Ο Νίκος Μαυρίδης, διεθνώς γνωστός ερευνητής σε θέματα ρομποτικής και ομιλητής στο πρόσφατο SingularityU Summit, αποτυπώνει στο NetFAX τις σκέψεις του για την 4η βιομηχανική επανάσταση.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μ’ ένα μεγάλο μέρος εφαρμογών της ρομποτικής και συγχρόνως με το ΙοΤ, τα Big Data και διάφορες άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες. Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσπαθήσει κανείς να συνοψίσει πού μας πηγαίνει. Μια από τις κλασικές συνόψεις, είναι αυτή που λέει ότι κάνει τα όρια μεταξύ του εικονικού, του βιολογικού και του φυσικού πολύ πιο δυσδιάκριτα. Συγχρόνως, δεν αλλάζει μόνο τον κόσμο γύρω μας, αλλά κι εμάς, με διάφορους τρόπους…». Αυτή ήταν η εισαγωγή στα μόλις δέκα λεπτά της συζήτησης που είχε το NetFAX με τον Νίκο Μαυρίδη, διεθνώς γνωστό ειδικό σε θέματα ρομποτικής, ιδρυτή του Interactive Robots & Media Lab και ομιλητή στο πρόσφατο SingularityU Summit της Αθήνας.
«Προς ποιο κόσμο οδεύουμε;» ήταν το βασικό ερώτημά μας. Να η απάντησή του: «Οι οπτικές γωνίες που εγώ βλέπω πιο εύκολα, είναι αρκετές κι έχουν να κάνουν κυρίως με τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα ολοένα ακριβέστερο ψηφιακό εικονικό αντίτυπο του φυσικού κόσμου, μέσα από την ύπαρξη αισθητήρων και τεχνικών μηχανικής όρασης σε ολοένα περισσότερα πράγματα, που θα περιλαμβάνει τα αντικείμενά του, αλλά και τα έμβια όντα του. Αυτό από μόνο του σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις πολύ καλύτερες ιστορίες και μνήμες και συγχρόνως να μπορείς να προβλέπεις και να βελτιστοποιείς πράγματα στο μέλλον».
Σ’ αυτόν τον κόσμο δέχεται πως θα συμμετέχουν και τα avatar του καθενός μας, που θα ενσωματώνουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα, το λεγόμενο life log, με όλα όσα κάνουμε καθημερινά, από τα οποία μπορείς να βγάλεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης πολλά συμπεράσματα για τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, τη διάθεσή του, τις πεποιθήσεις, προτιμήσεις, πλάνα του κλπ.
Όμως, το «ζουμί» είναι αλλού, όπως τονίζει ο Ν. Μαυρίδης: «Στο παρελθόν γνωρίζαμε την κατάσταση συγκεκριμένων μερών του κόσμου ή ανθρώπων, σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Τώρα έχουμε πολύ πιο εκτεταμένη γνώση και παρελθοντικές ιστορίες, ενώ θα μπορούμε να κάνουμε Analytics και προβλέψεις, κοιτώντας στο μέλλον κι όχι μόνο στο παρελθόν. Το τρίτο και σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι κάνοντας κλειστούς κύκλους μεταξύ γνώσης, κατάστασης και ερεθισμάτων που δίνουμε -είτε σε επίπεδο κυκλοφορίας, είτε σε επίπεδο κίνησης- θα αρχίσουμε να ελέγχουμε κάποια από αυτά – κάτι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και αρκετά διφορούμενο, γιατί προκαλούμε πράγματα… Άρα δεν είναι μόνο η γνώση του παρελθόντος και των patterns, όχι μόνο η πρόβλεψη του μέλλοντος, αλλά επίσης ο έλεγχος και η διαμόρφωση του μέλλοντος, κάτι που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους…».