Την αντίδραση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει προκαλέσει η έρευνα που πραγματοποίησε η Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αναζητώντας τα αίτια της χαμηλής ανταγωνιστικότητας στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται ως μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.

Κύκλοι της Cosmote κάνουν λόγο για μια «λάθος έρευνα, με μη αντιπροσωπευτικά δείγματα, η οποία καταλήγει σε εσφαλμένα συμπεράσματα», ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τη διαφωνία τους για τη μεθοδολογία και την αντιπροσωπευτικότητα των πακέτων που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης θέτουν το ερώτημα γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέθεσε τη διενέργεια μελέτης για μία αγορά, η οποία ρυθμίζεται από μία άλλη ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή την ΕΕΤΤ. Πηγές, από την πλευρά της Vodafone, μιλούν για «ανακρίβειες, ανεδαφικές αναφορές και εσφαλμένα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της χώρας μας».

Wind: Διατυπώνονται δογματικές απόψεις
Σε υψηλούς τόνους είναι και η απάντηση της Wind, η οποία επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έρευνα δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προ-υπάρχουσες απόψεις. Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς «επιλεγμένη» πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων (!)», τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. Όπως σημειώνει η Wind, από την έρευνα αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή, ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της ελληνικής αγοράς Παράλληλα αναφέρεται και στο συμπέρασμα της μελέτης ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα δεν έχει επίπτωση στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής: «έκπληκτοι επίσης μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής. Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote και μια μελέτη, πάλι κατά σύμπτωση, της ίδιας εταιρείας συμβούλων».