη τεχνολογίας ημιαγωγών, μας απάντησε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται σύντομα να αναλάβει δράση για να το επιλύσει. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης, μπορείτε να το διαβάσετε στο ερχόμενο Netweek.