Την επένδυσή τους στην startup PROBOTEK και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD) ανακοίνωσαν η Uni Systems και η Guardian Telematics. Η νεοφυής επιχείρηση PROBOTEK συστάθηκε το Φεβρουάριο του 2019, έχει έδρα στην Κέρκυρα και ειδικεύεται στην τεχνολογία Internet of Drones.

Μετά την επένδυση, μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τις Uni Systems και Guardian Telematics να συμμετέχουν στη νέα επιχειρηματική οντότητα με μερίδιο 25% και 33,34%, αντίστοιχα. H Guardian Telematics ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων τηλεματικής στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα με έμφαση στις ασφαλιστικές εταιρείες. «Ο λόγος ύπαρξης της PROBOTEK είναι να φτάσουμε στο επίπεδο ώστε να παρέχουμε αυτό που λέμε Drone as a Service υπηρεσίες. Να μπορεί, δηλαδή, η κάθε επιχείρηση να αξιοποιεί το drone ως ένα σύνολο ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών», δηλώνει στο NetFAX ο Γιώργος Δελαπόρτας, διευθύνων σύμβουλος της PROBOTEK.

Το μέλλον ανήκει στα robotic drones

«Το 95% της δραστηριότητας της εταιρείας αφορά στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού με στόχευση πάντα στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης και των robotic drones. Αυτό που βλέπουμε ως μέλλον είναι δεν είναι τα κλασσικά drones αλλά τα robotic drones, τα οποία αλληλοεπιδρώντας, είτε με άλλα drones είτε με άλλες συσκευές, δίνουν στον πελάτη ολοκληρωμένες λύσεις με ολοκληρωμένη εικόνα (common operation system)», σημειώνει ο κ. Δελαπόρτας.

Στρατηγική συνεργασία στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων

Η στρατηγική συνεργασία των τριών εταιρειών είναι εστιασμένη στην ανάπτυξη λύσεων DroneasaService επιτρέποντας στις τεχνολογίες drone να διεισδύσουν στην καθημερινότητα των πολιτών και επιχειρήσεων και να καθιερωθούν μέσω της ευρείας αξιοποίησής τους σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους. Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία drone, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται λύσεις cloud, κυβερνοασφάλειας, Τεχνητής Νοημοσύνης, Big Data, ανάλυσης εικόνας, αυτονομίας, edge computing, και δικτύων νέας γενιάς, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων.