Τα γενέθλια και ο εορτασμός, χθες στο Μέγαρο, μπορεί να ήταν για τα 65 χρόνια από την ίδρυση του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, όμως η πολύ ανθρώπινη και ζεστή τελετή, επεφύλασε και δύο σημαντικές εξαγγελίες, έμμεσα συνδεδεμένες με το μεγαλύτερο κέντρο ερευνών στη χώρα: δι’ υπουργικών χειλέων (Παπαστεργίου & Θεοδωρικάκος) ανακοινώθηκε ότι τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» & του AI Factory “Pharos” θα γίνουν στις 19 και στις 20 Οκτωβρίου, αντίστοιχα, στο Λαύριο και στο κατακαίνουργιο κτίριο του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, στο ΕΚΕΦΕ.
Η χθεσινή εκδήλωση (για την οποία θα έχουμε περισσότερα σε επόμενο άρθρο, μαζί με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΕΦΕ) έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστούν εν συντομία όλες οι σημερινές (και κάποιες από τις μελλοντικές) δράσεις του ερευνητικού κέντρου, σε όλο το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του, από τα νέα υλικά και τη νανοηλεκτρονική ως τη βιολογία, την πυρηνική ενέργεια και τις ραγδαία αναπτυσσόμενες κβαντικές τεχνολογίες. Χωρίς να αφεθούν εκτός ο πολιτισμός και οι λύσεις για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Σημαντική η αναφορά και στην προώθηση της καινοτομίας, με εθνική προοπτική, όπως εκφράζεται από τη νέα γενιά startup και spin-off του «Δημόκριτου», τα δίκτυα και την επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά και στα θέματα της ασφάλειας και της ηθικής στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και δυνατοτήτων. «Κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα», ήταν η απάντηση του προέδρου Βαγγέλη Καρκαλέτση στο ερώτημα του NetFax, να χαρακτηρίσει με δύο λέξεις την εκδήλωση. Σαφής και λακωνική απάντηση.
Ακολουθήστε μας σε LinkedIn & Facebook και γίνετε μέλος της μεγαλύτερης ελληνικής κοινότητας του κλάδου.
