Οι νέες ψηφιακές κάρτες SIM, τα eSIMs, διατίθενται από την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στα καταστήματα της Cosmote.

Το eSIM είναι μια ψηφιακή κάρτα που αντικαθιστά την παλιά παραδοσιακή κάρτα SIM, ενώ εγκαθίσταται και ενεργοποιείται πολύ απλά: Στους καταναλωτές δίνεται ένας φάκελος που περιέχει ένα QR code το οποίο πρέπει να «σκανάρουν» με το κινητό τους για να κατεβάσουν στη συσκευή τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες του προγράμματος τους και να το ενεργοποιήσουν – γι’ αυτό το σκοπό απαιτείται σύνδεση με το Internet.

Tα eSIMs, όπως αναφέρεται και στο σχετικό site της Cosmote το οποίο ανέβηκε χθες το απόγευμα (https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/esim.html), θα είναι αρχικά συμβατά μόνο με το νέο Samsung Galaxy Watch 4G και τα δύο καινούργια iPad – Apple iPadPro 11» 4G+ και Apple iPadPro 12.9» 4G+ – ενώ δεν θα είναι συμβατά, στην παρούσα φάση, με τα νέα iPhone (παρόλο που αυτά υποστηρίζουν την τεχνολογία eSim, χρειάζεται να δοθεί το τελικό ΟΚ από την Apple για να γίνει η σχετική αναβάθμισή τους ώστε να μπορούν να την υποστηρίξουν τα δίκτυα κινητής στην Ελλάδα). Εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα υπάρξουν περισσότερες συσκευές που θα υποστηρίζουν το eSIM.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι νέες ψηφιακές κάρτες SIM δεν υποστηρίζουν ακόμα την υπηρεσία Twin SIM, όπερ σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες συσκευές – ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον. Για τους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη της υπηρεσίας και μέχρι τις 31 Μαρτίου τα eSIM προϊόντα θα είναι δωρεάν, ανεξάρτητα από τον λόγο που διατίθενται π.χ. νέα ενεργοποίηση, αντικατάσταση κ.λπ. Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία το προϊόν eSIM θα ακολουθήσει παρόμοια εμπορική πολιτική με την Triple SIM. Η Cosmote είναι η πρώτη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που λανσάρει τα ψηφιακά SIMs, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο που υποστηρίζουν αυτήν την υπηρεσία δεν ξεπερνούν τις 50.